ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Περισσότερες από 49 εγκρίσεις, αποφάσεις, γνωμοδοτήσεις, αδειοδοτήσεις και δικαιολογητικά, πάνω από 150 υπογραφές και περίπου δύο χρόνια αναμονής είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός για μια αφαλάτωση στο νησάκι της Χάλκης. Αρκετά ναυτικά μίλια μακριά, ένας αγωγός ύδρευσης για τα μικρονήσια του Καλάμου και του Καστού γράφει τη δική του ιστορία: 46 γνωμοδοτήσεις, δικαιολογητικά, αδειοδοτήσεις, θεωρήσεις κ.λπ. για το έργο και άλλες 30 για καθορισμούς αιγιαλού και παραλίας. Το έργο της αφαλάτωσης της Λέρου «ωριμάζει» από το 2008 και η επέκταση του λιμανιού της Ερεικούσσας από το 2001. Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα…
«Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας. Θα εξοικονομούσαμε πολλά δισ. ευρώ αν καταργούσαμε δεκάδες διοικητικές πράξεις που δεν χρειάζονται», τονίζει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης. Οσα κι αν έχει ακούσει κανείς για το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας, οι λεπτομέρειες δεν παύουν ποτέ να σοκάρουν.
«Οποιος υποστηρίζει πως μειώθηκε η γραφειοκρατία δεν ζει στην Ελλάδα», λέει ο δήμαρχος της Χάλκης, Μιχάλης Πατρός. «Απευθυνθήκαμε σε 17 υπηρεσίες. Χρειαστήκαμε πάνω από 150 υπογραφές. Μόνο μία υπηρεσία μάς ζήτησε 21 έγγραφα για να δώσει την έγκρισή της. Παρακαλούσα υπαλλήλους να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Τηλεφώνησα στον περιφερειάρχη και υπέβαλα την παραίτησή μου».
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατάφερε να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Οχι χωρίς κόπο.
«Για να φτάσουμε στην ωρίμανση απαιτήθηκε πολλή προσωπική δουλειά και δική μου και του περιφερειάρχη», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Τζώρτζης Μακριωνίτης, παρατηρώντας πως η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας απαιτείται να συνεδριάσει τουλάχιστον έξι φορές για την αφαλάτωση, με την κάθε συνεδρίαση να σημαίνει περίπου έναν μήνα καθυστέρηση… Τώρα που το έργο έχει ανάδοχο, ο κ. Πατρός εκτιμά πως σε ένα τρίμηνο η αφαλάτωση θα εγκατασταθεί. «Την ημέρα που θα τρέξει το νερό θα γίνει μεγάλο πανηγύρι»…
Κι αν στη Χάλκη ετοιμάζουν πανηγύρια, στο άλλο άκρο της Ελλάδας, ο Κάλαμος και ο Καστός αγωνιούν για το νερό. Ενας αγωγός ύδρευσης 3.700 μ. (2.100 μ. από Αιτωλοακαρνανία μέχρι Κάλαμο και 1.600 μ. από Κάλαμο μέχρι Καστό) έχει απαιτήσει 46 γνωμοδοτήσεις, αποφάσεις, εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις, εκτός από τη διαδικασία καθορισμού αιγιαλού και παραλίας που σημαίνει άλλες 30 περίπου.
Από τον Μάιο του 2011 η μελέτη είναι έτοιμη αλλά από τότε το έργο… ωριμάζει. «Ευελπιστούμε ότι τον επόμενο μήνα θα καταφέρουμε επιτέλους να εντάξουμε τον αγωγό στο ΕΣΠΑ, αν δεν μας ζητήσουν στο μεταξύ κάτι άλλο», εκτιμά ο αντιδήμαρχος Καλάμου, Φώτης Σόλος.
Λίγο βορειότερα, η Ερεικούσσα ζει το δικό της δράμα. Από το 2001 οι αρχές του νησιού παλεύουν για την επέκταση του λιμανιού. Το μικρό οχηματαγωγό που προσεγγίζει σήμερα χωράει το πολύ 7 αυτοκίνητα και για τα 3 Διαπόντια νησάκια (Ερεικούσσα, Μαθράκι, Οθωνοί). «Από το 2001 το έργο έχει περάσει από 14 υπουργεία. Εκδόθηκαν 20 άδειες, γνωμοδοτήσεις, εγκρίσεις κ.ά., η καθεμία από τις οποίες χρειάστηκε 6-8 μήνες, καθώς και 10 αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Ερεικούσσας, Σπύρος Αργυρός.
