Τι θα απογίνει ο Μοχάμεντ ο Μόρσι και οι υποστηρικτές του; Το αβέβαιο μέλλον της Αιγύπτου έχει κάνει πολλούς να εικάζουν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εμφύλιο, ή ότι το μέλλον θα είναι μαρτυρικό για τους οπαδούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. ‘Αλλοι πάλι θεωρούν ότι οι «απειλές βίας» δεν μπορούν να εμποδίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων.
Πολλοί εκτιμούν, όπως είναι φυσικό, ότι οι ηγέτες της Αδελφότητας θα συλληφθούν ή θα περιοριστούν από την αστυνομία –ιδιαίτερα οι μεσαίοι αξιωματούχοι που αποτελούσαν τον σύνδεσμο μεταξύ κυβέρνησης και κατώτερων σειρών. Ο Μοχάμεντ Χαμπίμπ, πρώην ηγετικό στέλεχος της Αδελφότητας, ο οποίος εγκατέλειψε την ομάδα έπειτα από 42 χρόνια το 2009, σχολιάζει πως έχει χάσει την δημοτικότητα που την προστάτευε και συνεπώς έχει αποδυναμωθεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα σε περίπου 50 μέλη της Αδελφότητας και των Ισλαμιστών συμμάχων της –μια δυσοίωνη εξέλιξη για την ομάδα, αν αληθεύει. Τα σημάδια της λαϊκής δυσαρέσκειας ήταν προφανή πριν το πραξικόπημα. Πολλά γραφεία της είχαν δεχθεί επιθέσεις από εξαγριωμένο πλήθος.
Κατά τη διακυβέρνηση του προκατόχου του Μόρσι, Χόσνι Μουμπάρακ, και των ηγετών που υποστηρίζονταν από τον στρατό πριν από αυτόν, η σχέση της Αδελφότητας με το αιγυπτιακό κράτος ταλαντεύτηκε ανάμεσα στην ανοχή και τη βάναυση καταπίεση. Όμως, η καλά οργανωμένη ομάδα αναδείχθηκε ως η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη της Αιγύπτου μετά την πτώση του Μουμπάρακ, καταλήγοντας στην επικράτηση του Μόρσι στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Αλλά από τότε έχασε σταθερά την υποστήριξή της, καθώς ο Μόρσι και οι σύμμαχοί του φαίνονταν αποφασισμένοι να ενισχύσουν τις εξουσίες τους και να οδηγήσουν την χώρα σε θρησκευτικό καθεστώς. Πλέον, πολλοί Αιγύπτιοι που κάποτε υποστήριζαν τον Μόρσι και την αδελφότητα έχουν απομακρυνθεί.
Ο Μοχαμεντ Γκονίμ, διακεκριμένος ουρολόγος και πολιτικός ακτιβιστής που πολλοί θεωρούν ότι θα έχει έναν ρόλο στη μεταβατική κυβέρνηση, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οποιαδήποτε νέα ηγεσία θα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική «συμφιλίωσης» προς την αδελφότητα. «Θα πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική του Μαντέλα», λέει. «Συμφιλίωση με όλους εκτός από εκείνους που έχουν καταδικαστεί, σε ένα κανονικό δικαστήριο για εγκληματικές πράξεις». Προσθέτει ότι η αδελφότητα θα πρέπει να παραμείνει ως θρησκευτική ομάδα, να καταστούν διαφανή η εσωτερική λειτουργία και τα οικονομικά της και να της επιτραπεί το πολιτικό κόμμα. Είπε ότι οι υποσχέσεις του Μόρσι για μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής και η άρνησή του να υποβάλει συγκεκριμένα σχέδια τον καταδίκασαν στο να χάσει την εμπιστοσύνη του λαού. «Όσα δήλωσε στην προεκλογική περίοδο ήταν ψευδή», λέει. «Όπως βλέπετε, η Αίγυπτος έχει διαιρεθεί». Άλλοι πάλι βλέπουν την Αδελφότητα πιο εχθρικά. «Έχουν συγκρουστεί με την κοινωνία, τον στρατό και τους δικαστές, σχολιάζει ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Σενάουι. «Ποιο είναι το σενάριο; Game over».
antinews.gr από το thedailybeast