Διαπίστωσε έλλειψη φορολογικής δικαιοσύνης, αδυναμία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλώνΧ. Θεοχάρης: Eλεγχοι τώρα και στα φυσικά πρόσωπα - Εξετάζονται καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, δάνεια

Στα φυσικά πρόσωπα μεταφέρεται πλέον το επίκεντρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσία Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 9ου Ετήσιο Φορολογικό Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις παθογένειες του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού αλλά και του ίδιου του φορολογικού συστήματος κάνοντας λόγο για έλλειψη φορολογικής δικαιοσύνης, αδυναμία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο τεχνογνωσίας και εξειδικευμένων ελεγκτών.

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι πρέπει να τρέξουμε τις προαπαιτούμενες δράσεις για την θεσμοθέτηση των αποφάσεων κυβέρνησης – Τρόικας, ενώ την Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ «να μας ελέγξει και πάλι» στη φορολογική διοίκηση.

Στην αναβάθμιση και ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού αναμένεται να συμβάλουν σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων η πρόσληψη 200 νέων υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ αλλά και άλλων 500 εξωτερικών ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα με εμπειρία στις ελεγκτικές διαδικασίες.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, προωθούνται 2.000 μετατάξεις νέων υπαλλήλων που σήμερα βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες και θα κατευθυνθούν στον τομέα του ελέγχου. Οπως ανέφερε ο ίδιος, υπάρχει σημαντική ανταπόκριση και ήδη έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών για την προκήρυξη αυτή.

Όλοι οι ελεγκτές που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες, θα ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης προκειμένου να «τρέξει » το σύστημα ELENXIS.

Για τον έλεγχο των φυσικών προσώπων θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες του έμμεσου προσδιορισμού των εισοδημάτων τους καθώς όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, θα λαμβάνονται υπόψιν τραπεζικές καταθέσεις, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες κτλ. Τον τελευταίο μήνα ο ίδιος έχει υπογράψει πολλές αποφάσεις για την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση παραγραφής ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και ότι ο ελεγκτής δεν θα είναι υποχρεωμένος να ελέγχει όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις. Πρώτα θα ξεκινάει από την πιο πρόσφατη και στη συνέχεια ανάλογα με τα ευρήματα θα πηγαίνει προς τα πίσω. Οι έλεγχοι θα γίνονται με τη μέθοδο ανάλυσης κινδύνου.

Αποτελεσματική λειτουργία και δομή της φορολογικής διοίκησης

Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι «φτιάχνουμε τις μονάδες για τον έλεγχο φορολογούμεων μεγάλου πλούτου και μεγάλων επιχειρήσεων. Επίσης, αυξάνονται οι ελεγκτικές δραστηριότητες των ΔΕΚ οι οποίες θα μπορούν να ελέγχουν μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών.Το ζήτημα είναι ότι όλες οι υπηρεσίες ασφυκτιούν και θέλουν άλλο προσωπικό. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία τα οποία θα καλύψουν αυτό το κενό και όπου μπορούμε θα προσλάβουμε προσωπικό στο πλαίσιο του δυνατού αυτό θα γίνει».

Μέσω διαδικτύου οι έφοροι και οι ελεγκτές θα ενημερώνονται για τους στόχους που τους έχουν τεθεί και θα γνωρίζουν αυτοί αλλά και οι πολίτες αν επιτυγχάνουν ή όχι τους στόχους αυτούς. «Δεν φοβόμαστε να δείξουμε την αποτυχία όπου βρίσκεται»

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νέα διαδικασία για τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών με στόχο τη μείωση των υποθέσεων που λιμνάζουν στα δικαστήρια.

Συστήνονται αρμόδιες επιτροπές που θα εξετάζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ανεξάρτητα.

Στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα συμβάλει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης η κάθε δόση της ρύθμισης θα είναι ισόποση με την προηγούμενη έτσι ώστε ο οφειλέτης να γνωρίζει εκ των προτέρων τη φορολογική του υποχρέωση.

Επίσης, ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί διαδικασία διαχωρισμού των οφειλών που θεωρούνται εισπράξιμα και μη για να γνωρίζει το κράτος τι έχει λαμβάνειν.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «δεν ξέρουμε πως να ελέγχουμε φυσικά πρόσωπα. Ξέρουμε κάπως πως να ελέγχουμε επιχειρήσεις». Δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη αδυναμία και τεχνογνωσία του φοροελεγκτικού μηχανισμο.

 

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.