Λιγότερα κατά 35%-40% τα πακέτα που καπνίζουμε από το 2007«Αντικαπνιστικά μέτρα σε κλειστούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα ουδέποτε εφαρμόστηκαν, διότι λείπει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους».
Την παραπάνω απαισιόδοξη δήλωση κάνει στο «Helios Plus» ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ κ. Παναγιώτης Μπεχράκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου). Παραδέχεται ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια τόσο το κάπνισμα όσο και ο αριθμός των καπνιστών έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Συγκεκριμένα, από το 2007 ως σήμερα παρατηρείται μείωση των τσιγάρων που καταναλώνονται, κατά 35%-40%. Επίσης, το ποσοστό των ατόμων που καπνίζουν σε τακτική ημερήσια βάση φθάνει στο 30,5% και των ευκαιριακών καπνιστών στο 5,5%. Το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό των καπνιστών ήταν 45%. Ο κ. Μπεχράκης αποδίδει τη μείωση αυτή κυρίως στη μεταστροφή του κλίματος απέναντι στο τσιγάρο, όπου πιθανότατα συνέβαλε και ο αντικαπνιστικός νόμος. «Κάποιον ρόλο όμως έπαιξε και η οικονομική κρίση» τονίζει.
Παρά ταύτα, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει υψηλή θέση – την έκτη – στην κατανάλωση καπνού παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννη Βλασερό, «το κάπνισμα αναγνωρίζεται ως μια ισχυρή ψυχοενεργή ουσία που προκαλεί ευφορία, γεγονός που την κάνει ισχυρά εθιστική. Ετσι, τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος είναι πολύ χαμηλά συγκριτικά με το ποσοστό όσων επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόνο το 3% όσων θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα καταφέρνει να το πετύχει».
3,5 εκατομμύρια νεκροί τον χρόνο
Η συχνότητα των ενεργών καπνιστών σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστοιχεί σήμερα στο 60% για τους άνδρες και στο 40% για τις γυναίκες. Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως το τέλος του 2020 οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια ετησίως. Το κάπνισμα υπολογίζεται ότι «σκοτώνει» 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων περισσότεροι από 600.000 δεν καπνίζουν οι ίδιοι, εκτίθενται όμως συχνά στον καπνό. «Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη πλήρως αναστρέψιμη αιτία πρώιμου θανάτου. Βέβαια η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μόνο οι πέντε στους 100 καπνιστές κόβουν το τσιγάρο χωρίς βοήθεια» αναφέρει στο «Helios Plus» ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανο Φούσα, οι καπνιστές είναι επτά φορές πιο ευάλωτοι στον θάνατο από διάφορες μορφές καρκίνου συγκριτικά με τους μη καπνιστές. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το κάπνισμα ανάμεσα στους παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τη νοσηρότητα και τη θνητότητα, μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την παχυσαρκία και την κατάχρηση αλκοόλ» αναφέρει ο κ. Φούσας.
Τα οφέλη από τη διακοπή
Δεν είναι και λίγα όσα κερδίζουν όσοι κόβουν το κάπνισμα – πέραν του οικονομικού βεβαίως. Ετσι:
- 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο η αρτηριακή πίεση γίνεται κανονική και οι καρδιακοί παλμοί επανέρχονται στον φυσιολογικό τους ρυθμό.
- 8 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχονται στα φυσιολογικά και το οξυγόνο στο αίμα αυξάνεται.
- 24 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται.
- 72 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η αναπνοή γίνεται ευκολότερη, αφού οι αεραγωγοί των πνευμόνων χαλαρώνουν.
- 2 μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται θεαματικά η ικανότητα προς άσκηση, ενώ η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται ως και 30%.
- 5 χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο μειώνεται σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος του αιφνιδίου θανάτου από καρδιακή προσβολή.
- 10 χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο τα προκαρκινικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν με το κάπνισμα αντικαθίστανται από φυσιολογικά, ενώ ο κίνδυνος για την εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονος, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων γίνεται σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που διατρέχουν τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ.