Αίσιο τέλος διαφαίνεται για τη διατήρηση του ευρήματος στη θέση του
Θαύμα! Θαύμα! Εκεί που ήταν παντελώς αδύνατον να συνυπάρξουν αρχαία και μετρό στον σταθμό Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη, όπου αποκαλύφθηκε ο ρωμαϊκός-βυζαντινός δρόμος των 77 μέτρων, τώρα φαίνεται ότι η λύση είναι προ των πυλών.
Σύμφωνα με την πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία γίνεται κατ΄αρχήν αποδεκτή από την Αττικό Μετρό, οι αρχαιότητες θα παραμείνουν στη θέση τους και θα είναι επισκέψιμες από το κοινό με την δημιουργία μάλιστα ενός αρχαιολογικού χώρου σαν ανοιχτό μουσείο ενώ παράλληλα ο σταθμός θα κατασκευαστεί οπωσδήποτε!
Λίγη μελέτη δηλαδή χρειαζόταν και βέβαια καλή πρόθεση ώστε να επιτευχθεί μία συνύπαρξη, που θα είναι προς όφελος και της αρχαίας ιστορίας αλλά και των σύγχρονων, καθημερινών αναγκών της πόλης.
Η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ που συγκροτήθηκε από οκταμελή διεπιστημονική ομάδα εργασίας προβλέπει την διατήρηση και ανάδειξη του μαρμαρόστρωτου δρόμου σε ποσοστό 85% _95% στη θέση του. Επί συνόλου 1.600 τ. μ. δηλαδή, θα εξαιρεθούν μόνον τα 45τ. μ. πράγμα απολύτως απαραίτητο για την κατασκευή του έργου (διελεύσεις αγωγών εξαερισμού και κυλιόμενες σκάλες). Κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι αρχαιολόγοι.
Το δεύτερο πολύ σοβαρό θέμα εξάλλου είναι, ότι το κόστος της συγκεκριμένης πρότασης είναι πολύ χαμηλό, συγκεκριμένα από 0,6% ως 0,8% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου. Και το τρίτο, ότι αν υπάρξει καλή διαχείριση, οι καθυστερήσεις μπορεί και να είναι μηδενικές ή το πολύ ολιγόμηνες!
Ας δούμε τι επιτυγχάνεται με αυτή την πρόταση:
Κατ’ αρχάς λοιπόν ότι τα αρχαία θα είναι επισκέψιμο κομμάτι του σταθμού σε ένα περιβάλλον που θα δίνει την αίσθηση ανοιχτού χώρου καθώς θα πλαισιώνονται από αναρριχώμενα φυτά και θα έχουν φυσικό φωτισμό. Επίσης η πρώτη υπόγεια στάθμη του μετρό – σημειωτέον ότι ο σταθμός Βενιζέλος αναπτύσσεται σε έξι επίπεδα, πέντε υπόγεια και ένα στη στάθμη του εδάφους – εντάσσεται στον ευρύτερο δημόσιο χώρο και αποκτά χαρακτήρα ενιαίου περάσματος-πλατείας.
Ο αρχαίος δρόμος γίνεται έτσι μέρος μιας ευρύτερης αστικής σύνθεσης ενώ ο περιβαλλοντικός ανασχεδιασμός της περιοχής γίνεται με φυτεύσεις, τμήματα με ήλιο ή σκιερά, ακόμη και με την αξιοποίηση και επανάχρηση ιστορικών κελυφών και μεσοπολεμικών κτιρίων.
Βεβαίως όλα τα ανωτέρω χρήζουν και περαιτέρω μελέτης, όπως επισημάνθηκε από την Αττικό Μετρό, η οποία υποσχέθηκε να εξετάσει την πρόταση με σοβαρότητα, δεδομένου, όπως προείπαμε ότι βλέπει την λύση ως εφικτή. Κατόπιν αυτών πάντως θα είναι ελεύθερος και ο αν. υπουργός Πολιτισμού κ. Τζαβάρας να αναπέμψει το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να δοθεί και από εκεί το πράσινο φως.