Τα επενδυτικά funds, η SOCAR και τα σχέδια των Κινέζων
Αν και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών απειλεί να τινάξει στον αέρα τις όποιες προσπάθειες σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, εν τούτοις, και παρά την ύφεση και το εύθραυστο πολιτικό κλίμα, ξένα επενδυτικά κεφάλαια τοποθετούνται στην Ελλάδα διαβλέποντας ευκαιρίες, ειδικά αν η ελληνική οικονομία καταφέρει τελικά να ξεπεράσει την κρίση.
Η καναδική επενδυτική εταιρεία Fairfax Financial Holdings π.χ. ανακοίνωσε ότι αυξάνει το ποσοστό της στη Eurobank Properties στο 42% από 19%, ώστε η τελευταία να καταστεί η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια στη χώρα. «Οι Ελληνες έχουν περάσει μέσα από τεράστιες δυσκολίες, αλλά θεωρούμε ότι είναι πλέον ορατό το φως στο τέλος του τούνελ» είπε ο Prem Watsa, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings.
Από την άλλη πλευρά, μετά και το ναυάγιο με τη ΔΕΠΑ, η προσφορά για το 66% του ΔΕΣΦΑ (400 εκατ. ευρώ) από την αζερική SOCAR, που ξεπέρασε τις προσδοκίες, ήρθε να βελτιώσει το κλίμα. Η Αθήνα ευελπιστεί ότι με την πώληση του ΔΕΣΦΑ ενισχύονται οι πιθανότητες για τον TAP, ένα από τα δύο ανταγωνιστικά έργα για τη μεταφορά αζερικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη. Επίσης, στην τελική ευθεία βρίσκεται η επένδυση 150 εκατ. ευρώ της Cosco στην προβλήτα 3 του λιμανιού του Πειραιά, γεγονός που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την κίνηση στο πρώτο λιμάνι της χώρας, ενώ ο κινεζικός κολοσσός ενδιαφέρεται συνολικά για τον ΟΛΠ. Οπως δήλωσε στη «Wall Street Journal» ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επιταχυνθεί και θα ήταν δυνατόν να περιλαμβάνει και την πώληση του ποσοστού του 74% του Δημοσίου στον ΟΛΠ, καθώς και παραχώρηση της διαχείρισης για 30 ή 40 χρόνια, μία κίνηση η οποία θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από την τρύπα του 1 δισ. ευρώ.
Κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η China Communications Construction Company (CCCC), της China Road and Bridge Corporation(CRBC), ενδιαφέρονται για την ανάληψη έργων υποδομής και για συμμετοχή στη διαχείριση λιμένων, αεροδρομίων, ενεργειακών και άλλων δικτύων, ενώ συνολικά κινέζοι και έλληνες επιχειρηματίες διατηρούν επαφές για επενδύσεις στους τομείς των τροφίμων, του τουρισμού, των φαρμακευτικών προϊόντων και της κτηματαγοράς.
Ως τα τέλη Ιουνίου σκοπεύει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την πώληση των κρατικών λαχείων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, η οποία αν αποτύχει θα αλλάξει άρδην το σκηνικό. Η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στο ελληνοτσεχικό επενδυτικό σχήμα Emma Delta προς 712 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο μήνα κινδυνεύει λόγω καθυστερήσεων στην υπογραφή της 12ετούς σύμβασης παραχώρησης των κρατικών λαχείων. Η Emma Delta έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την προμήθεια που θα καταβάλει ο ΟΠΑΠ στους δύο συνεταίρους του για την εκτύπωση των λαχείων και για την παροχή άλλων τεχνολογικών υπηρεσιών, καθώς και για το δικαίωμά τους να μπλοκάρουν αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας.
Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο πάντως, η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός fund που θα τοποθετείται σε ελληνικές επιχειρήσεις και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ η Global Family Partners, η οποία συμμετείχε και στην αύξηση κεφαλαίου ελληνικής τράπεζας, δημιούργησε το Global Family Partners Hellenic Investment Fund, το οποίο θα επενδύει στην Ελλάδα και προγραμματίζεται να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τα εβραϊκών συμφερόντων κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν αποκλειστικά στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς των τυχερών παιχνιδιών, στις τράπεζες και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Παράλληλα, οι τομείς της ενέργειας, του real estate, του τουρισμού, της βιομηχανίας, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις, αποτελούν το ενδιαφέρον της Third Point για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Το αμερικανικό fund, το οποίο κέρδισε 500 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα-«σκουπίδια», ίδρυσε το Third Point Hellenic Recovery Fund, το οποίο επενδύει αποκλειστικά στη χώρα μας. Η Citigroup Global Markets Limited τέλος θα αποκτήσει το 5,48% της Alpha Bank σε κοινές μετοχές και warrants, εφόσον αυτά ασκηθούν πλήρως.