Σύμφωνα με δήλωση του Γεν. Γραμματέα αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη
Ελπίδες για επαναλειτουργία του Σιδηροδρόμου στη Δυτική Μακεδονία γεννά μια δήλωση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, Ηλία Θεοδωρίδη, στο περιθώριο των εργασιών του αναπτυξιακού συνεδρίου περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο τέθηκαν οι κατευθύνσεις της αναπτυξιακής στρατηγικής της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην 4η προγραμματική περίοδο (2014-2020).
Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στα έργα υποδομών, στο μεταφορικό δίκτυο και σε μεγάλα έργα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη δημιουργία στέρεων παραγωγικών βάσεων, λέγοντας ότι οι κάθετοι οδικοί άξονες της Εγνατίας Οδού, όπως και ο σιδηρόδρομος, μπορούν να αλλάξουν την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.
Ερωτηθείς ειδικότερα από τον «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ» για το εάν υπάρχει σχεδιασμός για εκσυγχρονισμό και επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής στη Δυτική Μακεδονία είπε ότι «δεν γίνεται να υπάρχει σχεδιασμός αποκατάστασης σιδηροδρομικού δικτύου για την Ήπειρο χωρίς να περιλαμβάνει τη Δυτική Μακεδονία». Σε δήλωσή του στον «Π» ανέφερε συγκεκριμένα ότι «στην Ήπειρο γίνονται μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου. Προτείνω και θα επιμείνω να πιεστεί το Υπουργείο για να ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό η ένταξη του σιδηροδρόμου στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Διότι οι οδικοί άξονες και ο σιδηρόδρομος είναι αναγκαία υποδομή για την ανάπτυξη, για τις ανθρώπινες και εμπορικές μεταφορές».
Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ειδικότερα ότι η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος είναι δύο περιοχές που μπορούν να μετατραπούν ραγδαία με το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα από περιοχές παραμεθόριες σε πύλες εισόδου- εξόδου της χώρας προς τη Βαλκανική και την Ευρώπη. «Αυτός είναι ο σκοπός μας για όλα τα μεταφορικά δίκτυα, τα διευρωπαϊκά, τα ευρασιατικά, ο βόρειος άξονας της χώρας μπορεί να συμμετέχει. Μιλώ για μεγάλες αναπτυξιακές επιλογές, για μεγάλες αναπτυξιακές προϋποθέσεις».
Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, χωρίς όμως να χαθεί και ο ενεργειακός χαρακτήρας της περιοχής και τόνισε ότι πρέπει να ενταχθεί το Φυσικό Αέριο στον τομέα της ενέργειας, στην παραγωγή. Διότι, μπορεί να μην είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αλλά έχει μικρότερο κόστος, γι’ αυτό και πρέπει ως Δυτική Μακεδονία να δούμε την αξιοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου, είτε με τον αγωγό GI είτε με τον αγωγό TAR (Τρασανδριατικό). «Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να πάρει φυσικό αέριο, να ενταχθεί στην αγροτική παραγωγή, κυρίως στα θερμοκήπια, σε πολλές άλλες δράσεις, στην οικιακή χρήση, σε όλους τους τομείς. Είναι επανάσταση, είναι νέος πολιτισμός ενέργειας το Φ.Α.», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι παράλληλα γίνεται προσπάθεια και για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή μας.