Πώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαλύει μια Τράπεζα
Οι υπεύθυνοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν επιφορτισθεί με το κρίσιμο έργο της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, για την οποία το ελληνικό κράτος, οι Έλληνες φορολογούμενοι δηλαδή, έχει δανεισθεί περίπου 50 δισ. ευρώ!
Προσελήφθησαν υποτίθεται με διαδικασίες αδιάβλητες, απολαμβάνουν υψηλότατες αμοιβές και γενικώς αντιμετωπίζονται σαν «ιερές αγελάδες», σύμφωνα με την έκφραση του συρμού.
Όλοι βεβαίως γνωρίζουν ότι τα κριτήρια επιλογής δεν ήταν αξιοκρατικά και ότι οι περισσότεροι προέκυψαν από τους προθαλάμους ισχυρών πολιτικών γραφείων. Οπως και διάχυτη είναι η εντύπωση ότι μέχρι τώρα η «διαφανέστατη» αυτή ομάδα δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να χειραγωγεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και να τις κατευθύνει σύμφωνα με τις υποδείξεις πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα οι σκανδαλώδεις διαδικασίες επιλογής νέας διοίκησης στην Εurobank.
Για την επιλογή λοιπόν των νέων υπευθύνων της Τράπεζας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσέλαβε διεθνή εξειδικευμένη εταιρία αξιολόγησης στελεχών, η οποία αφού διενήργησε έρευνα μηνών, έλαβε συνεντεύξεις και αξιολόγησε στελέχη, εντός και εκτός της Τράπεζας, κατέληξε σε μια καθαρή και συγκεκριμένη πρόταση. Αντίστοιχη ήταν και η πρόταση της Τράπεζας Ελλάδος.
Η ταυτόσημη πρόταση δεν ικανοποίησε τα «ανεξάρτητα» μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ζήτησαν άλλη με επικεφαλής στελέχη εκτός της Τράπεζας. Κατατέθηκε και αυτή,αλλά οι προτεινόμενοι δεν εδέχθησαν. Και τότε κατόπιν υποδείξεων επέλεξαν τους κκ. Δαυίδ και Μεγάλου.
Ο πρώτος απεδείχθη ακατάλληλος γιατί η τελούσα υπό πτώχευση εταιρία του χρωστάει στην Eurobank κοντά στα 50 εκατ. ευρώ και προφανείς λόγους δεν μπορεί να ηγείται αυτής και ο δεύτερος, εκ Λονδίνου ορμώμενος, επί δύο χρόνια είναι εκτός τραπεζικής αγοράς και δεν έχει ιδέα τι έχει να αντιμετωπίσει.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά μεγάλοι πελάτες ήδη αναχωρούν προς άλλες Τράπεζες, στελέχη κατευθύνονται προς άλλα πιστωτικά ιδρύματα και δεν είναι απίθανο σε λίγο η Τράπεζα να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας.
Με άλλα λόγια βρισκόμαστε μπροστά στην οργανωμένη διάλυση μιας Τράπεζας, που δεν είναι απίθανο – όπως η ΕΡΤ – να γεννήσει από το πουθενά μείζονα τραπεζική κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το δυστύχημα είναι ότι «το σκάνδαλο της Εurobank» παράγεται από τους υποτιθέμενους θεματοφύλακες της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.