Κινεζική απόβαση και επιστροφή στις αγορές το 2014 – Ελπίδες Στουρνάρα για Ανάσταση της οικονομίας
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, παρά τις πολλές κακουχίες, τα αλλεπάλληλα ξενύχτια, τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς, τις κοινοβουλευτικές μάχες, τις διαρκείς ενδοκυβερνητικές ασκήσεις ισορροπίας και το πλήθος των επικρίσεων και αμφισβητήσεων, παραμένει ακμαίος, διατηρεί το χαμόγελό του και ξεχειλίζει από αισιοδοξία. «Είναι η καλή υγεία και η αισιόδοξη φύση μου που με κρατούν ζωντανό» εξομολογείται χαριτολογώντας όταν ερωτάται πώς αντέχει. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά. Τη βιβλιοθήκη του γραφείου του κοσμεί μια μικρή κορνίζα με κινεζικά ιδεογράμματα. «Αυτό είναι το όνομά μου στα κινεζικά» λέει στους επισκέπτες του. Και εξηγεί ότι το τελευταίο διάστημα πολιορκείται από κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι εκδηλώνουν ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Οπως επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, «οι Κινέζοι νιώθουν καλά μαζί μας, θεωρούν ότι οι Ελληνες τους αντιμετωπίζουμε φιλικά, νιώθουν ασφάλεια και έχουν πεισθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας κόμβος εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη».
Ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι το ενδιαφέρον των Κινέζων είναι πραγματικό και ελπιδοφόρο, όπως λέει. Πρόσφατα δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους του Σεν Τζεν, του τέταρτου σε μέγεθος αεροδρομίου της Κίνας, οι οποίοι εξεδήλωσαν επισήμως το ενδιαφέρον τους για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Μάλιστα διευκρίνισαν ότι θέλουν να αναδείξουν το αεροδρόμιο και την ευρύτερη περιοχή των Σπάτων ως ισχυρή επιχειρηματική βάση διακίνησης προϊόντων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποθηκευτικούς χώρους, σχήματα συναρμολόγησης τεχνολογικών αγαθών και να μετατρέψουν όλη την περιοχή σε κόμβο διεθνούς εμπορίου.
«Αν όντως προχωρήσουν στην εξαγορά του αεροδρομίου από τη γερμανική Χόχτιφ και προωθήσουν το επενδυτικό σχέδιό τους τότε θα μιλάμε για πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας. Αλλά δεν είναι το μόνο δείγμα κινεζικού ενδιαφέροντος. Τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκε στο γραφείο του τον κ. Λιου Ζονγκτιάν, πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας αλουμινίου China Zhongwang Holdings Limited και θεωρούμενο «βασιλιά του αλουμινίου» της Κίνας, με τον οποίο συζήτησε επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Η πολυμελής πολυεθνική αντιπροσωπεία είχε επίσης επαφές με ισχυρούς ελληνικούς ομίλους όπως αυτούς της Βιοχάλκο του κ. Στασινόπουλου και της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του κ. Μυτιληναίου. Και έτσι αποδίδει εξαιρετική σημασία στο επερχόμενο ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα.
Γενικώς ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι διαμορφώνονται πλέον οι προϋποθέσεις για υποδοχή επενδυτών από την Ασία και εκτιμά πως όταν εξελιχθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα φανεί πόσο μπορεί να διεθνοποιηθεί η ελληνική οικονομία.
Υπολογίζει ότι το ενδιαφέρον από ασιάτες επενδυτές για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα λιμάνια θα είναι ισχυρό. Και ακόμη προσβλέπει στο ενδιαφέρον Γερμανών, Γάλλων και Ρώσων για τις εταιρείες υδάτων, την εκμετάλλευση των σκουπιδιών και τον κλάδο της ενέργειας.
Επιπλέον, υπολογίζει πολλά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πιστεύει πως «αν πάει καλά, αν πετύχουν οι τρεις αυξήσεις κεφαλαίου, θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ανετότερη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας». Προσβλέπει επίσης στη βοήθεια των Γερμανών για την ίδρυση – ή στη μετατροπή κάποιας εκ των υπαρχουσών – μιας επενδυτικής τράπεζας, η οποία θα αναλάβει περισσότερο ρίσκο για την ανάπτυξη της χώρας. «Το σχήμα υπάρχει στη Γερμανία, μπορεί να λειτουργήσει και εδώ» τονίζει χαρακτηριστικά και ελπίζει ότι γρήγορα θα επισημοποιηθεί η εξυγίανση της τραπεζικής αγοράς και θα βελτιώσει τις χρηματοδοτικές συνθήκες στη χώρα. Και βεβαίως ελπίζει ότι κάποια στιγμή η ευρωπαϊκή λιτότητα θα καμφθεί και οι Γερμανοί θα αποδεχθούν τη μεταφορά πόρων στον ευρωπαϊκό Νότο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και προσβλέπει σε αυτόν. Αυτό είναι ίσως και το «νέο» που κομίζει. Δηλαδή ένα σχέδιο διεθνοποίησης της μέχρι πρότινος περίκλειστης και δεσμευμένης οικονομίας, το οποίο προωθεί χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις.
