Πυρετός στο παρασκήνιο για την πώληση της εταιρείας φυσικού αερίου – Στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ
Κορυφώνεται το θρίλερ για την πώληση της ΔΕΠΑ εν όψει της Τετάρτης 29 Ιουνίου, όταν και αναμένεται να υπάρξει νικητής για τον διαγωνισμό κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Τη Δευτέρα βρέθηκε στην Αθήνα για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας Gazprom κ. Πάβελ Οντέροφ (γενικός διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων) για επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ.
Στην Αθήνα έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας και ο επικεφαλής της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Μίλερ δεν είναι απαραίτητο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, όπως συνέβη προσφάτως, καθώς το ζήτημα της αποκρατικοποίησης βρίσκεται πλέον στα χέρια των ειδικών του ΤΑΙΠΕΔ που ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες.
Παρά ταύτα, η υπόθεση της αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ έχει εκτός από επιχειρηματικό και έντονο γεωπολιτικό παρασκήνιο.
Σε επίπεδο προσφορών παράγοντες της αγοράς πληροφορούν «Το Βήμα» ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος αγοραστής παραμένει η ρωσική Gazprom. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική εταιρεία είχε υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ. Στην κούρσα για τη ΔΕΠΑ παραμένει, εκτός από την Gazprom, ο όμιλος Μ+Μ (Μυτιληναίος – Βαρδινογιάννης).
Την ίδια στιγμή η έτερη ρωσική εταιρεία, η Sintez, αναμένεται ότι θα υποβάλει προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ (τον διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου), ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Sintez δεν αποκλείεται να υποβάλει έστω και την τελευταία στιγμή προσφορά και για τη ΔΕΠΑ.
Από την άλλη πλευρά, στην κούρσα για τον ΔΕΣΦΑ παραμένουν η αζερική Socar και η κοινοπραξία της ελληνικής ΓΕK-ΤΕΡΝΑ με τον τσέχο επιχειρηματία κ. Γίρι Σμετς, ο οποίος ελέγχει την κοινοπραξία που απέκτησε τον ΟΠΑΠ.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά την Κίνα επισκέφθηκε και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου είχε συνομιλίες για θέματα φυσικού αερίου αλλά και των αγωγών που μεταφέρουν αζέρικο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, σκοπός του ταξιδιού του Πρωθυπουργού ήταν να ενθαρρύνει τη συμμετοχή της χώρας σε διαγωνισμούς για ενεργειακά θέματα.
Εκ των πραγμάτων η ενεργός συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν και της αζερικής Socar στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ θα λύσει τα χέρια της ελληνικής πλευράς καθώς η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να μην καταλήξει στο σύνολό της η εταιρεία (ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ) στα χέρια των Ρώσων. Αναλυτές της ενεργειακής αγορές εκτιμούν ότι, αν οι νικητές του διαγωνισμού ήταν η Gazprom για τη ΔΕΠΑ και η Socar για τον ΔΕΣΦΑ, με δεδομένο ότι ΗΠΑ και ΕΕ βλέπουν με καλό μάτι την αζερική συμμετοχή, το γεωπολιτικό πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες θα ισορροπούσε και η Ελλάδα θα απέφευγε επιπλέον πιέσεις.
«Θα ήταν ίσως το ιδεώδες» λέει στο «Βήμα» παράγοντας της κυβέρνησης, ο οποίος όμως σπεύδει να συμπληρώσει ότι «πρόκειται για διαγωνιστική διαδικασία και όχι για μοίρασμα της πίτας σε γεωπολιτικό επίπεδο», σημειώνοντας ότι οι νικητές θα είναι αυτοί που θα προσφέρουν το υψηλότερο τίμημα. «Δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση αλλά για ανοιχτό διαγωνισμό με βάση τους νόμους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης» προσθέτει ο ίδιος.