Στην συνολική διαγραφή του χρέους επιμένει η Αριστερή ΠλατφόρμαΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου από το συνέδριο το Σάββατο

Με την παρουσίαση του κειμένου των πολιτικών θέσεων του νέου κόμματος, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η τρίτη ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκινά η κατά πολλούς κρισιμότερη φάση της διαδικασίας, που καταλήγει στις ψηφοφορίες του Σαββατοκύριακου.

Πέραν των ψηφοφοριών για τα κείμενα, με σημαντικότερη εξ αυτών τη διαδικασία για το καταστατικό, η κρισιμότερη ίσως ψηφοφορία του Σαββάτου θα είναι αυτή που θα κρίνει το αν ο πρόεδρος του νέου ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί από το συνέδριο (όπω επιθυμεί ο κ. Τσίπρας) ή την Κεντρική Επιτροπή (όπως θέλει η Αριστερή Πλατφόρμα), με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και μία ενδιάμεση λύση.

Η συγκεκριμένη ψηφοφορία θεωρείται ιδιαίτερης βαρύτητας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμη και η πλειοψηφία εμφανίζεται διχασμένη, με πολλά μέλη εντός των οργανώσεων να μην συμφωνούν με την επιλογή του κ. Τσίπρα για εκλογή από το συνέδριο.

Απαντήσεις στον Γλέζο και επιθέσεις στον Τσίπρα

Με παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών, μερικά από τα οποία θέλησαν να απαντήσουν στον κ. Μαν. Γλέζο που επέμεινε στην διατήρηση των συνιστωσών και ζήτησε εκλογή συλλογικής ηγεσίας, συνεχίστηκε την Παρασκευή το ιδρυτικό συνέδριο τυ ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ της ενότητας της Αριστεράς και της διαμόρφωσης μίας νέας κουλτούρας διαλόγου, τάχθηκε ο κ. Ι. Δραγασάκης, ο οποίος μεταξύ των άλλων σημείωσε στην παρέμβασή του ότι «από τον εμφύλιο και έπειτα η Αριστερά ήταν είτε συμπληρωματική είτε στο περιθώριο, σήμερα βρισκόμαστε σε μία εποχή που συνιστά την συγκέντρωση των δυνάμεων της Αριστεράς και το συνέδριο πρέπει να ανταποκριθεί στην ιστορική πρόκληση».

Ο κ. Δ. Παπαδημούλης σημείωσε, απαντώντας στον κ. Γλέζο ότι «ο λαός δεν περιμένει από εμάς να εκλέξουμε την Κυριακή μία τριμελή ηγεσία που θα αλλάζει κάθε έξι μήνες, αλλά περιμένει ενότητα. Σέβομαι και αγαπώ τον Μαν. Γλέζο, αλλά διαφωνώ», ενώ μεταξύ των άλλων τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΑ πρέπει να είναι ανοιχτός στην κοινωνίας αλλά «κλειστός στους λερωμένους και τους ιδιοτελείς που μας προσεγγίζουν».

Ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα κ. Ν. Παππάς, επίσης, απαντώντας στον κ. Γλέζο είπε ότι αδικεί την φιλοσοφία του συνεδρίου όποιος αναζητεί ποιος πιστώνεται την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Δικαιώνεται η επιλογή της σεμνότητας και της συστράτευσης», είπε. Αναφορικά με την συνεργασία με το ΚΚΕ, τάχθηκε σαφώς υπέρ, αλλά συμπλήρωσε «τους θέλουμε, δεν θα τους περιμένουμε».

Επίθεση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή το θέμα των συνιστωσών, επιφύλασσε, ο κ. Αντ. Νταβανέλος. Ζήτησε να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο τραυματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι είναι απόλυτα σίγουρος ότι το νέο κόμμα έχει πολιτικό θέμα, με αφορμή δηλώσεις στελεχών για συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις που καλύπτον ένα φάσμα από την «μη σαμαρική δεξιά», έως την ΔΗΜΑΡ. Εξέφρασε την αντίθεσή του με το τελεσίγραφο προς που έχει τεθεί από τον κ. Τσίπρα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. «Εέχετε μία εβδομάδα να διαλυθείτε, αλλιώς… Και βρισκόμαστε στο «αλλιώς», είπε και συμπλήρωσε: «Αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε να συγκρουστεί με τα γκόλντεν μπόις και τα γκόλντεν γκερλς του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε να τα αναζητεί στην ΔΕΑ». Κατέληξε πως «είναι λάθος να πριονίζουμε κλαδιά πάνω στα οποία στηριζόμαστε» και είπε πως «εικονική αυτοδιάλυση δεν πρόκειται να κάνουμε».

Αριστερή Πλατφόρμα: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για μονομερείς ενέργειες

Εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας, η κυρία Σόφη Παπαδόγιαννη αναρωτήθηκε αν είναι ρεαλιστικό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και με ποιους θα υλοποιηθεί. «Χρειαζόμαστε πειστικές απαντήσεις και αυτές είναι μόνο οι ριζοσπαστικές απαντήσεις», είπε, ενώ τόνισε: «Κεντρικό ζήτημα είναι το θέμα του χρέους. Η Αριστερά δεν πρέπει να το αναγνωρίσει και να προχωρήσει σε άμεση διαγραφή του χρέους χωρίς όρους και μνημονιακές υποχρεώσεις».
Κατά την κυρία Παπαδόγιαννη και την Αριστερή Πλατφόρμα, αν η διαπραγμάτευση δεν έχει θετική έκβαση, μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα «πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες προκειμένου να επιβιώσει ο ελληνικός λαός και να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με την τρόικα και να αντιμετωπίσει όλες τις συνέπειες». Τόνισε δε πως «μετά την τραγική εμπειρία της Κύπρου, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την διακοπή της χρηματοδότησης ως ένα από τα 100 ενδεχόμενα. Πρέπει να προετοιμάσουμε το συνεκτικό σχέδιο από τώρα. Πρέπει να έχουμε μία συντεταγμένη πορεία εξόδου».

