Καμπάνες στους κτηνοτρόφους-φαντάσματα…evro_desmida_lefta_aftodioikisi-620x320

Τις πρώτες ποινές άρχισαν να επιβάλλουν τα δικαστήρια για τα σκάνδαλα με τους κτηνοτρόφους-μαϊμού, που εισέπρατταν επιδοτήσεις και άτοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για την εκτροφή ανύπαρκτων κτηνοτροφικών ζώων και αλόγων.

Στα Γρεβενά καταδικάστηκαν ο πρώην διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας που χορηγούσε βεβαιώσεις στους δήθεν δικαιούχους και μια γυναίκα η οποία εισέπραξε άτοκο δάνειο για κτηνοτροφικά ζώα που δεν είχε ποτέ.

Στην ίδια πόλη εκκρεμεί η δίκη άλλων 92 προσώπων που παρίσταναν τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι εισέπραξαν άτοκα δάνεια χωρίς να τα δικαιούνται, ζημιώνοντας το Δημόσιο κατά 1,62 εκατομμύριο ευρώ.

Στη Λάρισα, καταδικάστηκαν πέντε αγρότες για το σκάνδαλο με τους “ιππότες του θεσσαλικού κάμπου” , που εισέπρατταν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να εκτρέφουν άλογα και γαϊδούρια, ενώ δεν είχαν ούτε σέλα.

Το γουρούνι… μαϊμού είναι κτηνοτροφικό ζώο που στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας αναπαραγόταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στον Νομό Γρεβενών, αν κρίνει κανείς από τις βεβαιώσεις εκτροφής που είχαν στα χέρια τους κτηνοτρόφοι και μη.

Ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Μαρκόπουλος, ο οποίος είχε κανονικά γουρούνια, «μυρίστηκε» το σκάνδαλο το 2008, περιμένοντας στην ουρά της ΑΤΕ για να εισπράξει τη νόμιμη επιδότηση.

Εκεί είδε μια γνωστή του, αγρότισσα, να εισπράττει κι εκείνη επιδότηση, και μάλιστα μεγαλύτερη από τη δική του, χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχέση με την κτηνοτροφία.

Απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και έφτασε μέχρι την Εισαγγελία, όπου κατέθεσε μηνύσεις.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ αποκάλυψε το «πάρτι» που στήθηκε το 2008, επί υπουργίας Αλέξανδρου Κοντού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την κυβερνητική απόφαση για «χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων σε κτηνοπτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις». Αυτή προέβλεπε τη χορήγηση άτοκων δανείων πενταετούς διάρκειας με την εγγύηση του Δημοσίου και επιδότηση επιτοκίου σε ποσοστό 100%, σε κτηνοτρόφους που διατηρούσαν ζώα για πάχυνση στις μονάδες τους.

Βεβαίωση
Για το είδος και τον αριθμό των κτηνοτροφικών ζώων απαιτούνταν πρόσφατη βεβαίωση της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας κάθε περιοχής, ενώ ως ασφαλιστική δικλίδα ορίστηκε πως ο τελικός έλεγχος θα γινόταν στην τράπεζα, από τη βάση δεδομένων που έχει χορηγηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οπως φαίνεται, υπήρξε «διαρροή» και στις δύο αυτές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να εμφανίζονται ως δικαιούχοι και να εισπράττουν άτοκα δάνεια.

Με ψευδείς βεβαιώσεις που τους χορηγούσε ο τότε προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γρεβενών, οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζονταν να κατέχουν μεγάλο αριθμό από χοιρομητέρες εντατικής εκτροφής, καθώς προβλεπόταν δανειοδότηση 400 ευρώ για την κάθε μία, υψηλότερη από κάθε άλλο είδος κτηνοτροφικού ζώου (αιγοπρόβατα 10 ευρώ, αγελάδες γαλακτοπαραγωγής 300 ευρώ, μοσχάρια 150 ευρώ, χοιρομητέρες υπαίθριας εκτροφής 100 ευρώ, όρνιθες αβγοπαραγωγής 2 ευρώ, πουλερικά πάχυνσης 0,2 ευρώ).

