Η υπό παραίτηση διοίκηση και το ενδεχόμενο πτώχευσης της ιστορικής ομάδαςΟ εφιάλτης της Γ' Εθνικής και το μέλλον της ΑΕΚ

Ωρες συνειδητοποίησης της νέας πραγματικότητας. Και αναζήτησης επιλογών για την επιστροφή της ομάδας σε αυτήν που λογιζόταν ως η φυσική θέση της για 89 συναπτά έτη. Η ΑΕΚ είναι σχεδόν βέβαιο – αναμένεται η απόφαση του αθλητικού δικαστή που βάσει του φύλλου αγώνα απέναντι στον Πανθρακικό δεν μπορεί να φέρει κάτι διαφορετικό από καταδικαστικό για την Ενωση αποτέλεσμα – ότι θα διανύσει το 90ό έτος της ζωής της σε μικρότερη κατηγορία. Ποια θα είναι αυτή όμως;

Ο αγωνιστικός υποβιβασμός στέλνει την Ενωση στη Β’ Εθνική, ωστόσο η συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Football League δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη. Οι νυν διοικούντες την ΠΑΕ, προεξαρχόντων των κκ. Ανδρέα Δημητρέλου και Ηλία Μπρουσιανού, έλεγαν μετά τον αγώνα της Κυριακής (14/4) ότι έχουν αποφασίσει την παραίτησή τους από τα αξιώματα του προέδρου και του αντιπροέδρου αντιστοίχως, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί μέχρις ώρας.

Στην περίπτωση που προχωρήσουν όπως είχαν προαποφασίσει, θα πρέπει οι μέτοχοι της κιτρινόμαυρης εταιρείας να αποφασίσουν αν θα γίνει εκλογή νέου ΔΣ μέσω γενικής συνέλευσης ή αν (όπως είναι και το πλέον πιθανό) θα νίψουν τας χείρας τους ανοίγοντας τον δρόμο για τον ορισμό νέας διοίκησης μέσω Πρωτοδικείου.

Τι ισχύει για τα μέλη των διοικήσεων Πρωτοδικείου; Σύμφωνα με τον νόμο, δεν υφίστανται τα δυσμενή μέτρα που απορρέουν από τα χρέη προηγούμενων διοικήσεων προς το Δημόσιο και ιδιώτες, κοινώς δεν φέρουν ευθύνη που μπορεί να τους οδηγήσει ως κατηγορουμένους σε δικαστικές αίθουσες. Τούτο όμως δεν συνεπάγεται κάποια ελάφρυνση για την ίδια την εταιρεία, εν προκειμένω την ΑΕΚ, που έχει διαπιστωμένα χρέη ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Εν ολίγοις, οι αποκαλούμενοι και ως «κασκαντέρ» Πρωτοδικείου, εφόσον δεν έχουν εξασφαλίσει την οικονομική (υπο)στήριξη σημαντικών οικονομικών παραγόντων και με δεδομένο τη σημαντική μείωση των εσόδων ΠΑΕ την επόμενη σεζόν (φθηνότερα εισιτήρια διαρκείας και χαμηλότερες απολαβές από το τηλεοπτικό συμβόλαιο της OTE TV), θα βρεθούν μπροστά σε ένα κύμα προσφυγών και αγωγών φυσικών προσώπων ή πιστωτών κατά της εταιρείας, καταστάσεις οι οποίες αργά ή γρήγορα θα την οδηγήσουν σε αναγκαστική πτώχευση.

Η ΑΕΚ δεν θα μπορέσει να αποσπάσει τις απαιτούμενες υπογραφές των ποδοσφαιριστών που έχουν λαμβάνειν μεγάλα ποσά, θα χάσει το τρένο της αδειοδότησης και αναγκαστικά θα τιμωρηθεί με τον εκ νέου υποβιβασμό της στη Γ’ Εθνική.

Εδώ λοιπόν τίθεται το εξής ερώτημα στους κιτρινόμαυρους κόλπους: Μήπως η διευρυμένη Γ’ Εθνική (η οποία αντικαθιστά τη Δ’ Εθνική που από την επόμενη σεζόν θα πάψει να υφίσταται) είναι η λύση που η ΑΕΚ πρέπει εξαρχής να επιλέξει; Αποφασίζοντας δηλαδή την εταιρική πτώχευσή της, η οποία θα σημάνει την απαλλαγή της από τα χρέη για τα οποία θα κληθούν να απολογηθούν (ενδεχομένως και να τιμωρηθούν) τα πρόσωπα τα οποία είχαν υψηλά διοικητικά πόστα με το δικαίωμα της υπογραφής και που επί των ημερών τους νέα χρέη δημιουργήθηκαν.

Το σενάριο αυτό φέρνει στο προσκήνιο το όνομα του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη ως του ανθρώπου που θα μπορούσε να αποκτήσει την ΠΑΕ δίχως χρέη (άλλωστε η πάγια τοποθέτησή του ήταν «εγώ δεν πληρώνω τα χρέη των άλλων») και να την οδηγήσει στην ανάκαμψη. Ενδεχομένως και με την αγορά ΑΦΜ άλλης ομάδας, το οποίο θα προσφέρει στην AEK την ευκαιρία να ξεκινήσει τη νέα προσπάθειά της από τη Β’ Εθνική, επί της ουσίας βέβαια ως… κάποια άλλη.

 

Αρναούτογλου Βαγγέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.