Αντισυνταγματικός στο σύνολό του ο σχετικός νόμος 4014/2011 που προέβλεπε την τακτοποίηση των αυθαιρέτων «νέας γενιάς» με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια- Στον αέρα 500.000 πολίτες που τακτοποίησαν το αυθαίρετο τους- Παράγοντες του ΥΠΕΚΑ δηλώνουν  ότι όποια κι αν είναι η απόφαση θα φροντίσουν να συμμορφωθούν

Απόφαση βόμβα του ΣτΕ τινάζει στον αέρα την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν, κατά πλειοψηφία, αντισυνταγματικό στο σύνολό του τον νόμο 4014/2011.

Η απόφαση αυτή του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οδηγεί σε αδιέξοδο τους περίπου 500.000 αυθαιρετούχους, οι οποίοι έσπευσαν να υπαχθούν στον περίφημο νόμο Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από το ΣτΕ, εάν θα επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή θα βρεθεί κάποια άλλη λύση. Πάντως, παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μιλώντας στο «Βήμα» ανέφεραν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση θα φροντίσουν να συμμορφωθούν και θα αναζητήσουν λύσεις για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.

Όπως αναφέρουν νομικές πηγές, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι ο Ν. 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό κ.λπ.

Ειδικότερα, δεν δέχθηκαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την επιβάρυνση -του ήδη επιβαρημένου- αστικού περιβάλλοντος και έκαναν δεκτές τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική ρύθμιση για νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Η εισηγήτρια κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην νομολογία του δικαστηρίου το οποίο είχε κρίνει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η συνταγματική ανοχή απέναντι στα αυθαίρετα εξαντλήθηκε με τον Ν. 1337/1983 (νόμος Τρίτση) και ότι δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης για τα νέας γενιάς αυθαίρετα, δηλαδή όσα κτίστηκαν μετά τις 31.1.1983.

Επιπλέον, στο παρελθόν οι σύμβουλοι Επικρατείας είχαν αποφανθεί ότι, πλέον της παραβίασης του άρθρου 24, με την νομιμοποίηση αυθαιρέτων παραβιάζονται και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4), του κράτους δικαίου (άρθρο 25), καθώς και οι αρχές του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 Συντάγματος).

Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.

 

Τράτσα Μάχη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.