Μπάγερν Μονάχου εναντίον Μπορούσια Ντόρτμουντ για τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης
Ο αποψινός (21.45, ΝΕΤ) τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ έχει ένα δεδομένο: το βαρύτιμο τρόπαιο θα καταλήξει σε γερμανικά χέρια, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού δύο… γερμανίδες θα αναμετρηθούν με φόντο τον κορυφαίο ποδοσφαιρικό συλλογικό τίτλο.
Η αναμέτρηση της Μπάγερν Μονάχου με την Μπορούσια Ντόρτμουντ ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Και τούτο διότι, επί της ουσίας, συγκρούονται δύο τελείως διαφορετικοί ποδοσφαιρικοί κόσμοι, δύο φιλοσοφίες που διαφέρουν ριζικά, δύο γερμανικά μοντέλα που δεν έχουν καμία σχέση…
Από τη μία, βρίσκεται ο κολοσσός που ακούει στο όνομα Μπάγερν Μονάχου. Πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές ποδοσφαιρικές δυνάμεις παγκοσμίως και, μακράν της δεύτερης, η κορυφαία ομάδα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Τα τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ (1974, 1975, 1976, 2001) και οι συνολικά δέκα τελικοί που έχει συμμετάσχει (με τον εφετινό), το ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, το ένα Κύπελλο UEFA, τα δύο Διηπειρωτικά κύπελλα, τα 23 εθνικά πρωταθλήματα και τα 15 Κύπελλα καταδεικνύουν το μέγεθος των επιτυχιών ενός συλλόγου που έχει γιγαντωθεί οικονομικά.
Η Μπάγερν Μονάχου είναι η πλουσιότερη ομάδα στην Γερμανία και φροντίζει να το δείχνει με εντυπωσιακές αγορές. Μόλις προ ολίγων εβδομάδων σε μια επίδειξη δύναμης και χρήματος, αποφάσισε να καταβάλλει τη ρήτρα πώλησης (37 εκατ. ευρώ) του αστεριού της αποψινής και μεγάλης αντιπάλου της Ντόρτμουντ, Μάριο Γκέτσε, ενώ το περασμένο καλοκαίρι δαπάνησε περί τα 70 εκατ. ευρώ για μεταγραφές.
Ετσι… απλά κινούνται συνήθως οι Βαυαροί, οι οποίοι αγοράζουν ό,τι τους αρέσει. Ως εκ τούτου, έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν σούπερ σταρ όπως ο Αριεν Ρόμπεν και ο Φρανκ Ριμπερί αλλά και να ετοιμάζονται να υποδεχτούν από τη νέα σεζόν τον απόλυτα επιτυχημένο τεχνικό με την Μπαρτσελόνα κ. Πεπ Γκουαρντίολα, με ένα ετήσιο συμβόλαιο που λέγεται ότι θα ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.
Στην αντίπερα όχθη, η Μπορούσια Ντόρτμουντ του ενός Τσάμπιονς Λιγκ (1997), του ενός Κυπέλλου Κυπελλούχων, των οχτώ πρωταθλημάτων και των τριών Κυπέλλων Γερμανίας , που προ επτά ετών βρέθηκε αντιμέτωπη με την πτώχευση, ακολουθεί ένα διαφορετικό μοντέλο καθώς προτιμά να χτίζει από το να αγοράζει. Η σημερινή ομάδα του ανερχόμενου γερμανού τεχνικού κ. Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος αμείβεται με 2,5 εκατ. ευρώ (τα μισά απ’ όσα λαμβάνει ετησίως ο αντίπαλός του απόψε κ. Γιουπ Χάινκες) είναι δημιούργημα δουλειάς και σκάουτινγκ αρκετών ετών. Ουσιαστικά, η Ντόρτμουντ αγοράζει φθηνά και πουλάει ακριβά…
Αν αναλογιστεί κανείς ότι το σημερινό ρόστερ της Ντόρτμουντ κόστισε στους Βεστφαλούς μόλις 53 εκατ. ευρώ, περίπου 20 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα 70 εκατ. ευρώ που δαπάνησαν για μεταγραφές οι Βαυαροί μόνο το περασμένο καλοκαίρι, γίνεται αντιληπτή η αντίθεση που υπάρχει στο μοντέλο των αποψινών φιναλίστ, τις οποίες πάντως ενώνει ένα δάνειο…
Πρόκειται για την περίφημη οικονομική βοήθεια ύψους δύο εκατ. ευρώ που πρόσφερε (μέσω άτοκου δανείου) προ ετών η Μπάγερν στην κατά τα άλλα μισητή αντίπαλο Ντόρτμουντ, προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση. Βλέπετε στη γερμανική Μπουντεσλίγκα δεν επικρατεί η λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου», που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας, αλλά πραγματικά ενδιαφέρονται για την βελτίωση του ποδοσφαιρικού προϊόντος και της ανταγωνιστικότητας…
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους αποψινούς μονομάχους
-Εφέτος πρωταθλήτρια Γερμανίας αναδείχθηκε η Μπάγερν μετά από διετή κυριαρχία της Ντόρτμουντ.
-Η παρούσα φουρνιά των παικτών της Μπάγερν κινδυνεύει να στιγματιστεί με τη «ρετσινιά» των… λούζερ, εφόσον απολέσει και το εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς οι περισσότεροι παίκτες του Χάινκες ηττήθηκαν τόσο στον τελικό του 2010 από την Ιντερ όσο και πέρυσι από την Τσέλσι. Μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις τα προγνωστικά τούς έδιναν τον τίτλο του φαβορί, κάτι άλλωστε που ισχύει και εφέτος.