ΓΡΕΒΕΝΑ
Πήρε και… ξενοδόχος επιδότηση

«Πολλοί από τους 92 που διαπιστώθηκε ότι εισέπραξαν παράνομα δάνεια δεν είναι καν κτηνοτρόφοι. Μεταξύ τους υπάρχει και ένας… ξενοδόχος. Κάποιοι είναι κτηνοτρόφοι που είχαν π.χ. πρόβατα και δήλωσαν πως είχαν και χοιρομητέρες για να πάρουν μεγαλύτερα δάνεια», είπε στο «Εθνος» ο Π. Μαρκόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γρεβενών καταδίκασε προχθές σε δύο χρόνια φυλάκιση τον πρώην διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του νομού που υπέγραφε και χορηγούσε τις βεβαιώσεις στους δήθεν δικαιούχους, καθώς και τη γυναίκα από την οποία άρχισε να ξετυλίγεται το «κουβάρι».

Δάνειο
Η τελευταία εισέπραξε άτοκο δάνειο ύψους 28.000 ευρώ για 70 ανύπαρκτες χοιρομητέρες που δεν είχε ποτέ.

Πριν από δύο εβδομάδες είχε προγραμματιστεί να γίνει η δίκη 92 κτηνοτρόφων-μαϊμού, αλλά αυτή αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ εκκρεμεί η δικαστική εξέλιξη για τον τότε υποδιευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας στα Γρεβενά, σε βάρος του οποίου έχουν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία.

Πρωτοδικείο Λάρισας
Ποινές φυλάκισης σε «ιππότες του Κάμπου»

Την ίδια ώρα πέντε αγρότες καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας για το σκάνδαλο με τους… ιππότες του θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι έπαιρναν επιδοτήσεις για να εκτρέφουν ανύπαρκτα άλογα και γαϊδούρια.

Το σκάνδαλο με τα άλογα έστειλε στις ανακριτικές αρχές ο ΟΠΕΚΕΠΕ και, σύμφωνα με την έρευνά του, από το 2007 και για τουλάχιστον μια πενταετία αγρότες και κτηνοτρόφοι δήλωναν μεγάλες εκτάσεις ως βοσκοτόπια, στα οποία φέρονταν ότι εξέτρεφαν άλογα και γαϊδούρια.

Το δικαστήριο καταδίκασε έναν αγρότη σε φυλάκιση 12 μηνών, δύο αγρότισσες, η μία μάλιστα 89 (!) χρόνων, σε φυλάκιση 10 μηνών και δύο αγρότες σε φυλάκιση 8 μηνών, όλους με τριετή αναστολή, ενώ απάλλαξε άλλους 23 με το αιτιολογικό ότι τα ποσά των επιδοτήσεων ήταν μικρότερα από τα προβλεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο ώστε να συντρέχει λόγος απάτης.

Οι αγρότες αρνήθηκαν τις κατηγορίες και στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι η Eνωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (που δεν υφίσταται πλέον) είχε βρει τις επιλέξιμες εκτάσεις και μάλιστα έγιναν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επικαλέστηκαν ότι ήταν ηλικιωμένα άτομα και δεν είχαν δόλο.

Η υπεράσπισή τους υποστήριξε ότι δεν υπέστη βλάβη η Ευρωπαϊκή Eνωση, γιατί τα χρήματα των επιδοτήσεων συμψηφίστηκαν με άλλες ενισχύσεις ή επιστράφηκαν.

Το σκάνδαλο εντοπίστηκε στην περιοχή του δήμου Κιλελέρ, κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές του πρώην δήμου Νίκαιας, με επίκεντρο τη θέση Καλό Νερό και οι αρχικά εμπλεκόμενοι αγρότες ήταν τουλάχιστον 117.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ – www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.