ΠΟΙΝΕΣ-ΧΑΔΙ ΓΙΑ 5 ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣΠλυντήριο επιόρκων τα Πειθαρχικά

Η αφαίρεση του δικαιώματος ένστασης από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης εκτροχίασε τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Ατιμωρησία απολάμβαναν και ενεχόμενοι σε πλαστογραφίες, απάτες, παραβάσεις καθήκοντος.

Σε πλυντήριο αθωωτικών αποφάσεων ή επιβολής ποινών που έριχναν στα μαλακά τους επίορκους είχαν μετατραπεί σε αρκετές περιπτώσεις τα πειθαρχικά συμβούλια στο Δημόσιο τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο λόγος της ασυδοσίας των πειθαρχικών συμβουλίων ήταν ότι είχε αφαιρεθεί από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το δικαίωμα της ένστασης επί των αθωωτικών αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων.

Τον Μάρτιο του 2012 επί υπουργίας Δ. Ρέππα αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ένστασης από τον γενικό επιθεωρητή, με αποτέλεσμα να μην κοινοποιούνται στις ελεγκτικές υπηρεσίες οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων. Οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων είναι αμετάκλητες, ενώ δικαίωμα ένστασης είχαν μόνο οι υπουργοί, οι οποίοι συνήθως δεν ασκούσαν το δικαίωμα.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής

Αυτήν την περίοδο εκατοντάδες υπάλληλοι που ελέγχονταν πειθαρχικά για σοβαρά παραπτώματα, τα οποία επισείουν ακόμα και την ποινή της απόλυσης, είτε αθωώνονταν, είτε έπεφταν στα μαλακά από τα αρμόδια όργανα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης, που επανέφερε το δικαίωμα της ένστασης επί των αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με τον πολυνόμο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε πριν από δύο μέρες, έχει καταγγείλει στο Κοινοβούλιο ότι τα τελευταία χρόνια η πειθαρχική διαδικασία στο Δημόσιο δεν λειτουργούσε.

Το «Εθνος» αποκαλύπτει πέντε σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις οι οποίες εκδικάστηκαν την περίοδο όπου είχε απολέσει το δικαίωμα της ένστασης ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και τα αρμόδια συμβούλια «δώρισαν» με ποινές-χάδια τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να τιμωρηθούν παραδειγματικά σύμφωνα με το ισχύον πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο.

Η πρώτη κραυγαλέα περίπτωση αφορά υπάλληλο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που εργαζόταν σε ΔΟΥ της Κρήτης, η οποία συνελήφθη από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης να πλαστογραφεί τα εντάλματα για εξόφληση παρακαταθηκών με ποσά μεγαλύτερα από τα αναγραφόμενα παραστατικά. Η υπάλληλος με αυτόν τον τρόπο υπεξαίρεσε περισσότερα από 50.000 ευρώ, αφού έβαζε στην τσέπη τα παραπάνω χρήματα που εμφανίζονταν ως ταμειακό πλεόνασμα.

Υστερα από έλεγχο των ελεγκτών διαπιστώθηκε ότι το ποσό της υπεξαίρεσης είχε φτάσει στα 55.403,41 ευρώ. Οι επιθεωρητές κάλεσαν σε απολογία την υπάλληλο, που παραδέχτηκε αμέσως ότι είχε προχωρήσει σε πλαστογραφία εγγράφων χωρίς να γνωρίζει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας για τις ενέργειές της και είχε υπεξαιρέσει το ποσό των 55.403 ευρώ επικαλούμενη οικογενειακά προβλήματα. Δήλωσε, επίσης, ότι θα επιστρέψει τα χρήματα στο Ταμείο.

Η αποκάλυψη άργησε
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση εκτυλίχτηκε από το 2003 και αποκαλύφθηκε το 2006, οπότε και η υπάλληλος επέστρεψε αρχικά τα 10.000 ευρώ. Κλήθηκε τελικά στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2012, όπου και εκεί παραδέχτηκε την ενοχή της και εξήγησε ότι υπεξαίρεσε τα χρήματα γιατί έπασχε από καρκίνο και έπρεπε να δώσει 40.000 ευρώ σε «κομπογιαννίτη» γιατρό, όπως ανέφερε, ο οποίος της υποσχέθηκε «πρωτοποριακή θεραπεία» με εμβόλια. Είχε τεθεί σε δυνητική αργία από το 2006 και παρακρατούνταν ένα μέρος του μισθού της για την αποπληρωμή δανείων.

Οπως αναφέρει και η ίδια στην απολογία της, είχε ξεκινήσει να εργάζεται στη ΔΟΥ ως καθαρίστρια κατέχοντας μόνο απολυτήριο Δημοτικού και κατόπιν μετακινήθηκε στη γραμματεία, στο πρωτόκολλο και τελικά στη διαχείριση των χρηματικών ενταλμάτων.

Τελικά το πειθαρχικό συμβούλιο αποφάσισε να την τιμωρήσει αμετάκλητα με την ποινή της παύσης για 6 μήνες και με πλήρη περικοπή των αποδοχών της, ενώ μετά την πάροδο του 6μήνου επέστρεψε στην εργασία της. Τα 2 μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου που μειοψήφησαν πρότειναν την ποινή της έγγραφης επίπληξης. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τον Απρίλιο του 2012, όταν ήδη δεν μπορούσε να ασκήσει το δικαίωμα της ένστασης.

Εξόφθαλμη περίπτωση είναι επίσης η δεύτερη υπόθεση που αποκαλύπτει το «Εθνος» και αφορά εκπαιδευτικό στον ΟΑΕΔ, ο οποίος ήταν πρόεδρος σε επιτροπή επιλογής ωρομίσθιων καθηγητών στα ΙΕΚ του οργανισμού. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, το 2011, επέλεξε ως ωρομίσθια καθηγήτρια την κόρη του, η οποία είχε προσκομίσει πλαστό πτυχίο από ΤΕΙ με το οποίο μοριοδοτήθηκε και επιλέχτηκε ως επιτυχούσα.

Δεν… γνώριζε
Οταν η υπόθεση αποκαλύφθηκε και κλήθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο, ο υπάλληλος ανέφερε ότι δεν γνώριζε πως η κόρη του δεν είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της στο ΤΕΙ, ούτε ότι το έγγραφο ήταν πλαστό. Επικαλέστηκε, δε, ότι η υποψηφιότητα της κόρης του έγινε δεκτή και από τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής. Τιμωρήθηκε από το πειθαρχικό με την ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών, με πλήρη περικοπή των αποδοχών του. Μετά την πάροδο του 6μήνου που αφορούσε η ποινή, επέστρεψε στην εργασία του.

Λ. Ρακιντζής
Διαφορετικό αποτέλεσμα αν υπήρχε ένσταση

Θα μπορούσαν να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος εάν την κρίσιμη περίοδο υπήρχε η δυνατότητα της κατάθεσης ένστασης από τις υπηρεσίες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, επισημαίνει στο «Εθνος» ο Λ. Ρακιντζής.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης υπογραμμίζει ότι «είναι γεγονός ότι επί 1 έτος η αφαίρεση αρμοδιότητας από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να ασκεί ενστάσεις κατά των πρωτοβαθμίων πειθαρχικών αποφάσεων λειτούργησε ως ?πλυντήριο? για να απαλλαγούν ή να τιμωρηθούν πλημμελώς μερικοί από τους ελεγχόμενους.

Οι δε αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων είναι αμετάκλητες. Εάν μπορούσε να ασκηθεί ένσταση από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ο Λ. Ρακιντζής.

Ο γενικός επιθεωρητής επισημαίνει ότι η επαναφορά του δικαιώματος της ένστασης στον ΓΕΔΔ, που θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Οικονομικών, «θα λειτουργήσει σε βάθος χρόνου για την εμπέδωση της δίκαιης λειτουργίας του πειθαρχικού δικαίου στο Δημόσιο.

Καταγγελίες
Την τελευταία περίοδο καταγράφεται σωρεία καταγγελιών για δημοσίους υπαλλήλους που απουσιάζουν από την εργασία τους ή για εργαζομένους στο Δημόσιο που διαπράττουν πειθαρχικά αδικήματα και δεν ελέγχονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία των καταγγελιών γίνεται από δημοσίους υπαλλήλους που απευθύνονται είτε στις υπηρεσίες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή στο Σώμα Επιθεωρητών, προκειμένου να ελεγχθούν οι καταγγελίες τους.

