ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ… ΜΙΖΕΣ
Ανέγγιχτος ήταν τα τελευταία χρόνια ο τραπεζικός λογαριασμός της διευθύντριας του εργαστηρίου Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο αποκαλύφθηκε η απάτη σε βάρος του Δημοσίου, ύψους τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων ευρώ, όπου γίνονταν παραγγελίες-μαμούθ αντιδραστηρίων και φαρμακευτικού υλικού.
Σ’ αυτόν όπως προέκυψε από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, γινόταν κανονικά η κατάθεση του μισθού της 60χρονης γιατρού από το νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχουν όμως αναλήψεις. Ετσι μόνο στον λογαριασμό αυτό είχε συγκεντρωθεί ένα ποσό κοντά στο μισό εκατ. ευρώ. Τα συμπεράσματα είναι προφανή και φαίνεται ότι υπήρχαν άλλοι «αδιαφανείς» πόροι για τη διαβίωσή της.
Ο ισχυρισμός της διευθύντριας ότι ακριβά αντιδραστήρια και άλλο φαρμακευτικό υλικό συνολικής αξίας άνω των 4 εκατομ. ευρώ καταστράφηκε και οδηγήθηκε στα σκουπίδια (!) δεν γίνεται πιστευτός και το πιο πιθανό θεωρείται ότι αυτά είτε κατέληγαν σε άλλα ιδιωτικά εργαστήρια είτε πολύ πιθανόν να κόβονταν τιμολόγια, αλλά ποτέ να μην έφταναν στο νοσοκομείο.
Δούλευε αμισθί
Οι προμήθειες γίνονταν από 15 συνολικά φαρμακευτικές εταιρείες αλλά τη μερίδα του λέοντος είχαν πέντε από αυτές και σε μία από αυτές ήταν υπάλληλος ο 44χρονος ο οποίος απασχολούνταν… αμισθί και παράνομα στο συγκεκριμένο εργαστήριο ως παρασκευαστής και κατηγορείται ως συμμέτοχος στην απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
Η απάτη εντοπίζεται σε βάθος τουλάχιστον έξι χρόνων από το 2007 και προκαλεί πολλά ερωτηματικά για το πώς γινόταν η προμήθεια τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντιδραστηρίων και φαρμακευτικού υλικού που θα έφταναν να καλύψουν τις ανάγκες του εργαστηρίου για δεκάδες χρόνια.
Για κάποια μάλιστα θα χρειάζονταν ακόμη και? 150 χρόνια υπό κανονικές συνθήκες. Η δικογραφία παραδόθηκε ήδη στον εισαγγελέα Διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλο, που ανέλαβε τη θεση αυτή από τον περασμένο Απρίλιο και αυτός θα αποφασίσει αν η περαιτέρω έρευνα θα συνεχιστεί από τον ανακριτή στον οποίο θα ανατεθεί η υπόθεση ή θα δώσει εντολή να συνεχιστεί η προανάκριση από την Οικονομική Αστυνομία (Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων). Η αστυνομία κατά την προανάκριση που κράτησε από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι πριν από λίγες μέρες, δεν βρήκε κανένα πρακτικό καταστροφής.
Ετσι προκύπτουν ευθύνες και θα αναζητηθούν και στα αρμόδια στελέχη του νοσοκομείου που δεν έλεγξαν επί χρόνια αυτές τις παραγγελίες-μαμούθ, όπως και τις καταστροφές που φέρεται ότι γίνονταν στα αντιδραστήρια και στο φαρμακευτικό υλικό, πριν να λήξει η ημερομηνία τους και γιατί δεν ελέγχονταν τα όποια πρακτικά καταστροφής αν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
Επίσης υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και θα αναζητηθούν ευθύνες και για το γεγονός ότι οι αρμόδιοι του νοσοκομείου δεν έλεγξαν ποτέ την παρουσία στο εργαστήριο του 44χρονου συνεργάτη.
Η 60χρονη κατά την προανακριτική της κατάθεση υποστήριξε πως ήταν αφοσιωμένη στη δουλειά της και έριξε τις ευθύνες στον 44χρονο συνεργάτη της. Αντίθετα, ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι για όλα υπεύθυνη ήταν η διευθύντρια του εργαστηρίου.