Στα 59,1 δισεκατομμύρια ευρώ εκτοξεύθηκαν τον Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Μέσα σ’ έναν μήνα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 874 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση από την αρχή του έτους φθάνει στα 3 δισ. ευρώ.
Από τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη:
- Τα 26,3 δισ. ευρώ ή το 44,5% προέρχονται από φορολογικά πρόστιμα
- Τα 13,1 δισ. ευρώ από οφειλές ΦΠΑ και
- Τα 16,5 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους.
Μόνο τον Μάιο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από ΦΠΑ έφθασαν τα 135,56 εκατ. ευρώ.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ενώ ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώνεται, εντούτοις τα ποσά των οφειλών αυξάνονται:
- Κατά 661 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους για τα φυσικά πρόσωπα, με τη μέση οφειλή στα 10.954 ευρώ και
- Κατά 2,394 δισ. ευρώ για τα νομικά πρόσωπα, με το μέσο χρέος να διαμορφώνεται σ 251.668 ευρώ.
Την παρτίδα στα έσοδα φαίνεται ότι σώζουν μόνο οι μεγάλες εφορίες επιχειρήσεων, καθώς η υστέρηση εσόδων έναντι των στόχων στο πεντάμηνο φθάνει το 3,5% και το Μάιο στο 14%, ενώ στο ΦΠΑ καταγράφεται υστέρηση 2,9% έναντι των στόχων στο πεντάμηνο, αλλά υπέρβαση εισπράξεων 4,9% τον Μάιο.
Τον στόχο των εισπράξεων στο πεντάμηνο έπιασαν μόνο 17 από τις 140 ΔΟΥ, ενώ τον Μάιο οι εφορίες που πέτυχαν τους στόχους ήταν μόλις 8.
Σε δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σημείωσε:
“Η συνεχής και επίμονη προσπάθεια μας να κινούμαστε εντός των εισπρακτικών στόχων του προϋπολογισμού είναι δεδομένη. Η συνέχιση της μείωσης των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτόν τον μήνα, μάλιστα πριν την ενεργοποίηση των νέων ρυθμίσεων, μάς κάνει να πιστεύουμε πως η ανάκαμψη των εσόδων θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος και την ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας”.
Στο μεταξύ, αλλαγές έρχονται στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς σύμφωνα με σχέδιο υπουργικής απόφασης, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται πλέον να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών-πελατών κάθε μήνα και όχι μία φορά το χρόνο.
Παράλληλα, στο προσχέδιο του Κώδικα φορολογικών διαδικασιών, προβλέπεται η υποχρέωση του Δημοσίου να επιστρέφει το φόρο στους πολίτες εντός 90 ημερών, διαφορετικά υποχρεούται σε έντοκη καταβολή του ποσού, ενώ το δημόσιο θα κινεί τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους χρωστούν εντός 30 ημερών από την προθεσμία λήξης της πληρωμής.
Στο μέτωπο του ελέγχου των δαπανών, το Γενικό Λογιστήριο ανακοίνωσε τα στοιχεία για τους 27 φορείς του Δημοσίου, που υποχρεούνται να υποβάλουν οικονομικά στοιχεία σε τρίμηνη βάση, με 11 από αυτούς να κινούνται εντός στόχου και 11 εκτός, ενώ 3 φορείς δεν υπέβαλαν στοιχεία και 2 δεν υπέβαλαν τις πραγματοποιήσεις τριμήνου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε σε δήλωσή του πως “είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης από τις διοικήσεις των Νομικών Προσώπων, στις περιπτώσεις αποκλίσεων, των απαραίτητων μέτρων, ώστε να προσαρμόσουν, κατά την εξέλιξη του οικονομικού έτους, τα οικονομικά τους μεγέθη στα όρια των στόχων τους, και να εναρμονιστούν με την ευρύτερη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας”.
Μegatv.com