Για σημαντική πρόοδο έκανε λόγο ο Γ. Στουρνάρας – Νέα συνάντηση είχαν τρόικα και οικονομικό επιτελείο το απόγευμα της ΚυριακήςΑντ. Σαμαράς προς τρόικα: Οχι νέα μέτρα, δεν αντέχει η κοινωνία

«Η ελληνική κοινωνία πιέζεται πάρα πολύ. Δεν αντέχει άλλα μέτρα». Αυτό ήταν επί της ουσίας το μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά προς την τρόικα, στη συνάντηση τους, διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών, που ξεκίνησε στις 11 το πρωί της Κυριακής.

Στη συνάντηση έγινε προσπάθεια να εξευρεθεί κοινός τόπος, αλλά παραμένει η διάσταση απόψεων στο σχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και στο θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, αφού η τρόικα θέλει συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων και αρνείται να υπάρξει συνένωση δυνάμεων των δυο τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός, που επικοινώνησε άμεσα μετά τη συνάντηση με τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη για να τους ενημερώσει, παρέμεινε στις «κόκκινες γραμμές» που είχε χαράξει.

Το πιο σημαντικό για την κυβέρνηση είναι ότι δεν έχουμε εμπλοκή και αποχώρηση της τρόικα, όπως την προηγούμενη φορά, αλλά συνέχιση των διαπραγματεύσεων και μείωση της απόστασης που χωρίζει τις δυο πλευρές.

Το κυρίαρχο ήταν ότι ο Πρωθυπουργός, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των πιστωτών ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση, ούτε να σκεφθεί, πολύ περισσότερο να αποφασίσει, τη λήψη νέων μέτρων. Ειδικά σε αυτό ο κ. Σαμαράς ήταν κατηγορηματικός και δεν θέλησε να συζητήσει περαιτέρω, προβάλλοντας μια σειρά ισχυρών επιχειρημάτων.

Επί της ουσίας, στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκε αρκετά το πολιτικό στοιχείο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αφού η κυρίαρχη αντίληψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι εάν επιμείνουν οι πιστωτές στη σκληρή γραμμή, ενδέχεται να προκαλέσουν πολιτική κρίση.

Ο Πρωθυπουργός _που είχε τα τελευταία εικοσιτετράωρα τηλεφωνικές επικοινωνίες με κεντρικά πρόσωπα στους κόλπους των πιστωτών_ ήταν σαφής στη συνάντηση, καθώς σημείωσε ότι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες εξελίξεις.

Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν με νόημα ότι η μη στήριξη της κυβέρνησης από τους πιστωτές που οφείλουν να μην μένουν μόνο στα στεγνά νούμερα και να δουν τις πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και να ανατρέψει υφιστάμενες καταστάσεις.

Με δεδομένο ότι δεν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Απριλίου και άρα αναμένουμε την επόμενη σύναξη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 13 Μαϊου (οπότε και θα συζητηθεί η εκταμίευση συνολικά των 2,8 δις. ευρώ και των επόμενων 6 δις. ευρώ), αναμένεται να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με κεντρικό άξονα τον κ. Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών που έχει την απόλυτη στήριξη του κ. Σαμαρά να χειριστεί όλα τα θέματα, ακόμα και αυτό της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, μετά την εμπλοκή που υπήρξε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη, θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα για να επέλθει οριστική συμφωνία με την τρόικα.

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος και συνέχιση των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, που έμεινε μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες για να αξιολογήσουν τη συνάντηση με την τρόικα, με την οποία ξανασυναντήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής.

Εμμένει η κυβέρνηση για τις τράπεζες

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε στη συνάντηση με την τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε τη συγχώνευση και δεν έκανε πίσω, καθώς θεωρεί καθοριστικής σημασίας να προχωρήσει και πιστεύει ότι μόνο να ωφεληθεί έχει η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να σημείωσε στους εκπροσώπους των πιστωτών, ότι δεν μπορεί να αλλάξει η απόφαση και πρέπει να προχωρήσει κανονικά η συγχώνευση, διότι εάν υπάρξει μεταβολή στάσης θα πληγεί, τόσο η αξιοπιστία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, όσο και της ίδιας της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν υπενθύμισε ότι η ίδια η τρόικα είχε εγκρίνει τη συγχώνευση της Εθνικής – Eurobank, προβάλλοντας τις συνέργειες από μια τέτοια κίνηση.

Πιο κοντά για φόρο στα ακίνητα – ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο κρίσιμο θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που ήταν αφορμή για μια ακόμα κυβερνητική κρίση με τον κ. Μανιτάκη, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες κινήσεις για να απομακρυνθούν οι επίορκοι άμεσα και να γίνουν προσλήψεις υπαλλήλων _νέων ατόμων_ με υψηλά προσόντα μέσω από ΑΣΕΠ, όπως είναι και η επιθυμία του κ. Σαμαρά.

Επί του τέλους ακινήτων, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το οποίο δημοσιονομικό κενό υπάρχει θα καλυφθεί, ενώ η τρόικα δεν φαίνεται να αντιδρά για την υιοθέτηση του μοντέλου του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Στο σημείο αυτό έγινε και συζήτηση για τις τρύπες στον προϋπολογισμό με αναφορά στην αδυναμία των πολιτών να είναι συνεπείς και με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι δεν ευθύνεται τόσο ο μηχανισμός των εφοριών.

Ραβανός Αρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed