Καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί – Την Πέμπτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος για την οικονομική του κατάσταση
Πρόσκληση εκ νέου για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και κατά κύριο λόγο της ΔΗΜΑΡ απηύθυνε ο κ. Ευ. Βενιζέλος με άρθρο που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα.
«Η πρότασή μας για τη συγκρότηση της ευρύτερης δυνατής Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, σε αυτό το ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο εντάσσεται».
Το πλαίσιο, όπως γράφει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, είναι «να εκλογικευτούν οικονομικοί εθνικισμοί και σκληροί διακρατικοί συσχετισμοί μέσα από τη συγκρότηση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού “πολιτικού” Νότου με άξονα τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και μέσα από μια νέα, πιο προοδευτική και διορατική, αλλά θεσμικά αναγκαστική, ισορροπία μεταξύ των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων: του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος».
Ο κ. Φ. Κουβέλης απορρίπτει μέχρι στιγμής τη συνεργασία με το ΠαΣοΚ, όμως στις ευρωεκλογές θα πρέπει η ΔΗΜΑΡ να αποφασίσει σε ποια σοσιαλιστική οικογένεια θα ενταχθεί και ποιό πρόσωπο θα στηρίξει για πρόεδρο της Κομισιόν.
Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει το βάρος της εθνικής ευθύνης που του αναλογεί στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση, σημειώνοντας ότι κάποιοι αντί να συμβάλουν ώστε να βρεθεί η Ελλάδα ουσιαστικά ισότιμη και ασφαλής μέσα στην Ευρώπη και στο ευρώ επιμένουν να οικοδομούν στο μνημόνιο μια τεχνητή και νόθα διχοτόμηση των πολιτικών δυνάμεων.
Στο άρθρο του επισημαίνει ότι πλέον δεν έχει νόημα η διάκριση ανάμεσα σε μνημονιακές και αντιμνημονιακές δυνάμεις, ότι η διάκριση αυτή είναι «ένα μεγάλο πολιτικό τέχνασμα, ένα κατάφωρα παλαιοκομματικό τέχνασμα που γίνεται δήθεν στο όνομα της καταγγελίας του παλιού πολιτικού συστήματος και ότι «η διατήρηση του δήθεν “αντιμνημονιακού” μετώπου απλώς εμποδίζει τη συγκρότηση και διατήρηση του συνταγματικού τόξου εναντίον της βίας και συνεπώς αυτό είναι πολύ βολικό για τη Χρυσή Αυγή».
«Είναι ευθύνη όλων όσοι διατυπώνουν δημόσιο και κοινωνικό λόγο να μιλούν με την ακρίβεια και την ευθύτητα που απαιτείται. Εμείς, στο πεδίο της πολιτικής μάθαμε τα τελευταία χρόνια με πολύ επώδυνο τρόπο ότι όταν δεν τοποθετείσαι με ακρίβεια και ευθύτητα τελικά χάνεις. Κάποιοι νομίζουν, με ιστορική αφέλεια, ότι αυτό αφορά μόνο τη στενά νοούμενη πολιτική και κάποιοι, μέσα στην πολιτική, ότι αυτό αφορά τους άλλους και όχι τους ίδιους. Δεν θα αργήσουν να καταλάβουν ότι κάνουν λάθος», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Στις 22 Μαΐου ο κ. Βενιζέλος θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD στη Λειψία, όπου επίτιμος προσκεκλημένος είναι ο Φρανσουά Ολάντ. Το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στο εορταστικό κομμάτι, αλλά στο πολιτικό, καθώς οι Γερμανοί επιδιώκουν να ιδρύσουν την Προοδευτική Συμμαχία, μια μικρότερη, πιο ευρωπαϊκή εκδοχή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε δηλώσεις που έκανε στον ευρωπαϊκό Τύπο, κατέστησε σαφές ότι ένα κομμάτι των Σοσιαλιστών ζητεί μια λειτουργική Σοσιαλιστική Διεθνή, με δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης, ειδικά στη σημερινή κρίση. Επίσης, από την πλευρά των Γερμανών υπάρχει η βεβαιότητα ότι τουλάχιστον πενήντα σοσιαλιστικά και δημοκρατικά κόμματα θα στηρίξουν τη νέα πρωτοβουλία, ανάμεσά τους το γαλλικό, το ιταλικό αλλά και πολλά βορειοευρωπαϊκά.
Το σχέδιο αυτό, όμως δεν έχει μόνο υποστηρικτές έχει και αντιπάλους, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την κυριαρχία της γερμανικής λογικής και στο προοδευτικό πολιτικό κομμάτι της Ευρώπης. Έτσι, η αρχική ιδέα για τη δημιουργία μιας νέας οργάνωσης, η οποία θα αμφισβητούσε τη Σοσιαλιστική Διεθνή μετετράπη σε πρόταση για ένα δίκτυο που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ο κ. Βενιζέλος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ιπποκράτους το μεσημέρι της Τετάρτης, διευκρίνισε ότι το ΠαΣοΚ θα συμμετάσχει και στο δίκτυο των σοσιαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης, εφόσον δημιουργηθεί, χωρίς να διακόψει τη συνεργασία του με τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Κύκλοι της Ιπποκράτους έλεγαν ότι στο ΠαΣοΚ, όπως και τα άλλα κόμματα-μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), μετέχει στην Σοσιαλιστική Διεθνή (ΣΔ), αλλά μετέχει και ως ιδρυτικό μέλος και στην Progressive Alliance (PA), η συγκρότηση της οποίας ανακοινώθηκε ως γνωστόν στις 15 Δεκεμβρίου 2012 στη Ρώμη. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση αυτή και είχε συναντήσεις με πολλούς ομολόγους του, μεταξύ των οποίων ο Sigmar Gabriel (ηγέτης του SPD Γερμανίας), ο Harlem Désir (ηγέτης του PS Γαλλίας), ο Victor Ponta (Πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ηγέτης του PSD) και ο οικοδεσπότης Pier Luigi Bersani (ηγέτης του DP Ιταλίας), κ.ά.
Στην Προοδευτική Συμμαχία δεν μετέχουν μόνο σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα, αλλά και προοδευτικά-δημοκρατικά κόμματα, κινήματα ή οργανώσεις, με τη μορφή διεθνούς δικτύου και η στάση τους δεν προσδιορίζεται απέναντι στη Σοσιαλιστική Διεθνή με κριτήριο τη συγκρότηση της PA ή τη συμμετοχή σε αυτήν, παρατηρούν οι ίδιοι κύκλοι.
Την Πέμπτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ όπου αναμένεται να συζητηθούν θέματα ευρωπαϊκής στρατηγικής, ενόψει ευρωεκλογών, αλλά και η οικονομική κατάσταση του κόμματος. Το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιρειών δεν έχει παραδοθεί αλλά ο οικονομικός διευθυντής κ. Ν. Καλογιάννος θα παρουσιάσει τη γενική εικόνα του κομματικού ταμείου τα τελευταία χρόνια. Το θέμα προκαλεί έντονες αναταράξεις στο ΠαΣοΚ αλλά διαφαίνεται μια διάθεση να πέσουν οι τόνοι, από όλες τις πλευρές.
«Το ΠαΣοΚ είναι το μόνο κόμμα που προχωρά σε αυτόν τον έλεγχο», δήλωσε ο γραμματέας Ενημέρωσης κ. Δ. Καρύδας στην τηλεόραση του Σκάι, «γιατί και τα άλλα κόμματα είναι υπερχρεωμένα και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρα πολλά χρέη και το ΚΚΕ έχει πάρα πολλά χρέη. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ με το 4% είχε 8 εκ. ευρώ χρέος και το ΠΑΣΟΚ με το 40% είχε 120 εκ. Αναλογικά είναι περίπου τα ίδια. Εμείς πήραμε την απόφαση να πάμε στη γραμμή της πλήρους διαφάνειας. Από εκεί και πέρα νομίζω θα έρθει εντός ολίγου το πόρισμα, στις επόμενες μια – δυο εβδομάδες, στα όργανα του ΠαΣοΚ , που είναι το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κεντρική Επιτροπή, και αυτά θα αποφασίσουν συλλογικά. Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Το πλαίσιο της χρηματοδότησης των κομμάτων πρέπει να αλλάξει μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση, να γίνει πιο ουσιαστικό και διαφανές», είπε.