Η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ την Παρασκευή θα ψηφίσει οριστικά υπέρ αυτού του αγωγούΥπογράφτηκε η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας για τον αγωγό TAP - Γ. Στουρνάρας: «Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος»

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η επίσημη τελετή για τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP (Trans Adriatic Pipeline), στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».

Τη συμφωνία θα υπέγραψαν από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκης Παπαγεωργίου, και από πλευράς TAP o Managing Director κ. Kετίλ Τούνκλαντ.

Παρόντες στην υπογραφή ήταν και ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης.

«Πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία, ακόμη και ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ είχα πει ότι είναι η πιο συμφέρουσα λύση για την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος για την περιοχή αν την Παρασκευή επιλεγεί στο Μπακού ο αγωγός TAP».

Ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε «πάρα πολύ αισιόδοξος» για την ανακοίνωση της Παρασκευής και στάθηκε στις δυνατότητες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Για διεθνές ορόσημο σε επίπεδο συνεργασίας έκανε λόγο ο κ. Τούνγκλαντ ο οποίος έκανε λόγο για επενδύσεις 1 ,5 δις. ευρώ και ευχήθηκε πολυετή συνεργασία.

Και το όνομα αυτού TAP – Πώς και που κρίθηκε η μάχη

Η μάχη ήταν δύσκολη και κρίθηκε στο νήμα. Φαίνεται όμως ότι την προσεχή Παρασκευή, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ θα ψηφίσει οριστικά υπέρ της επιλογής του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», στελέχη της κοινοπραξίας (που απαρτίζεται από τη βρετανική ΒΡ, την νορβηγική Statoil, τη γαλλική Total και την αζερική κρατική εταιρεία Socar) επισκέφθηκαν το πρωϊ τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και του ανακοίνωσαν τα ευχάριστα νέα. Ενημέρωσαν επίσης και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Νωρίτερα είχαν ενημερώσει την ιταλική κυβέρνηση και την Πέμπτη αναμένεται να ενημερώσουν την αλβανική πλευρά. Το ίδιο θα πράξουν με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που ήταν κομμάτι της διαδρομής του Nabucco West.

Ο μεγάλος αυστριακός ενεργειακός όμιλος OVM που υποστήριζε το σχέδιο του αγωγού Nabucco ανακοίνωσε πως ο Nabucco απορρίφθηκε από ττην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ.

«Η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ ΙΙ ενημέρωσε τον OVM […] για την απόφασή της σχετικά με τον τρόπο που προτιμά για την παράδοση του αερίου στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα Nabucco δεν επελέγη από την κοινοπραξία» αναφέρει ο OVM στην ανακοίνωσή του.

Ο Nabucco θα συνέδεε την Τουρκία με την Αυστρία περνώντας από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

«Ο OMV αποδέχεται την απόφαση της κοινοπραξίας, αλλά ο OMV πιστεύει πως η προσφορά που έγινε από τη NGPI (την κοινοπραξία του Nabucco) εκπλήρωνε όλα τα κριτήρια επιλογής και ήταν πολύ ανταγωνιστική» αναφέρει ο αυστριακός όμιλος, ο οποίος είχε επενδύσει στο σχέδιο του Nabucco, μαζί με την ουγγαρέζικη MOL, τη ρουμανική Transgaz, τη βουλγαρική Bulgargas, την τουρκική Botas και πιο πρόσφατα τη γαλλική GDF-Suez.

Ουσιαστικά, και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μπορεί με σιγουριά να πει ότι μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό κόμβο και αναβαθμίζει τη γεωπολιτική της σημασία. Και φυσικά, μετά από το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση μπορεί να ανασάνει επικοινωνιακά προβάλλοντας μία σημαντική επιτυχία.

Η επιλογή του ΤΑΡ έναντι του Nabucco West βασίζεται στην σαφή οικονομοτεχνική του υπεροχή και στο γεγονός ότι από εμπορικής άποψης συμφέρει περισσότερο. Όταν οριστικοποιηθεί και επισήμως η επιλογή της κοινοπραξίας, για την οποία ο αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ είχε προϊδεάσει τους Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο την προηγούμενη εβδομάδα, θα χρειαστεί ένα αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση διαφόρων τεχνικών λεπτομερειών καθώς και για την τελική επενδυτική απόφαση (Fund Investment Decision – FDI). Παράλληλα, αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τόσο για τον Ionian – Adriatic Pipeline που θα τροφοδοτεί τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, Κροατία κ.ά) καθώς και του IGB που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία.

Ο Διαδρατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline – TAP) θα έχει μήκος περίπου 870 χιλιόμετρα που κατά προσέγγιση χωρίζονται σε 550 χιλιόμετρα στηβ Ελλάδα, 210 χιλιόμετρα στην Αλβανία, 105 χιλιόμετρα στο υποθαλάσσιο τμήμα στην Αδριατική Θάλασσα και 5 χιλιόμετρα στην Ιταλία. Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχτεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 810 μέτρα.

Το χερσαίο τμήμα του αγωγού θα έχει διάμετρο 48 ίντσες (1,2 μέτρα), ενώ η διάμετρος του υποθαλάσσιου τμήματος θα είναι 36 ίντσες (0,91 μέτρα). Αρχικά, ο TAP θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων (κ.μ.) ετησίως, ενώ στο μέλλον θα μπορεί να αναβαθμίσει τη μεταφορική του ικανότητα στο διπλάσιο με τη χρήση κατάλληλων συμπιεστών.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.