ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΕΗ…

Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση με επίκεντρο την ασφάλεια των εργαζομένων σε ορυχεία και ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, όπως και τις ελλείψεις προσωπικού.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης είπε τα εξής:

«Η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων αυτών είναι η έλλειψη προσωπικού σε βασικές οργανικές θέσεις της επιχείρησης, η οποία καθιστά αδύνατη την κάλυψη των βασικών αναγκών, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των υπαρχόντων εργαζομένων, τις υπέρμετρες υπερωρίες και την ανεπαρκή λήψη μέτρων ασφαλείας για τους εργαζομένους. Άλλωστε, το αποδεικνύουν και τα τρία ατυχήματα που ήταν πολύ σοβαρά με το ένα όπως σας είπα θανατηφόρο, τα οποία συνέβησαν σε ένα χρονικό διάστημα μόλις τριών μηνών.

Αυτό οδηγεί, λοιπόν, την εργοδοσία να προβαίνει στην κάλυψη των αναγκών με μη εξειδικευμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα η απειρία να οδηγεί σε τραγικά συμβάντα, όπως ήταν στην περίπτωση του περιστατικού στο ορυχείο Αμύνταιου, που εργαζόμενος με δίμηνη σύμβαση παραλίγο να χάσει τη ζωή του για μερικά μόλις ευρώ.

Κάποιοι κατέστρεψαν με την ανευθυνότητά τους τη ζωή ενός ανθρώπου που η κακοδιοίκηση τον οδήγησε να εκπληρώσει μια εργασία, την οποία δεν γνώριζε και όπως φάνηκε, δεν υπήρξε και συντονισμός στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς δεν είχαν ειδοποιηθεί οι εργαζόμενοι για την ταινία, την οποία κατέβηκαν να επιδιορθώσουν, και την έθεσαν σε λειτουργία με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το τραγικό περιστατικό.

Τα στοιχεία που δίνει το σωματείο Ένωση, τα οποία θα σας καταθέσω και ως υπόμνημα, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μόνο στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν 445 κενά στους ΑΗΣ και 1.080 στα ορυχεία. Η δύναμη των ορυχείων μαζί με τα συνεργεία, βάσει του οργανογράμματος της ΔΕΗ θα έπρεπε να είναι 4.429 εργαζόμενοι και είναι μόλις 3.029, δηλαδή έχουμε ένα σύνολο 1.400 εργαζομένων λιγότερους.

Από την άλλη πλευρά, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στους σταθμούς και στα ορυχεία είναι τα πενήντα έτη. Επιπλέον, το 55% αυτών των ήδη εργαζομένων θα συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα πέντε έτη. Κατανοείτε, λοιπόν, ότι δεν είναι δυνατόν να εγγυηθείτε την ασφάλεια των εργαζομένων στη ΔΕΗ, τη στιγμή που υφίστανται τόσο μεγάλα κενά στις θέσεις εργασίας, όσα εγχειρίδια και αν εκδώσετε.

Το εργατικό δυναμικό είναι γερασμένο, ενώ είναι καθημερινά τα φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας, τόσο στα ορυχεία όσο και στους σταθμούς και εργολάβων που δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Πολλοί καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει καν φαρμακευτικό υλικό για έκτακτη ανάγκη ούτε καν γιατρός εργασίας. Πέρα από το κόστος της ανθρώπινης ζωής που είναι και το πιο σημαντικό, η έλλειψη προσωπικού προκαλεί επίσης και οικονομική ζημιά στην επιχείρηση, της οποίας το κόστος βέβαια μετακυλύεται στον τελικό καταναλωτή μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ΑΗΣ της Μεγαλόπολης, όπου οι πρόσφατες βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με την έλλειψη βέβαια προσωπικού, οδήγησαν σε πλημμυρισμένα ορυχεία, τα οποία μπήκαν σε αδράνεια για πολλές μέρες, με αποτέλεσμα οι μονάδες παραγωγής να μην μπορούν να λειτουργήσουν και η επιχείρηση να υφίσταται οικονομική ζημία κάθε μέρα.

Περιμένουμε από σας απαντήσεις και δεσμεύσεις για το τι ακριβώς θα πράξετε, όσον αφορά την άρση που περιμένουν όλοι και ζητούν και οι ενώσεις του ένα προς πέντε, του απαγορευτικού δηλαδή για το διορισμό, όσον αφορά τα ορυχεία και τα ΑΗΣ και επίσης θέλουμε να εγγυηθείτε ότι δεν θα υπάρξει ξανά θύμα μέσα στους χώρους της εργασίας. Με κάθε κόστος οφείλετε ως Υπουργός να διαφυλάξετε το έμψυχο προσωπικό, να καλύψετε τα κενά και να εξασφαλίσετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.»

Ο Υφυπουργός, Ασημάκης Παπαγεωργίου απαντώντας στη σχετική ερώτηση, τόνισε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η πολιτική της εταιρείας στους τομείς υγείας και ασφάλειας όλα αυτά τα χρόνια και τώρα επίσης, είναι σε δύο άξονες: Πρώτον, στη λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων και δεύτερον, στη διάθεση των μέσων που διασφαλίζουν την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων»

Η κ. Μακρή επισήμανε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ελλείψεις προσωπικού της ΔΕΗ και τα χρήματα που δαπανούνται για υπερωρίες και μη συντήρηση του εξοπλισμού στοιχίζουν και επιβαρύνουν πιο πολύ την επιχείρηση απ’ ότι οι προσλήψεις που θα έλυναν σοβαρά θέματα. Η έλλειψη προσωπικού είναι η γενεσιουργός αιτία των εργατικών ατυχημάτων και γι’ αυτούς τους λόγους ζήτησε την άρση της ρύθμισης για 5 αποχωρήσεις και 1 πρόσληψη, ένα πάγιο αίτημα των Σωματείων που θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.
Επίσης, καυτηρίασε την ανεπαρκή πολιτική της επιχείρησης και του ΥΠΕΚΑ για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας, ενώ επισήμανε ότι το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται σήμερα στην επιχείρηση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ισορροπημένη παραγωγή.

Η κ. Μακρή μετά το πέρας της επίκαιρης ερώτησης κατέθεσε στον Υφυπουργό και σχετικό υπόμνημα του Σωματείου «Η Ένωση» που της είχε παραδοθεί από το ΔΣ κατά την συνεδρίαση του στην Κοζάνη την προηγούμενη Παρασκευή στο οποίο περιγράφεται με στοιχεία η έλλειψη του προσωπικού. Ενημέρωσε επίσης και τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος παρευρισκόταν στην Βουλή για την οικονομική ζημιά που προκαλείται στο δημόσιο από την έλλειψη προσωπικού ζητώντας και από τον ίδιο να μεριμνήσει στην άρση του 1 προς 5 στις προσλήψεις στα ορυχεία και τους ΑΗΣ.

Δείτε:

Πολιτικό Γραφείο Ραχήλ Μακρή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.