-Η μοναδική φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ήταν στους προημιτελικούς του 1998. Τότε η Ντόρτμουντ απέκλεισε την Μπάγερν με 1-0 (Σαπουϊζα 109΄) στην παράταση. Σε εκείνο το ματς είχαν αγωνιστεί με τη Μπορούσια ο Λαρς Ρικεν που σήμερα είναι υπεύθυνος ακαδημιών του συλλόγου και ο Μίκαελ Τσορκ που κατέχει το πόστο του αθλητικού διευθυντή. Επίσης, έπαιξε και ο παίκτης «σημαία» της Ντόρτμουντ Ματίας Ζάμερ, που είναι πλέον αθλητικός διευθυντής της Μπάγερν!
-Οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά 100 φορές με τη Μπάγερν να έχει 45 νίκες και τη Ντόρτμουντ 26, ενώ 29 ματς έχουν τελειώσει ισόπαλα. Ξεχωρίζει το 11-1 των Βαυαρών τη σεζόν 1971-72 με δύο γκολ του Ούλι Χένες, νυν προέδρου του συλλόγου.
-Μια άλλη μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ντόρτμουντ είναι το 0-12 από την Γκλάντμπαχ το 1978. Σε εκείνο το παιχνίδι είχε σκοράρει πέντε φορές ο νυν προπονητής της Μπάγερν, Γιούπ Χάινκες!
-Ο βετεράνος προπονητής, ο οποίος αποσύρεται από την ενεργό δράση, έχει ήδη ένα μετάλλιο νικητή Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1998). Αν πάρει και δεύτερο, θα γίνει μόλις ο τέταρτος κόουτς που θα έχει κατακτήσει το τρόπαιο με δύο διαφορετικές ομάδες, μετά τον Οτμαρ Χίτσφελντ (Ντόρτμουντ 1997, Μπάγερν 2001), τον Ερνστ Χάπελ (Φέγενορντ 1970, Αμβούργο 1983) και τον Ζοζέ Μουρίνιο (Πόρτο 2004, Ιντερ 2010).
-Τις δύο ομάδες συνδέει ο κοινός παρονομαστής που λέγεται “Οτμαρ Χίσφελντ”. Ο έμπειρος τεχνικός οδήγησε αμφότερες στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και του πρωταθλήματος Γερμανίας. Αλλοι προπονητές που έχουν θητεύσει στον πάγκο και των δύο φιναλίστ του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ είναι ο Εριχ Ρίμπεκ, ο Παλ Τσερνάι, ο Ούντο Λάτεκ και ο Οτο Ρεχάγκελ.
-Ο Μάριο Γκέτσε, μεγάλος απών του τελικού λόγω τραυματισμού, έχει συμφωνήσει να μεταγραφεί στην Μπάγερν αντί 37 εκατ. ευρώ. Πολλά περισσότερα από τα 4εκατ. ευρώ που είχε επενδύσει η Ντόρτμουντ για να αποκτήσει τον 20χρονο Ματ Χούμελς από την ομάδα του Μονάχου το 2008.
-Η Μπάγερν είναι ένας από τους τέσσερις συλλόγους που έχουν κατακτήσει όλα τα ευρωπαϊκά κύπελλα: Πρωταθλητριών (1974, 1975, 1976, 2001), Κυπελλούχων (1967) και UEFA (1996). Οι υπόλοιπες είναι ο Αγιαξ, η Γιουβέντους και η Τσέλσι.
-Η Ντόρτμουντ μπορεί να το πετύχει στο μέλλον, αφού ήδη έχει στην τροπαιοθήκη της το Τσάμπιονς Λιγκ (1997) και το Κυπελλούχων (1966). Εχασε όμως δύο φορές την ευκαιρία να πάρει το UEFA, το 1993 και το 2002.
-Το Λονδίνο, έδρα του τελικού, ποτέ δεν υπήρξε ιδιαίτερα φιλόξενο για τους δύο φιναλίστ. Η Μπάγερν κατάφερε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες να πετύχει την πρώτη νίκη της ιστορίας της (3-1 επί της Αρσεναλ) στη βρετανική πρωτεύουσα. Μία νίκη έχει και η Ντόρτμουντ από το μακρινό 1966 με 2-1 επί της Γουέστ Χαμ.
-Η Μπάγερν δυσκολεύεται ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζει γερμανική ομάδα στο πλαίσιο των διοργανώσεων της UEFA. Μπορεί το πρόσημο να είναι θετικό με τέσσερις νίκες και τρεις ήττες, όμως στις πρώτες χρεώνονται και οι επιτυχίες επί των ανατολικογερμανικών ομάδων, Ντιναμό Δρέσδης και Μαγδεμβούργου κατά τη δεκαετία του 1970.
-Είναι η τέταρτη φορά στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ που τίθενται αντιμέτωπες στον τελικό ομάδες από την ίδια χώρα. Πρόκειται για την παρθενική γερμανική μονομαχία, ενώ έχουν προηγηθεί η ισπανική (Ρεάλ-Βαλένθια 2000), η ιταλική (Μίλαν-Γιουβέντους 2003) και η αγγλική (Μάντσεστερ Γ.-Τσέλσι 2008).