Δυστυχώς, από τα τελευταία πράγματα που βάζουμε εμείς οι γυναίκες στη λίστα των προτεραιοτήτων μας είναι η υγεία μας. Μάλλον όμως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε. Δείτε τις 9 σημαντικότερες εξετάσεις για τις οποίες θα πρέπει να κλείσουμε ραντεβού άμεσα.
1) Ψηλάφιση στήθους και μαστογραφία
Και οι δύο αυτοί τύποι εξέτασης μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο του στήθους σε αρχικό στάδιο και όσο ακόμη περιορίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Το 97% των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος διαγνώστηκε σ’ αυτό το στάδιο επέζησε χωρίς υποτροπή για τουλάχιστον πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Kατά του Καρκίνου.
Πότε και πόσο συχνά
Ξεκινώντας από την ηλικία των 20, ο γιατρός σας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την εξέταση στήθους (γίνεται με τα χέρια) στο καθιερωμένο σας τσεκάπ. Από την ηλικία των 40 κρίνεται αναγκαίο να κάνετε μία μαστογραφία το χρόνο. Κανονίστε την εξέταση τις μέρες ακριβώς μετά την περίοδό σας, όταν το στήθος σας είναι λιγότερο ευαίσθητο.
2) Γυναικολογική εξέταση, υπερηχογράφημα εσωτερικών οργάνων, Pap Test
Είναι ο πλέον αξιόπιστος και διαδεδομένος τρόπος για να εντοπιστεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εγκαίρως, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Kατά του Kαρκίνου, τα τελευταία 50 χρόνια το ποσοστό θνησιμότητας από αυτή την ασθένεια έχει ελαττωθεί σε ποσοστό πάνω από 74%, χάρη στο Pap Test που εφηύρε ο αείμνηστος Γιώργος Παπανικολάου.
Πότε και πόσο συχνά
Ξεκινήστε τουλάχιστον από την ηλικία των 21 ετών και, αν έχετε κάνει μια σειρά από Pap Test με φυσιολογικά αποτελέσματα, καθώς και ένα HPV Test –για τον ιό που προκαλεί τα κονδυλώματα– που έχει βγει αρνητικό, επαναλάβετε τις εξετάσεις κάθε δεύτερο χρόνο. Αν είστε καπνίστρια, έχετε πολλούς ερωτικούς συντρόφους, ξεκινήσατε τη σεξουαλική σας ζωή σε νεαρή ηλικία, πάσχετε από AIDS ή έχετε προσβληθεί από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια, κάντε το τεστ κάθε χρόνο. Αν, πάλι, είστε 30 χρονών και πάνω, ζητήστε από το γιατρό σας να σας εξετάσει και για HPV.
3) Οδοντιατρική εξέταση
Απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών σας, την καταπολέμηση της ουλίτιδας και της τερηδόνας. Επίσης, για ν’ αποκλείσετε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, μια από τις έξι πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου στους ενήλικες στην Αμερική, σύμφωνα με την Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής.
Πότε και πόσο συχνά
Οι καθαρισμοί δύο φορές το χρόνο, καθώς και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο πρέπει να ξεκινούν έξι μήνες αφότου βγουν τα πρώτα παιδικά δόντια και να συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό εφ’ όρου ζωής. Αν είστε έγκυος ή παίρνετε αντισυλληπτικά, πιθανό να είστε περισσότερο επιρρεπείς σε φλεγμονές των ούλων. Οι καπνίστριες και οι γυναίκες που πίνουν παραπάνω από ένα δύο ποτά την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ουλίτιδα ή καρκίνο στη στοματική κοιλότητα.
4) Οφθαλμολογική εξέταση
Σημαντική εξέταση για να διαγνώσετε έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα στα μάτια, από αλλοιώσεις στην όραση μέχρι καταρράκτη και γλαύκωμα. Το γλαύκωμα θεραπεύεται σε μεγάλο βαθμό και στις περισσότερες περιπτώσεις η απώλεια της όρασης που σχετίζεται μ’ αυτό μπορεί να επιβραδυνθεί αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Πότε και πόσο συχνά
Ακόμη κι αν η όρασή σας είναι καλή, χρειάζεται να κάνετε μια βασική οφθαλμολογική εξέταση στα 40 σας και από τότε και στο εξής κάθε δυο χρόνια μέχρι την ηλικία των 65. Μετά τα 65 θα πρέπει να εξετάζεστε κάθε χρόνο. Κάντε εξετάσεις πριν τα 40 σας αν έχετε ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια, αν έχετε διαβήτη ή αν χρησιμοποιείτε στεροειδή φάρμακα. Επίσης, όσες φοράτε φακούς επαφής πρέπει να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο μία φορά το χρόνο.
5) Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Απαιραίτητη για να διαπιστώσετε αν κινδυνεύετε να προσβληθείτε από οστεοπόρωση. Στην Αμερική αυτή η πάθηση προσβάλλει σχεδόν 10 εκατομμύρια μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης.
Πότε και πόσο συχνά
Κάντε το πρώτο τεστ στην ηλικία των 40 χρόνων και στη συνέχεια ανά πενταετία. Οι γυναίκες μπορεί να χάσουν μέχρι και το 30% της οστικής τους μάζας στο διάστημα των 5-7 ετών μετά την εμμηνόπαυση. Εξεταστείτε κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αν το βάρος σας είναι λιγότερο από 60-65 κιλά, είστε ή υπήρξατε καπνίστρια, έχετε ιστορικό κατάγματος που δεν οφείλεται σε τραυματισμό ή ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια.
6) Καρδιολογική εξέταση
Με αυτή θα βεβαιωθείτε πως δε διατρέχετε κίνδυνο καρδιακού νοσήματος, τη νούμερο ένα αιτία θανάτου των γυναικών. Το 64% των γυναικών που πεθαίνουν από αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο δεν παρουσίαζε προηγουμένως συμπτώματα αυτού του νοσήματος.
Πότε και πόσο συχνά
Οι ετήσιες εξετάσεις πρέπει να ξεκινούν στην ηλικία των 20. Είναι ιδιαίτερα σημαντικές αν έχετε οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης ή πρόωρης καρδιοπάθειας, αν είστε από 45 χρονών και άνω, αν είστε υπέρβαρη ή καπνίστρια.
7) Γενική εξέταση αίματος, σιδήρου ορού και φεριτίνης ορού
Με την έμμηνο ρύση χάνεται σίδηρος, ο οποίος συχνά δεν αναπληρώνεται με την τροφή. Ως αποτέλεσμα, πέφτει ο αιματοκρίτης και μειώνεται η προσφορά οξυγόνου στους ιστούς, προκαλώντας αίσθημα κόπωσης, αδυναμία, ωχρότητα, μειωμένη απόδοση σε καθημερινές δραστηριότητες και διαταραχή συγκέντρωσης.
Πότε και πόσο συχνά
Μετά την έναρξη της περιόδου και ανάλογα με την απώλεια του αίματος, κατά την εκτίμηση της γυναίκας, η γενική εξέταση αίματος, σιδήρου ορού και φεριτίνης ορού είναι καλό να γίνεται κάθε χρόνο.
8) Παρακολούθηση του λιπιδαιμικού προφίλ
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ελέγξετε κατά πόσο κινδυνεύετε από καρδιακά νοσήματα είναι να τσεκάρετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας. Η ανεβασμένη χοληστερίνη όχι μόνο αυξάνει τις πιθανότητες μιας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού αλλά και έχει συνδεθεί άμεσα με ασθένειες της χοληδόχου κύστης.
Πότε και πόσο συχνά
Ξεκινήστε από την ηλικία των 20 εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, φροντίστε να εξετάζεστε τουλάχιστον μία φορά ανά πενταετία μέχρι την ηλικία των 45. Αν είστε 45 χρονών ή μεγαλύτερη, έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής πάθησης ή το συνολικό επίπεδο χοληστερίνης υπερβαίνει το 200, οφείλετε να εξετάζεστε κάθε χρόνο.
9) Ακοομετρικό διάγραμμα
Για να ανακαλύψετε αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που σταδιακά χάνουν την ακοή τους και, αν ναι, να πάρετε προληπτικά μέτρα για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα.
Πότε και πόσο συχνά
Κάντε το διάγραμμα αν δυσκολεύεστε να ακούσετε τι σας λένε οι άλλοι, ακούτε συχνά βουητά στ’ αυτιά σας, έχετε την αίσθηση ότι βουλώνουν ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό απώλειας ακοής. Η ωτοσκλήρυνση, μια γενετική ανωμαλία που προκαλεί προβληματική ανάπτυξη στο κόκαλο του μέσου αυτιού, δεν είναι τόσο σπάνια και συχνά έρχεται στην επιφάνεια όταν μια γυναίκα είναι έγκυος ή μεταξύ των 15-30 χρονών.
www.faysbook.gr