Επιστολές του Πατριάρχη Μόσχας στους ηγέτες των ΗΠΑ, Ρωσίας, Τουρκίας και στον ΓΓ του ΟΗΕ

Αγωνία για τους δύο απαχθέντες μητροπολίτες στη Συρία

Σε εξέλιξη είναι το θρίλερ με τον Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλο και τον Συροϊακωβίτη Μητροπολίτη κ. Γιοχάνα Ιμπραχίμ. Παγκόσμια παρέμβαση επιχείρησε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος με αφορμή την προσπάθεια απελευθέρωσης των δύο απαχθέντων ιεραρχών. Απέστειλε επιστολές προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι επιστολές που εστάλησαν και φέρουν χθεσινή ημερομηνία δημοσιεύονται στα ρωσικά στο επίσημο σάιτ του Πατριαρχείου. Με αυτές ο κ. Κύριλλος ζητάει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την απελευθέρωση των δύο μητροπολιτών. Σημειώνει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας γνωρίζει τι σημαίνουν ανθρώπινος πόνος και δεινά και υποστηρίζει σθεναρά το ιερό δώρο της ζωής. Αφού αναλύει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η απαγωγή, παρουσιάζει το προφίλ των δύο «επιφανών ιεραρχών», όπως τους χαρακτηρίζει, και δηλώνει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας αντιστέκεται σε κάθε πράξη η οποία θέλει να τρομοκρατεί τον ειρηνικό λαό και τις θρησκευτικές κοινότητες.

Αγωνιώδεις είναι πάντως οι προσπάθειες να αποκατασταθεί η επικοινωνία με τους δύο ιεράρχες που απήχθησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε περιοχή κοντά στα συροτουρκικά σύνορα – όπως ανέφερε και το δραματικό sms που έστειλε από το κινητό του τηλέφωνο ο κ. Παύλος.

Αν και ανακοινώθηκε από χριστιανική οργάνωση (l’ Œuvre d’ Orient) την Τρίτη ότι απελευθερώθηκαν, εν τούτοις δεν είχαν έρθει σε επαφή με τους οικείους τους – αδελφός του κ. Παύλου είναι ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας, διαψεύδοντας την είδηση περί απελευθέρωσης, όπως και η αντίστοιχη ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «ανακριβείς» τις εν λόγω πληροφορίες.

Σύμφωνα με στελέχη του ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας, οι απαγωγείς δεν έχουν καμία σχέση με τη Συρία όπου επί αιώνες συμβιώνουν αρμονικά Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξεδόθη από την πλευρά των Συροϊακωβιτών, πρόκειται για Τσετσένους οι οποίοι επί μήνες βρίσκονται στην περιοχή και δρουν ανεξέλεγκτα.

Ο γνωστός ακτιβιστής ιεράρχης κ. Γιοχάνα Ιμπραήμ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επισκοπής που ποιμαίνει, «πραγματοποιούσε ανθρωπιστική αποστολή για την απελευθέρωση δύο ιερέων που απήχθησαν πριν από δύο μήνες. Ταυτοχρόνως συνόδευε στο Χαλέπι τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη κ. Παύλο ο οποίος βρισκόταν στη μεθόριο. Στον δρόμο της επιστροφής στο χωρίο Κάφαρ Ντάελ μια ομάδα σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και αφού κάλεσαν τους μητροπολίτες για να τους δώσουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι απαχθέντες κληρικοί στη συνέχεια τους παγίδευσαν και εκ τοτε αγνοείται η τύχη τους. Τα άτομα μιλούσαν αραβικά και έδειχναν ξένοι».

Η παρουσία ομάδων από την Τσετσενία αλλά και την Λιβύη έχουν καταγγελθεί πολλές φορές ότι βρίσκονται πίσω από τις απαγωγές και τις εκτελέσεις ιερέων και επίλεκτων στελεχών των χριστιανικών κοινοτήτων της Συρίας. Και είναι χαρακτηριστικό ότι από την ώρα που ξέσπασε ο πόλεμος απήχθησαν συνολικά πέντε κληρικοί, οι τρεις εκ των οποίων είχαν τραγικό τέλος ενώ μέχρι σήμερα αγνοούνται και δεν έχουν καμία επικοινωνία με το Πατριαρχείο και τους συγγενείς τους οι άλλοι δύο κληρικοί που προσκλήθηκαν να παραλάβουν οι δύο μητροπολίτες.

Για τους απαγωγείς στελέχη του Πατριάρχη Αντιοχείας εκτιμούσαν χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για μια πάγια τακτική τους την οποία έχουν ακολουθήσει και στις περιπτώσεις των απαγωγών που πραγματοποίησαν σε βάρος κληρικών. Ο χρόνος που περνάει δεν μας βοηθά».

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους Ορθοδόξους Προκαθημένους και όπως φαίνεται η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη και αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις.

 

Αντωνιάδου Μαρία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.