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Επίπονες διαδικασίες ακόμα και για τα μικρά έργα
Παρά τον Νόμο 4014 του 2011 και δύο διυπουργικές αποφάσεις του 2012, που θεωρητικά απλοποίησαν τις διαδικασίες για έργα που δεν προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, απαιτείται πολύς χρόνος και επίπονες διαδικασίες ακόμα και για μικρά κοινωφελή έργα, τονίζουν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Για μονάδες παραγωγής νερού μικρότερες των 1.000 m3/ημέρα, για τις οποίες δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, χρειάζονται 13 βήματα με αυτοψίες, γνωμοδοτήσεις κ.ά., πολλά από τα οποία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Τζώρτζης Μακριωνίτης.
Ο γ.γ. της ΚΕΔΕ Απ. Κοιμήσης έχει κάνει λόγο για «δρόμο του μαρτυρίου» και «τρομερή γραφειοκρατία», αναφερόμενος στα βήματα και στις διαδικασίες ωρίμανσης έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ. «Ακόμη και για έργα για τα οποία δεν απαιτείται σωρεία εγκρίσεων και γνωμοδοτήσεων, η γραφειοκρατία βασιλεύει», παρατηρεί ο κ. Κοιμήσης.
Ο ίδιος αναφέρεται σε ένα έργο του Δήμου Αμφιλοχίας για 10 ομβροδεξαμενές, για το οποίο εδώ και ενάμιση χρόνο ο δήμος βρίσκεται σε διαρκή αλληλογραφία με τις δασικές υπηρεσίες.
«Ενώ η πολιτεία θεωρεί τον Δήμο Αμφιλοχίας ικανό να υλοποιήσει στα πλαίσιο του ΕΣΠΑ έργα μεγάλης συνθετότητας, η δασική υπηρεσία δεν μας θεωρεί ικανούς να φτιάξουμε 10 ομβροδεξαμένες», σημειώνει ο κ. Κοιμήσης.
Οπως αναφέρουν στελέχη της ΚΕΔΕ, πρόσφατα έγιναν ορισμένα βήματα προς την απλοποίηση των διαδικασιών με ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά «χρειάζονται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, περισσότερες βελτιώσεις και απλοποιήσεις».
ΑΝΑΜΟΝΗ 3 ΧΡΟΝΙΑ
Το… γεφύρι της Αρτας στη Βέροια
Τρία χρόνια προσπαθεί η Βέροια να κατασκευάσει μία γέφυρα σε δύσκολο σημείο του ποταμού που διασχίζει την πόλη, παρόλο που τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα από δωρεά. «Οι δωρητές έδωσαν 2,5 εκατ. ευρώ. Ο ένας έχει πια πεθάνει και ο άλλος ακόμη περιμένει να δει τη γέφυρα», σημειώνει η δήμαρχος Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου. Οπως προσθέτει ο αντιδήμαρχος Αρης Λαζαρίδης, για το έργο έχουν εκδοθεί δεκάδες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για εγκρίσεις, απόρριψη ενστάσεων, παρατάσεις και τουλάχιστον 10 αιτήσεις θεραπείας του αναδόχου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Σημειώνονται τρομερές καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας στα δημόσια έργα. Οπως επεσήμανα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στην Ελλάδα τη διαφάνεια εγκλωβιστήκαμε στη γραφειοκρατία. Τώρα λόγω και των διώξεων οι τεχνικές υπηρεσίες δεν υπογράφουν, με αποτέλεσμα να κολλούν τα έργα και να χάνονται χρήματα από το ΕΣΠΑ», καταλήγει η κ. Ουσουλτζόγλου.
Αμφιλοχία
Στον αέρα η σύμβαση για 10 δεξαμενές
Ενάμιση χρόνο προσπαθεί ο Δήμος Αμφιλοχίας να κατασκευάσει 10 δεξαμενές για τη συλλογή των νερών της βροχής ώστε να πίνουν τα ζώα των κτηνοτρόφων. Ενώ το έργο είναι ενταγμένο στο κοινοτικό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (για την ένταξη χρειάστηκαν περίπου 7-8 βήματα και πάνω από 10 δικαιολογητικά) και ενώ οι μελέτες είναι έτοιμες, ακόμη δεν έχει υπογραφεί σύμβαση για την κατασκευή του. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η αλληλογραφία με τις δασικές υπηρεσίες -που εποπτεύουν κάθε βήμα- έχει «ανάψει».
Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου μετρούν 10 εξερχόμενα έγγραφα προς Δασαρχείο και Διεύθυνση Δασών, 7 εισερχόμενα και 4 επικοινωνίες με e-mails, χωρίς να υπολογίζονται τα 5-6 έγγραφα που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους οι υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης. Oλα αυτά για ένα έργο 450.000 ευρώ. «Ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται σωρεία αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, η γραφειοκρατία βασιλεύει», σημειώνει ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Παναγιώτης Κοιμήσης.
ΧΑΛΚΗ
Η αφαλάτωση «σκοντάφτει» σε 17 υπηρεσίες
Από το 2011 παλεύει για μία αφαλάτωση 600 κυβικών την ημέρα. Για το έργο απαιτήθηκαν μέχρι στιγμής πάνω από 49 εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις, αποφάσεις, αδειοδοτήσεις και 150 υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων από 17 υπηρεσίες. Μόνο η άδεια εγκατάστασης που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο λαμβάνει υπόψη 47 έγγραφα και θέτει πάνω από 60 όρους. Προς το παρόν το νησάκι υδροδοτείται με καραβάκι που μεταφέρει νερό.
ΚΑΛΑΜΟΣ
«Γολγοθάς» για δύο σωλήνες νερού
Δύο χρόνια… ωριμάζει στον Κάλαμο και τον Καστό ένας αγωγός ύδρευσης, που θα συνδέει τα δύο νησάκια με τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας. Το καλοκαίρι του 2011 ολοκληρώθηκε η μελέτη και από τότε έχουν απαιτηθεί 46 γνωμοδοτήσεις, θεωρήσεις, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις κ.λπ. Οι καθορισμοί αιγιαλού σημαίνουν άλλες 30 περίπου. Ενας δαίδαλος γραφειοκρατίας για δύο σωλήνες 2.100 μ. (Αιτωλοακαρνανίας – Κάλαμος) και 1.600 μ. (Κάλαμος – Καστός).
ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ
Το νέο λιμάνι περιμένει… 12 χρονια
Δώδεκα χρόνια προσπαθεί η Ερεικούσα να επεκτείνει το λιμάνι της και να δημιουργήσει υποδομές για σκάφη αναψυχής. Από το 2001 έχουν απαιτηθεί 20 άδειες, γνωμοδοτήσεις, εγκρίσεις κ.λπ. (6-8 μήνες η καθεμία) από 14 υπουργεία και 10 ΦΕΚ. Το έργο καθυστέρησε επιπλέον δύο χρόνια μέχρι να λυθεί ο… γόρδιος δεσμός των «ορφανών» λιμανιών της Κέρκυρας, που τελικά εντάχθηκαν στον ΟΛΚ.
ΛΕΡΟΣ
«Βυθίζεται» το έργο για το νερό
Από το 2008 «ωριμάζει» η αφαλάτωση της Λέρου. Μόνο οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας απαιτούν 30 δικαιολογητικά. Σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς γνωμοδοτήσεις από ΓΕΝ, ΓΕΣ, ΠΕΧΩΠ κ.ά. Η διαδικασία χάραξης αιγιαλού και οι δικαστικές διαμάχες πήραν δύο χρόνια, ενώ η ΕΤΑΔ χρειάστηκε 6 μήνες για να παραχωρήσει την έκταση. Τώρα το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και μετά την επικαιροποίηση της μελέτης αναμένεται ο διαγωνισμός.
- 171.500 νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις μετράμε στα πρώτα 30 χρόνια της Μεταπολίτευσης (1974-2005)
- 114.905 υπουργικές αποφάσεις
- 24.010 αποφάσεις περιφερειαρχών
- 20.580 Προεδρικά Διατάγματα
- 8.575 αποφάσεις νομαρχών
- 3.430 νόμους