Είπε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι καταστροφή και επίσης ότι «δεν αρκεί πλέον να λέμε καμία θυσία για το ευρώ, έχουν γίνει ανθρωποθυσίες για το ευρώ. Το ευρώ δεν είναι το όριο της πολιτικής για την Αριστερά, δεν είναι το τέλος της Ιστορίας».

Επανάλαβε τη βασική θέση της Αριστερής Πλατφόρμας ότι η ευρωζώνη δεν μεταρρυθμίζεται και ότι «χρειαζόμαστε νέα στρατηγική σύγκρουσης και ανατροπής της ευρωζώνης. Δεν μπορεί να περιμένουμε πότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί». Για τις συμμαχίες σημείωσε ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να έχει προγραμματική συνοχή και να συμμετέχουν σε αυτήν δυνάμεις που εντάσσονται στο κίνημα. «Να επιμένουμε με μία κυβέρνηση της συμπαραταγμένης Αριστεράς», κατέληξε.

Τέσσερα μηνύματα που πρέπει να στείλει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ο κ. Δ. Στρατούλης

Μήνυμα 1ο: «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διαχειρίσμος και ενσωματώσιμος στο σύστημα. Οτι δεν κάνει ούτε μισό βήμα πίσω από τις θέσεις του, αλλά τις κάνει ακόμη ριζοσπαστικότερες», τόνισε ο κ. Στρατούλης.

Μήνυμα 2ο: «οτι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και επιμένει και επιμένει στη συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, γιατί τη θέλει ο κόσμος της Αριστεράς. Η συνεργασία της Αριστεράς είναι η πιο χειροπιαστή εγγύηση ότι δεν θα σχηματίσουμε μετά τις εκλογές αριστεροκεντροδεξιά κυβέρνηση για την οποία θα μας πιέσουν».

Μήνυμα 3ο: «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, το εννοεί και πραγματικά».

Μήνυμα 4ο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυβερνήσει όχι για να σώσει τη Μέρκελ και το ευρώ αλλά για να διασφαλίσει την επιβίωση του λαού. Εχει εναλλακτική λύση που είναι η σύγκρουση με την ευρωζώνη και αν χρειαστεί η έξοδος από αυτήν».

Π. Λαφαζάνης: συνολική διαγραφή του χρέους

«Το συνεδριό μας δεν γίνεται για εσωτερική κατανάλωση δεν κάνουμε ένα συνέδριο για να λύσουμε διαφορές μεταξύ μας ή για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις συνιστώσες ή προβλήματα εκλογής αντιπροσώπων. Αφορά την κοινωνία, την Ελλάδα που βουλιάζει», τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ Π. Λαφαζάνης.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς και να δούμε τους προσανατολισμούς μας», συμπλήρωσε και μίλησε για «δικτατορία του ευρώ και της τρόικας».

«Εχουμε ανεχθεί την απαγόρευση που μας έχουν επιβάλλει και δεν έχουμε ανοίξει καμία συζήτηση για το ευρώ και όποιος τολμα να πει μία κουβέντα αντιμετωπίζεται ως ευρωσκεπτικιστής και αντιευρωπαϊος», είπε ο κ. Λαφαζάνης και υπογράμμισε: «Δεν είναι δυνατόν μετά το συνέδριο να μην ανοίξουμε τη συζήτηση για την ευρωζώνη. Δεν είναι δυνατόν να μην τολμάμε να μιλήσουμε για πτώχευση δημοσίως. Μιλάμε για διαγραφή του χρέους όχι του μεγαλύτερου μέρους, αυτό είναι η μεγάλη αοριστία. Μιλάμε για διαγραφή συνολικά. Εχουμε οπλο για να το κάνουμε, την στάση πληρωμών καθαρά και ξάστερα. Αυτός ο δρόμος δεν είναι μαξιμαλιστικός και τυχοδιωκτικός. Είναι η μόνη πραγματικότητα για να περάσουμε απέναντι, όχι ευκολα, πολύ δύσκολα με θυσίες και πόνο, γιατί αυτός που ακολουθούμε είναι τραγωδία είξαι φαύλος κύκλος χωρίς τέλος».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Λαφαζάνης διερωτήθηκε: «Υπάρχει κανείς που δεν θέλει να προχωρήσουμε στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ;» και συμπλήρωσε: «Αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε να πετάξουμε βαρίδια ούτε τελεσίγραφα ούτε προθεσμίες. Σημαίνει μέλη που συμμετέχουν και όχι μόνοσ στις συνεδριάσεις για να ψηφίζουν. Δεν περισσεύει απολύτως κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ. Με συναινέσεις μπορούμε όλοι μαζί να βγούμε περισσότεροι και όχι λιγότεροι από το συνέδριο».

 

Κωβαίος Αγγελος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.