Εργαστήρια για παιδιά, δράσεις, συναυλίες και εκθέσεις στις 27-30 Ιουνίου
Για τρίτη συνεχή χρονιά το «Φεστιβάλ Κόντρα στο Ρατσισμό και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό» ανοίγει τις πύλες του στην Κοζάνη με πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες για τέσσερις ημέρες θα στείλουν σε ολόκληρη την πόλη ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην προκατάληψη και τον ρατσισμό.
Η εθελοντική οργάνωση ΑΡΣΙΣ – Κοζάνης, ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων και το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης ενώνουν τις δυνάμεις τους από την Πέμπτη 27 μέχρι την Κυριακή 30 Ιουνίου, ώρες 18.00 – 24.00, στο Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μούκα.
Καθημερινά στον χώρο του φεστιβάλ θα γίνονται με ελεύθερη είσοδο εκδηλώσεις για παιδιά, παράλληλες δράσεις για τους μεγάλους και ανοιχτές συζητήσεις σχετικές με τη θεματική της κάθε ημέρας. Η Πέμπτη θα είναι αφιερωμένη στο θέμα «Εκπαίδευση αλλιώς», «Η βία στο σχολείο» θα απασχολήσει τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, το Σάββατο οι επισκέπτες θα στείλουν το μήνυμα «Μη τρελαίνεστε…» καθώς το πρόγραμμα θα είναι αφιερωμένο στην ψυχική υγεία στην εποχή της κρίσης και τέλος, το σύνθημα της Κυριακής θα είναι «Ζούμε μαζί».
Όλες τις ημέρες στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν η έκθεση φωτογραφίας «ΨΥΧΗ7×7» των μελών της φωτογραφικής ομάδας «Photo Essence» και έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας τοπικών καλλιτεχνών στην οποία συμμετέχουν οι κκ. Κώστας Βουβουνίκος, Γρηγόρης Δαλλής, Θέμης Τζημόπουλος και Αντρέας Τζήμος. Συγχρόνως, θα λειτουργεί χώρος συλλογής τροφίμων και φαρμάκων. Το πρόγραμμα της κάθε ημέρας θα περιλαμβάνει εργαστήρια, δράσεις ενημέρωσης μεταναστών, εκπαιδευτικών, φορέων και κατοίκων.
Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης ξεχωρίζει το παιδικό εργαστήριο για τη δημιουργία 1.000 γερανών Origami, οι οποίοι αποτελούν σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης. Τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθούν δυο εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και εφήβους με θέμα «Κατανοώντας φιανόμενα βίας και εκφοβισμού στο σχολείο. Βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις». Υπεύθυνη των εργαστηρίων θα είναι η κυρία Χριστίνα Χριστίδου, υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ τα παιδιά θα παίξουν μαγειρεύοντας με την παιδαγωγική ομάδα «Έλα…χαμογέλα», ενώ θα λειτουργήσει και συλλογική κουζίνα στον χώρο του Δημοτικού με τη συμμετοχή μεταναστών κατοίκων της πόλης. Όλες τις ημέρες θα διενεργούνται συναυλίες ή προβολές ταινιών και θα γίνονται ανοιχτές συζητήσεις. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο facebook.