Έξι θέσεις «σκαρφάλωσε» στην παγκόσμια κατάταξη η χώρα
Ένας ακόμη πονοκέφαλος έρχεται να προστεθεί στους Ελληνες επιχειρηματίες και γενικά τους χρήστες του Ιντερνετ, καθώς οι απάτες στο διαδίκτυο αυξήθηκαν παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Ειδικότερα, η Ελλάδα το 2012 ανέβηκε 6 θέσεις στη συνολική εικόνα του Internet Security Threat προφίλ της υφηλίου, φθάνοντας την 41η στην Παγκόσμια Κατάταξη, ενώ το 2011 βρισκόταν στην 47η θέση, σύμφωνα με έκθεση της Symantec Internet Security Threat Report.
Η Ελλάδα ανέβηκε 5 θέσεις στα παγκόσμια επίπεδα spam και βρίσκεται πλέον στην 29ηθέση, ενώ η δραστηριότητα κακόβουλου κώδικα μειώθηκε 8 μονάδες και βρίσκεται το 2012 στη 54η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Πτώση είχαν επίσης τα phishing hosts (μηνύματα κάποιων που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες διαδικτύου υποδυόμενοι π.χ. τις τράπεζες), όπου πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στην 59η θέση παγκοσμίως (πτώση 2 μονάδων από το 2011) και η κατηγορία των bots (συστήματα αποστολής απατηλών μηνυμάτων), όπου η Ελλάδα κατέχει την 35η θέση, παρουσιάζοντας πτώση 6 μονάδων στην κατάταξη από πέρσι.
Παγκοσμίως, η έκθεση αποκάλυψε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στις στοχευμένες επιθέσεις της τάξης του 42% κατά τη διάρκεια του 2012, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Σχεδιασμένες για να υποκλέπτουν πνευματική ιδιοκτησία και ευαίσθητα δεδομένα, αυτές οι στοχευμένες επιθέσεις κυβερνοκατασκοπείας απευθύνθηκαν κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα καθώς και σε μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έγιναν στόχο του 31% του συνόλου των επιθέσεων. Οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν δελεαστικό στόχο και έναν τρόπο για να προσεγγίσουν εντέλει μεγαλύτερες εταιρείες μέσω τεχνικών τύπου “watering hole”. Τέλος, οι καταναλωτές παραμένουν ευάλωτοι σε ransomware και επιθέσεις σε φορητές συσκευές ιδιαίτερα εκείνοι που χρησιμοποιούν Android πλατφόρμα.
«Φέτος, η ετήσια έκθεση ISTR καταδεικνύει ότι οι κυβερνοεγκληματίες δεν επιβραδύνουν τον τρόπο που κινούνται, παρά συνεχίζουν να επινοούν νέους τρόπους να υποκλέπτουν πληροφορίες από οργανισμούς όλων των μεγεθών» είπε ο κ. Χρήστος Βεντούρης, Information Security Specialist της Symantec Hellas. “Η εξέλιξη των επιθέσεων σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα του ΙΤ, όπως το virtualization, τις φορητες συσκευές και το cloud, απαιτούν την επαγρύπνηση των οργανισμών και τη χρησιμοποίηση μέτρων ασφαλείας που θα τους προσφέρουν ‘άμυνα εις βάθος’ έτσι ώστε να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά από τις επιθέσεις.”