Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης αν στις 15/5 οι ΕΛΜΕ πουν «ναι» στην απεργίαΗ κυβέρνηση σκέφτεται τους καθηγητές στα...χακί

Η ηγεσία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης προχωράει πιθανότατα σήμερα, Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ σε πρόταση για κήρυξη πενθήμερων απεργιών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις και η κυβέρνηση θα απαντήσει με την άμεση επιστράτευσή τους. Ύστερα από 30 χρόνια οι καθηγητές θα απεργήσουν για πρώτη φορά μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις και αυτό για την αύξηση του ωραρίου τους κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως.

Τα περιθώρια ελιγμών από πλευράς συνδικαλιστών είναι περιορισμένα καθώς επίκειται το συνέδριο της Ομοσπονδίας και η οποιαδήποτε κίνηση θα έχει αντίκτυπο στη διαμόρφωση των συσχετισμών μέσα από την κάλπη. Από την άλλη πλευρά, και ο υπουργός Παιδείας δεν έχει τα περιθώρια ελιγμών δεδομένου ότι είναι επιτακτική ανάγκη με βάση τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες να καλυφθούν κενά εκ των ενόντων και όχι ανοίγοντας κι άλλο την τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού.

«Ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν πλάτη σε μια στιγμή όπου οι ελληνικές οικογένειες έχουν κάνει απίστευτες θυσίες» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος την Τετάρτη το απόγευμα μετά τη λήξη της συνάντησής του με τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Η απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι αδιαπραγμάτευτη και πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θα κατανοήσουν την ανάγκη να βρίσκονται στα σχολεία την περίοδο αυτή» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Όπως είναι φυσικό βέβαια την τελική απόφαση για το αν τελικά θα προχωρήσει ο σχεδιασμός της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις θα την πάρει η βάση, καθώς την πρόταση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ που θα διαμορφωθεί σήμερα, Πέμπτη, θα κληθούν να επικυρώσουν ή όχι οι τοπικές ΕΛΜΕ σε γενικές συνελεύσεις τους που θα γίνουν στις 15 του μήνα, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Δεδομένης της ανυποχώρητης στάσης των εκπροσώπων τους για τις επιπλέον δύο ώρες εβδομαβιαίως, η συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο την Τετάρτη απέβη άκαρπη καθώς, όπως δήλωσαν οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας, τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιστράτευσής τους είπε: «Αν η κυβέρνηση διαλέξει να μας ντύσει στο χακί, τουλάχιστον θα επιστρέψουμε στα σχολεία με το κεφάλι ψηλά»

Οι κυβερνητικοί εταίροι πάντως, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ, με ανακοινώσεις τους τάσσονται κατά της απεργίας. Ωστόσο, το μεν ΠαΣοΚ ζητά από τον υπουργό να ανακαλέσει το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, καθώς, όπως σημειώνει, «επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα», η δε ΔΗΜΑΡ προτείνει «την άρση των αποσπάσεων, την εξάντληση του υπάρχοντος ωραρίου, την αξιοποίηση των δεύτερων πτυχίων που έχουν οι εκπαιδευτικοί σε ειδικότητες που υπάρχουν κενά, την επέκταση της δεύτερης και της τρίτης ανάθεσης διδασκαλίας και την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στην κλίμακα του ωραρίου».

Οι συνδικαλιστές του ΔΣ στην ουσία λειτουργούν σαν «αντάρτες», από τη στιγμή κατά την οποία δεν συντάσσονται με τις επιλογές των πολιτικών κομμάτων τα οποία εκπροσωπούν και μάλιστα για ένα αίτημα που φαίνεται ότι δεν έχει και την κοινωνική αποδοχή. Ειδικά το φαινόμενο αυτό είναι έντονο στην πλευρά της ΔΑΚΕ, της πλειοψηφούσας παράταξης, καθώς οι δυνάμεις του ΠαΣοΚ απορροφώνται από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη παράταξη που δεν συνυπογράφει για απεργία στις εξετάσεις είναι το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ, καθώς θεωρεί ότι οι κοινωνικές παρενέργειες μιας τέτοιας κινητοποίησης θα ήταν τεράστιες και θα είχαν αποτέλεσμα να πλήξουν το συνδικαλιστικό κίνημα και να στρέψουν την κοινωνία εναντίον του.

Παπαματθαίου Μάρνυ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed