Απαραίτητος όρος εισαγωγής η πιστοποίηση γνώσης αγγλικής γλώσσας
Χίλιοι διακόσιοι θα είναι οι σπουδαστές που θα εισαχθούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης υπό την προεδρία του γενικού Γγραμματέα του υπουργείου Αθανάσιου Μπούσιου και στο οποίο παραβρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.
Ο υπουργός στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι «η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Θα φροντίσουμε να προσελκύσουμε τους νέους μας στο ναυτικό επάγγελμα δίνοντάς τους τα απαιτούμενα αυξημένα ποιοτικά εφόδια που πάντα χαρακτήριζαν τον Έλληνα ναυτικό».
Επίσης κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε:
«- Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα θεσπιστεί ως απαραίτητη προϋπόθεση εισαγωγής στις ΑΕΝ η κατοχή τίτλου σπουδών ή πιστοποιητικού γνώσης της Αγγλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2. Φέτος θα αυξηθεί η μοριοδότηση γνώσης της Αγγλικής γλώσσας για τους υποψηφίους σπουδαστές (εκτός των υποψηφίων που προέρχονται από Πανελλαδικές εξετάσεις).
– Θα ορισθεί στα 50 ευρώ η ημερήσια αποζημίωση των ειδικά καταρτιζόμενων ναυτικών (όπως οικονομικών, κατώτερων πληρωμάτων, φροντιστών κ.λπ.) στα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ). Αφορά στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενης δράσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων” ύψους 6 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια.
– Θα συζητηθεί εκ νέου, μετά την υποβολή απόψεων των φορέων, η αναμόρφωση του κανονισμού σπουδών των ΑΕΝ ως προς τον χρόνο εκτέλεσης των εκπαιδευτικών ταξιδιών των σπουδαστών».
Ο κ. Μουσουρούλης τόνισε επίσης ότι «για να είναι αποτελεσματικό ένα σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, οφείλει να παρακολουθεί και να ενσωματώνει τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ναυτικής τεχνολογίας αλλά και της αγοράς ναυτικής εργασίας».
Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή.
Επιπλέον σημείωσε ότι το υπουργείο εξασφάλισε πόρους ύψους 6 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για άνεργους ναυτικούς.
Aκόμη είπε πως το υπουργείο θα ξεκινήσει συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδη για την κατάρτιση νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ-ΣΠΜ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αναθεωρημένης ΔΣ STCW 1978.
Επιπροσθέτως ανέφερε ότι βρίσκονται σε διαβούλευση τα σχέδια των κανονιστικών διατάξεων για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης (ΝΕΚΕ), μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα αξιολογηθεί το σχετικό πλαίσιο και οι κανόνες λειτουργίας τους «ώστε να συνάδουν με τους στόχους και τις επιδιώξεις του ΥΝΑ για παροχή εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών».