Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν προλαβαίνουν να καθορίσουν μέχρι το τέλος του έτους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας αντικειμενικές αξίες τέτοιες που να επιφέρουν το επιθυμητό εισπρακτικό αποτέλεσμα

Με το στρέμμα φόρος σε όλα τα αγροτεμάχια από το 2014

Με το στρέμμα θα φορολογηθούν από το 2014 όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια και όχι με την αντικειμενική αξία αφού δεν προλαβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους να καθορίσουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας αντικειμενικές αξίες τέτοιες που να επιφέρουν το επιθυμητό εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή που συνεδρίασε χθες οι επιβαρύνσεις σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι υψηλές ενώ ειδικό καθεστώς εξετάζεται για χωράφια κατ΄επάγγελμα αγροτών αλλά και σε αυτούς θα υπάρξει όριο αριθμού στρεμμάτων (π.χ. έως 20) που θα φορολογηθούν με χαμηλότερα ποσά.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καραγεώργη Σερβίας υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη με τη συμμετοχή του Γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Μακρυπίδη και τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη εξετάστηκε η λύση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και οικοπέδων που βρίσκονται εκτός σχεδίου ανά στρέμμα και όχι ανά αξία.

Το σχέδιο που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα προβλέπει ότι για κάθε στρέμμα εκτός σχεδίου γης ο μέσος φόρος θα διαμορφωθεί σε 12 ευρώ ετησίως.

Ακίνητα που βρίσκεται σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε νησιά με έντονη τουριστική κίνηση ή σε βουνά που αποτελούν χειμερινούς προορισμούς για χιλιάδες πολίτες η ετήσια επιβάρυνση θα είναι ανά στρέμμα πολύ υψηλότερη. Ο φόρος σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να φθάσει ξεκινά από 20, 30 ή ακόμη και 50 ευρώ ανά στρέμμα. Αντίθετα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε λόγκους και ραχούλες θα φορολογηθούν πολύ χαμηλότερα από 12 ευρώ.

Η εφορία θα υπολογίζει το φόρο με βάση ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου που όπως λένε αρμοδίως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι επηρεάζει προς τα πάνω ή προς τα κάτω την αξία συγκριτικά με άλλα αγροτεμάχια.

Για παράδειγμα, αν το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε επαρχιακή ή εθνική οδό, αν είναι παραθαλάσσιο, αν είναι καλλιεργήσιμο ή όχι ή αν είναι ορεινό ή πεδινό, αρδευόμενο ή μη, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής φορολογικής επιβάρυνσής του.

Ωστόσο υπάρχει ένα αγκάθι στην όλη διαδικασία και αυτό έχει να κάνει με το συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων στρεμμάτων αλλά και αυτά που είναι αδήλωτα. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών όσο περισσότερα είναι τα στρέμματα που θα δηλωθούν στην εφορία τόσο μικρότερη θα είναι η κατά μέσο όρο επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό διότι η κυβέρνηση προσδοκά από τη φορολογία των αγροτεμαχίων να εισπράξει για πρώτη φορά 800 εκατομμύρια ευρώ τη στγιμή που ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων στρεμμάτων δεν ξεπερά τα 66,5 εκατομμύρια. Ομως αν ενταχθούν στη φορολογία άλλα 15 εκατομμύρια στρέμματα που εκτιμάται ότι είτε δεν έχουν δηλωθεί σκοπίμως είτε σε αρκετές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν ούτε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους ότι τα κατέχουν τότε η επιβάρυνση μπορεί κατά μέσο όρο να πέσει και κάτω από 10 ευρώ το στρέμμα.

Ολα λοιπόν θα εξαρτηθούν από την πλήρη καταγραφή των αγροτεμαχίων μέσω της υποβολής δηλώσεων Ε9. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει μία τελευταία ευκαιρία στους ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας των ακινήτων να τα δηλώσουν ή να διορθώσουν λανθασμένα στοιχεία που έχουν περάσει με παλαιότερες μεταβολές στα έντυπα Ε9 ώστε να υπάρξει η τελική εικόνα – περιουσιολόγιο των αγροτεμαχίων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Πάντως, η χθεσινή σύσκεψη πρόκειται να συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του όσο και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να υπάρχει καλύτερη προσέγγιση των τελικών φορολογικών συντελεστών και ποσών που θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Εντός σχεδίου ακίνητα

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των εντός σχεδιου ακινήτων, ακόμη δεν έχει καταλήξει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών για το αν θα υπάρχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ ή χαμηλότερο. Μάλιστα ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ προτείνουν αφορολόγητο 50.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ζητά να φορολογηθούν όλα τα ακίνητα από το πρώτο ευρώ με κάποιες εξαιρέσεις προκειμενου να εισπραχθούν μέσα στο 2014 περισσότερα από 3,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα έσοδα εκτιμάται ότι περίπου 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων της εκκλησίας και των επιχειρήσεων. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» ακινήτων που ισχύει εφέτος αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed