Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη συνάντηση του προγράμματος DESUR στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Οι εταίροι του έργου από τις 6 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε 7 συνολικά Μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας και να ενημερωθούν για τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που παράγονται, την καθετοποίηση της παραγωγής με έλεγχο των προμηθευτών για τις διαδικασίες που εφαρμόζουν, την εξαγωγική δυναμική που επιδεικνύουν και τέλος το σεβασμό στο περιβάλλον με έλεγχο των αποβλήτων τους αλλά και με ενέργειες προστασίας και ανάδειξης του.
Συνολικά η αντιπροσωπεία του προγράμματος επισκέφτηκε 5 επιχειρήσεις στην περιοχή Κοζάνης, Γρεβενών και Καστοριάς και 2 συνεταιρισμούς από την περιοχή του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού.
Η περιήγηση ξεκίνησε από την περιοχή της Κοζάνης και την εταιρεία Alfa – Κουκουτάρης Α.Ε. Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα, ελέγχοντας όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από την προμήθεια των πρώτων υλών, την εισαγωγή τους στην παραγωγική διαδικασία και το τελικό προϊόν. Οι προμηθευτές της πρέπει να τηρούν πολύ αυστηρές προδιαγραφές με χαρακτηριστικό την διατήρηση συγκεκριμένης θερμοκρασία μεταφοράς των πρώτων υλών στην επιχείρηση.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των συνεταιρισμών ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ στο Βελβεντό. Οι δύο συνεταιρισμοί προάγουν την Ολοκληρωμένη Διαχείριση, πραγματοποιούν συχνές ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις στους γεωργούς που τους απαρτίζουν ενώ παράλληλα δρομολογούν πολιτικές για την μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ώστε να προϊόντα τους να πληρούν όλες τις διεθνείς προδιαγραφές και πιστοποιήσεις ώστε να εξάγονται ακόμα και σε αγορές με πολύ αυστηρές προδιαγραφές.
Το κτήμα ΒΙΟΓΑΤΖΗΣ που επισκέφτηκε η αντιπροσωπεία στην συνέχεια, ακολουθεί τις διαδικασίες της βιολογικής γεωργίας και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η εξαγωγική δραστηριότητα είναι κύριο μέλημα της εταιρείας καθώς και η επέκταση των δραστηριοτήτων της.
Κατά την δεύτερη μέρα η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την εταιρεία «Προϊόντα γης Βοϊου» στο Τσοτύλι Βοϊου. Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιχνηλασιμότητα της παραγωγής οσπρίων και προωθεί την συμβολαιακή γεωργία με πλήρη έλεγχο όλων των σταδίων της παραγωγής και την συνεχή κατάρτιση των αγροτών για τις νέες καλλιεργητικές πρακτικές. Επίσης η εταιρεία προωθεί την έννοια της «δίκαιης τιμής», την ελάχιστη εγγυημένη τιμή προϊόντος για τον παραγωγό.
Η επόμενη περιοχή περιήγησης ήταν αυτή των Γρεβενών και συγκεκριμένα στη βιομηχανία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων Biopan – Κουρέλλας. Οι καλές συνθήκες υγιεινής, οι εξαιρετικές πρώτες ύλες από τους κτηνοτρόφους της περιοχής και ο συνεχής έλεγχος των παραγόμενων προϊόντων οδηγεί σε παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων που έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές όπου και κατευθύνεται το 80% της συνολικής παραγωγής.
Η τελευταία επίσκεψη έγινε στο βυρσοδεψείο DTS-Δίτσιος στην περιοχή της Καστοριάς, όπου έγινε ξενάγηση σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και γι’ αυτό ακολουθεί φυσικές διαδικασίες απομάκρυνσης των ρύπων από τα γουνοδέρματα, αποτεφρώνει όλα τα υπολείμματα της και παράγει ηλεκτρισμό και ζεστό νερό με την χρήση φωτοβολταικών συστημάτων και ηλιοθερμικών συστημάτων αντίστοιχα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης που έχει την ευθύνη υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, θα εξετάσει και θα προωθήσει στα πλαίσια του έργου DESUR την Εταιρική Υπευθυνότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και θα αναδείξει τις Καλές Πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη από Επιχειρήσεις της περιοχής.
Στα επόμενα βήματα θα υπάρξει ανταλλαγή μεταξύ των στελεχών των επιχειρήσεων, με συμμετοχή τους σε αντίστοιχες επισκέψεις εργασίας στις περιοχές των εταίρων και στελέχη της Περιφέρειας θα εκπαιδευθούν σε καλές πρακτικές στα ζητήματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που θα επιλέγουν από το σύνολο του έργου.