Σαρωτικές ανατροπές φέρνει το πολυνομοσχέδιο
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό και την τακτοποίηση των χρεών στο Δημόσιο. Κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες για την οριστικοποίηση της λίστας με τους καταργούμενους Οργανισμούς.
Απολύσεις υπαλλήλων & πειθαρχικά εξπρές στο Δημόσιο
Το «πράσινο φως» στις απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου ανάβει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την Κυριακή. Στις διατάξεις που κατατέθηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπεται ότι θα απολύονται οι εργαζόμενοι των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που θα καταργούνται.
Το σχέδιο νόμου φέρνει σαρωτικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό καθώς προβλέπει την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών που πλέον θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε πρώτο βαθμό εντός δύο μηνών, ενώ όσοι υπάλληλοι τιμωρούνται με οριστική παύση ή υποβιβασμό θα μπορούν να καταθέσουν ένσταση μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ξεπερνώντας το στάδιο του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού. Ορόσημο για την υλοποίηση των απολύσεων αλλά και της ολοκλήρωσης των πειθαρχικών διαδικασιών θα είναι ο μήνας Ιούνιος, οπότε και αναμένεται η άφιξη των εκπροσώπων της τρόικας.
Σε έναν μήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεωτικές απομακρύνσεις 1.800 υπαλλήλων, ενώ τον Ιούνιο θα γίνουν ισάριθμες προσλήψεις από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Παράλληλα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση 400-500 από τις 2.000 υποθέσεις που βρίσκονται ήδη στα πειθαρχικά συμβούλια. Από τον Σεπτέμβριο θα ισχύσει η αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου στους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά 2 ώρες.
Η ρύθμιση για τις απολύσεις αφορά τους υπαλλήλους φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται και εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι με την απομάκρυνσή τους θα αποζημιώνονται.
Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει τη λίστα των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανότατα και αύριο. Επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας που επεξεργάζεται τη λίστα των φορέων έχει τεθεί ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης.
Σε συνεργασία με τον υπουργό Α. Μανιτάκη και τον υφυπουργό Μ. Βολουδάκη αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, επιταχύνουν τη διαδικασία κατάργησης φορέων που θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο θα κατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα.
Το κυβερνητικό επιτελείο εντάσσει στο σχέδιο των απολύσεων και απομακρύνεις υπαλλήλων από υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ κτλ.) με κατάργηση οργανικών θέσεων, ακόμα και ειδικοτήτων (π.χ. καθαρίστριες, κλητήρες κτλ.) από τους υφιστάμενους οργανισμούς.
Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να κοινοποιηθεί και η διαδικασία για την καταγραφή των ικανοτήτων του προσωπικού στο Δημόσιο με την αποστολή 206.000 ερωτηματολογίων σε ισάριθμους υπαλλήλους υπουργείων και φορέων της κεντρικής διοίκησης.
Μετά τη συλλογή των ερωτηματολογίων στα οποία θα περιγράφονται οι θέσεις εργασίας και τα καθήκοντα των υπαλλήλων θα εφαρμοστούν τα σχέδια στελέχωσης των οργανισμών απ΄ όπου θα προκύψουν 12.500 πλεονάζοντες υπάλληλοι οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Συμβασιούχοι
Την ερχόμενη εβδομάδα θα επανεξεταστεί η ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τους συμβασιούχους που έχει λήξει η σύμβασή τους και συνεχίζουν να εργάζονται στο Δημόσιο επί χρόνια με προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων και με ασφαλιστικά μέτρα. Αυτήν τη φορά τη διάταξη θα προετοιμάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα αμφισβητηθεί η ισχύς των δικαστικών αποφάσεων αλλά θα τεθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία εντός 6 μηνών με στόχο να μη συνεχίζεται επ’ αόριστον η απασχόληση συμβασιούχων που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους μέσω δικαστικών αποφάσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εάν υπάρξει επίσπευση των δικαστικών αποφάσεων, θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοι. Με αυτόν τον τρόπο αναμένει το αρμόδιο υπουργείο να επιτευχθεί ο στόχος των απομακρύνσεων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα για 4.000 υπαλλήλους μέχρι τα τέλη του έτους.
ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Ιουλίου
Μέχρι τα τέλη Ιουλίου έχει προγραμματιστεί από την κυβέρνηση να τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια στελέχωσης των υπουργείων αλλά και φορέων της γενικής κυβέρνησης που έχουν αξιολογηθεί και έχουν καταρτιστεί νέα οργανογράμματα. Η διαδικασία όπως έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει:
1. Την αποστολή την ερχόμενη εβδομάδα του εγχειριδίου για την περιγραφή των θέσεων εργασίας αλλά και των ικανοτήτων του προσωπικού σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς που έχουν αξιολογηθεί. Το εγχειρίδιο που έχει καταρτιστεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιλαμβάνει τα ερωτηματολόγια που θα συμπληρώσουν 206.000 υπάλληλοι στα οποία θα περιγράφουν τα καθήκοντα της εργασίας τους.
2. Με βάση τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια που θα ολοκληρωθούν με ευθύνη των προϊσταμένων κάθε μονάδας μέχρι το τέλος Μαΐου και θα αποσταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα τοποθετηθούν οι υπάλληλοι στα νέα οργανογράμματα που έχουν καταρτιστεί στα υπουργεία μέχρι το τέλος Ιουνίου.
3. Από την τοποθέτηση των υπαλλήλων στα νέα οργανογράμματα αναμένεται να προκύψουν 12.500 υπάλληλοι ως πλεονάζον προσωπικό, μέχρι τις αρχές του Ιουλίου. Οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν χρόνο, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους με στόχο να μετακινηθούν σε άλλη θέση στο Δημόσιο. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί θέση για τη μετακίνησή τους για το επόμενο δωδεκάμηνο, τότε θα απολυθούν.
Από το σύνολο των υπουργείων αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 3.000 υπάλληλοι, ενώ οι υπόλοιποι 9.500 υπάλληλοι θα προέλθουν από φορείς του Δημοσίου (δήμοι, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) που έχουν τεθεί σε διαδικασία αξιολόγησης για τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων.
ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ 2.000 ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Εντός 2 μηνών θα ολοκληρώνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες
Με υψηλές ταχύτητες θα τρέξουν τα νέα πειθαρχικά όργανα που αποτελούνται πλέον από δικαστικούς λειτουργούς, αφού στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι θα πρέπει να ολοκληρώνουν την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων εντός 2 μηνών.
Αυτή την περίοδο εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά αλλά και στο δευτεροβάθμιο όργανο η εκδίκαση 2.000 υποθέσεων από τις οποίες αναμένεται να έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις μέχρι τα τέλη του Ιουνίου σε περισσότερες από 400 υποθέσεις για υπαλλήλους που κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα.
Οι υπάλληλοι που τιμωρούνται με υποβιβασμό ή οριστική αργία από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα θα έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης ένστασης μόνο στο ΣτΕ, ξεπερνώντας το στάδιο του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού στο οποίο θα μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις οι υπάλληλοι που έχουν καταδικαστεί από τα πρωτοβάθμια όργανα με τις υπόλοιπες ποινές (εκτός της αργίας και του υποβιβασμού) που προβλέπει το Πειθαρχικό Δίκαιο.
Επανέρχεται η δυνατότητα να καταθέτουν ένσταση στις αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς αλλά και οι πειθαρχικοί προϊστάμενοι.
Για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου (κράτος, πολιτικοί, κόμματα κ.τ.λ.) συστήνεται ειδική θέση στο γραφείο του πρωθυπουργού, πενταετούς θητείας για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
Ο Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, θα ορίζεται από τον πρωθυπουργό και θα προεδρεύει ενός συντονιστικού οργάνου που θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Στόχος του Εθνικού Συντονιστή είναι ο έλεγχος και ο συντονισμός όλων των διαδικασιών για την πρόληψη και πάταξη φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς.