Ούτε ένα ευρώ για την πρόληψη των πυρκαγιών – που ήδη ξεκίνησαν – δεν έχει δώσει η Κυβέρνηση στις Περιφέρειες
Σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, επισημαίνει τους κινδύνους από την υποχρηματοδότηση των Περιφερειών στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο αλλά και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες με τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) για δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης των καταστροφών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Σγουρού:
“Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Διανύουμε τον πρώτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου και δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να παρουσιάσει ιδιαίτερες δυσκολίες για τη δασοπροστασία αφού εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων του χειμώνα που πέρασε, η βλάστηση έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιάς από ξερή φυτική ύλη ενώ παράλληλα αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες.
Αν και στις Περιφέρειες έχουν αποδοθεί, με τον «Καλλικράτη», σημαντικές αρμοδιότητες συντονισμού και επίβλεψης του έργου της πολιτικής προστασίας, για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών μέσω της εκπόνησης προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας δασικών εκτάσεων και το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων και επίγειων και εναέριων μέσων τη δασοπυρόσβεσης, εντούτοις δεν έχουν μέχρι σήμερα εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή.
Για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο οι Περιφέρειες δεν έχουν εισπράξει από το Κράτος -κυριολεκτικά- ούτε ένα ευρώ για την άσκηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων τους.
Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών είναι βασική προτεραιότητα του Κράτους. Διότι η μείωση, ή η εξάλειψη των κινδύνων που προκαλούν τις δασικές πυρκαγιές είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. Το Κράτος οφείλει να επενδύσει στην πρόληψη μέσω της ενίσχυσης των Περιφερειών με οικονομικούς πόρους και μέσα.
Πέρα από την έλλειψη των απαραίτητων πόρων οι δευτεροβάθμιοι ΟΤΑ έχουν να αντιμετωπίσουν τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας. Υπήρχαν περιπτώσεις που οι δαπάνες λειτουργίας των μέσων που διατέθηκαν από τις Περιφέρειες στην πυρόσβεση δεν εγκρίθηκαν από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ).
Τέλος, επισημαίνουμε την άμεση και επιτακτική ανάγκη για αποτελεσματικό συντονισμό και απόλυτο καθορισμό των αρμοδιοτήτων και των αξόνων δράσης όλων των φορέων της πυροπροστασίας.
Τα παραπάνω προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν και γι’ αυτό παρακαλούμε για την παρέμβασή σας προκειμένου να βρεθούν άμεσες λύσεις“.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