Βρυξέλλες και Αθήνα συζητούν για την κάλυψη ομολόγου 5,6 δισ. ευρώ στις 20 Μαΐου
Στις 31 Μαΐου αναμένεται ότι θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (αντιστοιχεί στον έλεγχο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο).
Το γεγονός αυτό αφήνει εκ των πραγμάτων ανοιχτά όλα τα σενάρια για τον τρόπο κάλυψης του ποσού 5,6 δισ. ευρώ που αφορά σε ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ωριμάζουν στις 20 Μαΐου. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα αναμένει μεν την έγκριση των 4,2 δισ. ευρώ από το Eurogroup της 13ης Μαΐου (συνδέεται επίσης με τον έλεγχο του Απριλίου), ωστόσο τα 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ θα εκταμιευθούν τελικά τον Ιούνιο, κι έτσι δεν θα έχει συμπληρωθεί το ποσό των 6 δισ. ευρώ της δόσης (από ΕΕ και ΔΝΤ) που αναμενόταν από την κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει με άνεση τα 5,6 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρωθούν.
Παρά ταύτα, στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στις Βρυξέλλες δεν υπήρχε χθες ανησυχία για την έκβαση της υπόθεσης καθώς το ζήτημα παραμένει στα χέρια των Ευρωπαίων και αναμένεται ότι θα βρεθεί λύση στο Eurogroup της 13ης Μαΐου, λύση η οποία δεν θα αφήνει «ξεκρέμαστη» την Ελλάδα.
Προς το παρόν υπάρχουν μόνο σενάρια. Καταρχάς το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει το ενδεχόμενο να υποβληθεί επίσημο αίτημα από την Ελλάδα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 3,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ χωρίς αξιολόγηση από την τρόικα.
Η απόσταση από τα θεωρητικώς διασφαλισμένα 4,2 δισ. ευρώ ως τα 5,6 δισ. ευρώ είναι 1,4 δισ. ευρώ. Πως θα βρεθούν; Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές υπάρχει η εκδοχή της κάλυψης από του κενού από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου ή με την έκδοση εντόκων γραμματίων εφόσον δεν επαρκούν τα διαθέσιμα.
Μια άλλη εκδοχή που δεν φαίνεται να απορρίπτεται από ευρωπαϊκές πηγές είναι η εκταμίευση ενός επιπλέον ποσού από το Eurogroup της 13ης Μαΐου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.
Η τελευταία εκδοχή έχει να κάνει με το ξεχασμένο αλλά υπαρκτό θέμα που αφορά στη μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια (ANFA) τους οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Ενα μέρος του ποσού των 5,6 δισ. ευρώ ανήκει σε αυτή την κατηγορία ομολόγων (ANFA) και φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με κάποιες πηγές. H διευθέτηση του θέματος θα μπορούσε να κατεβάσει τον πήχη από τα 5,6 δισ. ευρώ, αρκετά ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.