Το – προσωρινό έστω – λουκέτο στην ΕΡΤ έχει συνέπειες πέρα από αυτές που μπορεί να φαίνονται με μια πρώτη ματιά και αφορούν στην απώλεια θέσεων εργασίας και στη διακοπή αθλητικών ειδήσεων προγραμμάτων που σπάνια συναντώνται σε άλλες συχνότερες.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα “Τα Νέα“, πέρα από το γεγονός ότι ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας που είχαν τηλεοπτική επαφή μόνο με την ΕΤ1 και τώρα την έχασαν και αυτή. Το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης πυροδότησε ένα ντόμινο προβλημάτων που φτάνουν μέχρι το παιχνίδι Κίνο του ΟΠΑΠ και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Η πρώτη παράπλευρη απώλεια ήταν το Κανάλι της Βουλής. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα που προβάλλονταν από τις δημόσιες συχνότητες, όταν κόπηκε το σήμα, σταμάτησε και η μετάδοσή του.
Πρόβλημα δημιουργήθηκε και στις μεταδόσεις της Θείας Λειτουργίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μέχρι χτες ένα βαν της ΕΤ1 και της ΕΤ 3 πήγαινε στους ναούς για την τηλεοπτική κάλυψη. Προς το παρόν, δεν έχε βρεθεί καμία λύση για τις μεταδόσεις, αλλά το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι τα κυριακάτικα αυτά προγράμματα προβάλλονταν σε όλη την ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό.
Μετ’ εμποδίων γίνεται και η μετάδοση των αποτελεσμάτων του τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ Κίνο.
Οι νικητήριοι αριθμοί στέλνονταν μέσω των συχνοτήτων στον ειδικό αποκωδικοποιητή, με το οποίο είναι εφοδιασμένο το κάθε πρακτορείο και εμφανίζονται έτσι στις ειδικές οθόνες. Όσα πρακτορεία δεν διέθεταν δορυφορικό πομπό, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των 4.000 στο σύνολο των 5.000 σε ολόκληρη τη χώρα, χρησιμοποιούσαν τις συχνότητες της ΝΕΤ. Επομένως, μετά το κόψιμο της ΕΡΤ δεν είχαν τη δυνατότητα να λάβουν τα πακέτα δεδομένων.
Σημαντικό αντίκτυπο έχει το κλείσιμο της τηλεόρασης και στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα των θεμάτων, αποστέλλονταν στα εξεταστικά κέντρα, μέσω των πομπών και της συχνότητάς της.
Μετά το λουκέτο όμως, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έβαλε σε λειτουργία το εφεδρικό σχέδιο που προέβλεπε την αποστολή των θεμάτων με τη χρήση σήματος πό το σύστημα VBI.
Το συγκεκριμένο σύστημα προϋπήρχε και όσο η ΕΡΤ λειτουρούσε κανονικά ώστε να είναι εγγυημένη η ασφαλής ετάδοση των θεμάτων σε περίπτωση εν γένει τεχνικού προβλήματος.
Μαζί με την ΕΡΤ, εξαφανίστηκαν από τις οθόνες και όλα τα δορυφορικά κανάλια των ξένων δικτύων, όπως το BBC και το TV5.
Έτσι, η εκπομπή τους έχει διακοπεί, δεδομένου ότι χρησιμοποιούσαν τις δημόσιες συχνότητες.
www.news247.gr