Έντονο πολιτικό και κοινωνικό debate έχει προκαλέσει τόσο η εξαγγελία της απεργίας των καθηγητών της ΟΛΜΕ μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων όσο και η αντίδραση της κυβέρνησης που τους επιστράτευσε άμεσα και «προληπτικά» (προτού επικυρωθεί η πρόταση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας από τις τοπικές Ενώσεις καθηγητών).
Οπως καταγράφει πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research που έγινε χθες Δευτέρα, 13 Μαΐου, για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, η κοινωνία είναι διχασμένη σχετικά με το θέμα.
Η έρευνα έγινε σε 809 άτομα από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Τα συμπεράσματά της δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (66,4%) «μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί» με την απόφαση των καθηγητών να ξεκινήσουν την απεργία τους μέσα στις εξετάσεις.
Ταυτόχρονα όμως και ένα 56,8% κρίνει «μάλλον αρνητικά ή αρνητικά» την πολιτική των κυβερνήσεων να απαντούν με επιστράτευση σε όσους κλάδους εργαζομένων κάνουν απεργία.
Ενα ποσοστό 32,5% των ερωτηθέντων απαντά «συμφωνώ ή μάλλον συμφωνώ» στην απόφαση των εκπαιδευτικών να απεργήσουν μέσα στην περίοδο των εξετάσεων.
Πάντως, ποσοστό 52,3% των ερωτηθέντων «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί» με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών προτού ακόμη λάβουν οριστική απόφαση για απεργία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Στο ερώτημα αυτό ωστόσο ένα 47,4% απαντά «μάλλον διαφωνώ και διαφωνώ». Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Από την περίοδο που άρχισε να βαθαίνει η κρίση στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις απαντούν με επιστράτευση σε όσους κλάδους εργαζομένων αποφασίζουν – μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων – να κάνουν απεργία. Εσείς πώς κρίνετε την τακτική αυτή;», το 56,8% των ερωτηθέντων απαντά «μάλλον αρνητικά, αρνητικά» (43% απαντά μονολεκτικά «αρνητικά»).
Ενα ποσοστό όμως 40,8% απαντά στο ίδιο ερώτημα «θετικά, μάλλον θετικά» (με ένα 21,3% στην απάντηση «θετικά»).
Στην ίδια έρευνα ένα 51,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη θέση της κυβέρνησης ότι η επιστράτευση των καθηγητών είναι πολιτικά επιβεβλημένη και ένα 42,9% τάσσεται υπέρ της άποψης των καθηγητών ότι η επιστράτευση είναι κίνηση αντισυνταγματική. Κατά την άποψη του 56,3% των ερωτηθέντων η κυβέρνηση θα έπρεπε «να καλέσει τους καθηγητές σε διάλογο, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση», ενώ ένα 42,3% απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει «να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση».
Αντίστοιχα το 72,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι καθηγητές θα πρέπει «να αναστείλουν τώρα την απεργία και να βρουν άλλους τρόπους για να διεκδικήσουν αργότερα τα αιτήματά τους». Το 23,5% όμως κρίνει ότι θα πρέπει «να προχωρήσουν σε απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις».
Τέλος, το 71,5% των ερωτηθέντων κρίνει την ποιότητα του ελληνικού σχολείου «αρκετά κακή ή κακή» και το 26,8% την κρίνει «πολύ καλή ή αρκετά καλή».