Ο υπουργός Οικονομικών διακρίνεται για τις πεποιθήσεις του, δεν παλινδρομεί και δεν οπισθοχωρεί μπροστά στο τείχος συντεχνιακών απαιτήσεων και συμβιβασμών που υψώνουν κάθε φορά ακόμη και πολύ φιλελεύθεροι βουλευτές, όπως συνέβη πρόσφατα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όταν οι τροπολογίες για τα πιο απίθανα πράγματα, από την παρασκευή ψωμιού από το σουπερμάρκετ ως τις άδειες λαϊκών αγορών, έπεφταν σαν το χαλάζι.
Πιστεύει λοιπόν βαθιά στο εξελισσόμενο σχέδιο εξόδου από την κρίση, το υπερασπίζεται μετά πάθους σε κάθε περίπτωση και υπολογίζει στα αποτελέσματά του, έχοντας αναπτύξει πλήρως το χρονοδιάγραμμά του.
Το χρονικό ορόσημο για τον κ. Στουρνάρα είναι ο Μάιος του 2014. «Από όσα θα έχουν γίνει ως τότε θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει το πρώτο βήμα απεξάρτησης από την τρόικα» λέει ο υπουργός Οικονομικών.
Οπως εξηγεί, «τον Μάιο του 2014 τελειώνουν οι δόσεις των δανείων της τρόικας και η χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να βγει μόνη της στις αγορές».
Πράγμα που σημαίνει ότι τα ελλείμματα θα πρέπει να έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο, να έχουν διαμορφωθεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η χώρα να χρειάζεται λίγα χρήματα, μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ τον χρόνο για να είναι επιτυχές το εγχείρημα εξόδου στις αγορές. Και ακόμη να έχει κάνει βήματα αναπτυξιακά, να έχει χτίσει προσδοκίες ικανές να προσελκύσουν το διεθνές κεφάλαιο και να κινητοποιήσουν τις εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις.
Προϋπόθεση βεβαίως για αυτό το σημαντικό βήμα ανάκτησης τμήματος της χαμένης εθνικής ανεξαρτησίας είναι η εμπέδωση ατμόσφαιρας αξιοπιστίας για την ελληνική πολιτική και οικονομία. Η οποία, όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών, απαιτεί συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Από τα ελλείμματα στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη
Στόχος η επιστροφή στις αγορές τον Μάιο του 2014
Για τον κ. Στουρνάρα το σχέδιο εξόδου από την κρίση είναι απλό και συγκεκριμένο. Πρώτα ελέγχουμε τα ελλείμματα και ταυτόχρονα επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο έλεγχος των ελλειμμάτων θα επιτρέψει σε δανειστές και εταίρους να «κουρέψουν» και το χρέος του επίσημου τομέα και έτσι να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το βάρος εξυπηρέτησής του.
Συνδυαζόμενα τα παραπάνω θα περιορίσουν στο ελάχιστο τα ελλείμματα και τις ετήσιες ανάγκες δανεισμού για να επιτρέψουν την αυτόνομη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Ενδιαμέσως, με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, την άρση των στρεβλώσεων στις μεταφορές, στην ακτοπλοΐα, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και αλλού και με την απόλυτη διεθνοποίησή της μέσω των αποκρατικοποιήσεων, θα ανακοπεί, κατά τον κ. Στουρνάρα, η βύθιση της οικονομίας και βαθμιαία θα περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη.
Ως τώρα, όπως επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει μπει σε έναν δρόμο και στο διαρθρωτικό σκέλος έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Και βεβαίως αποκαλύπτει ότι ως το 2020 η Ελλάδα έχει να προσβλέπει και σε ένα απόθεμα κοινοτικών πόρων ύψους 44 δισ. ευρώ. «Αυτά τα λεφτά μάς ανήκουν και πρέπει να διαμορφώσουμε ικανούς μηχανισμούς προκειμένου να τα απορροφήσουμε και να τα τοποθετήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην οικονομία μας» τονίζει με έμφαση. «Στο επόμενο δωδεκάμηνο έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη» σημειώνει χαρακτηριστικά και υπολογίζει στη στήριξη του Πρωθυπουργού και συνολικά της τρικομματικής κυβέρνησης ώστε το σχέδιο να εξελιχθεί απρόσκοπτα και η χώρα να οδεύσει με ασφάλεια στον δρόμο ανάκτησης της χαμένης εθνικής ανεξαρτησίας, όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Στουρνάρας θα ήθελε να έχει άλλους τρεις- τέσσερις τεχνοκράτες υπουργούς να υποστηρίζουν πιο ενεργά και συστηματικά την προσπάθειά του. Αλλά δεν επιμένει. Γνωρίζει τις ισορροπίες στην τρικομματική κυβέρνηση και ασκείται ή, καλύτερα, συμβιβάζεται με αυτές.