«Το αίτημα για δικαιοσύνη στο Δημόσιο είναι έντονο, κυρίως στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των πολιτών», αναφέρουν πηγές των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου.

Με στόχο τον καλύτερο έλεγχο και την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών το υπουργείο μεταβίβασε την αρμοδιότητα της παρακολούθησης των πειθαρχικών συμβουλίων στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Μαΐου στη Βουλή θα προβλέπεται η ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής που θα πραγματοποιεί τους ελέγχους στο Δημόσιο.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ… ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ
Μποναμάς υπερωριών σε συγγενή της

Μεταξύ των εκατοντάδων υποθέσεων που τα πειθαρχικά συμβούλια αθώωσαν ή έριξαν στα μαλακά τους ελεγχόμενους υπαλλήλους λόγω της απουσίας δικαιώματος ένστασης από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι και η περίπτωση υπαλλήλου στον εξωτερικό έλεγχο του Τμήματος Οικοδομών σε Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ο οποίος πραγματοποίησε έλεγχο σε οικοδομή που ανήκε σε προϊσταμένη του Τμήματος Εσόδων και Οικοδομών στην υπηρεσία του.

Οπως αναφέρουν τα στοιχεία της έρευνας που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο υπάλληλος «προέβη σε πράξεις απάτης κατ’ εξακολούθηση», προκειμένου να «μειώσει» το ποσό των εισφορών που έπρεπε να καταβάλει στο ΙΚΑ η συνάδελφός του. Τελικά η υπόθεση αποκαλύφθηκε και έφτασε στο πειθαρχικό συμβούλιο του οργανισμού, που τον απάλλαξε απ’ όλες τις κατηγορίες.

Αντίστοιχα υπάλληλος του ΕΟΤ συνελήφθη να απασχολεί στην υπηρεσία συνταξιούχο πρώην προϊστάμενο στον οργανισμό, στον οποίο κατέβαλλε κανονικά τον μισθό και τις πρόσθετες αποδοχές.

Ο συνταξιούχος βρισκόταν στην κατάσταση μισθοδοσίας χωρίς να υπάρχει έγκριση για την απασχόλησή του από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει «τρύπα» στα οικονομικά της υπηρεσίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Η υπόθεση έφτασε στο πειθαρχικό του οργανισμού εντός του 2012 και ο υπάλληλος παραπέμφθηκε με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα και το πειθαρχικό αδίκημα της αμέλειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της περικοπής των αποδοχών για 2 μήνες.

Η πέμπτη περίπτωση σοβαρού πειθαρχικού αδικήματος, που τελικά έμεινε ατιμώρητο, αφορά διοικητική υπάλληλο νοσοκομείου η οποία εργαζόταν στη Διεύθυνση Προσωπικού.

Στα καθήκοντά της ήταν και η μεταβολή των υπηρεσιακών στοιχείων αλλά και η καταχώριση των πρόσθετων αμοιβών στο παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Επειτα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος πρόσθετε κατά το δοκούν υπερωρίες και πρόσθετες αμοιβές σε συγγενικό της πρόσωπο που εργαζόταν στην υπηρεσία επί μεγάλο χρονικό διάστημα, ζημιώνοντας το νοσοκομείο με δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Υστερα από καταγγελίες η υπάλληλος παραπέμφθηκε στο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Υγειονομικής Περιφέρειας για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα και της χρησιμοποίησης της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων της ίδιας αλλά και συγγενικών της προσώπων.

Τιμωρία… ένας μήνας
Τελικά τιμωρήθηκε με την ποινή της στέρησης αποδοχών για έναν μήνα. Ολες οι παραπάνω αποφάσεις σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο είναι αμετάκλητες, καθώς την κρίσιμη περίοδο από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι τον Απρίλιο του 2013 η αρμόδια αρχή που εκπροσωπεί ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν είχε το δικαίωμα της ένστασης για τις αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.