Θα μπορούσε, κάποιος, να αναπλάσει χίλια παραμύθια, να ξεπεράσει και τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, αν βρισκόταν, την Τρίτη 2 Απριλίου στις 5 το απόγευμα, στην ατμόσφαιρα του Αναγνωστηρίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών.
Κάτω από τις απαλές νότες της κιθάρας, που ακολουθούσαν την ένταση και την πλοκή της αφήγησης, άρχισε η θεατροποιημένη ανάγνωση των τεσσάρων παραμυθιών: «Το κορίτσι που κρύφτηκε σ’ ένα πορτοκάλι» του Χρήστου Μπουλώτη από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, « Ας γίνουμε φίλοι Αιμίλιε» της Brigitte Weninger από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, «Ο Αρκούδος και τα χηνάκια» της Ingrid Schubert από τις εκδόσεις Γιαννίκος Β. – Καλδής Β., «Δώρα Γενεθλίων» του Πολ Στιούαρτ από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Έξι ηθοποιοί, από το ερασιτεχνικό θεατρικό εργαστήρι των «Αστέγων», με προσωποποιημένες εναλλαγές στους ρόλους των ηρώων των παραμυθιών, έμπαιναν στο ημικύκλιο του ακροατηρίου και ζωντάνευαν με τις κινήσεις τους την αφήγηση.
Ο «βόμβος» των εβδομήντα παιδιών, ηλικίας από 6 έως 12 ετών, που είχαν καταλάβει τις θέσεις του ακροατηρίου, ακολουθούσε την πλοκή των παραμυθιών- που πότε κατέβαινε φτάνοντας το δείκτη στην κατανυκτική ησυχία της αφομοίωσης και πότε έφτανε στα ύψη της επιδοκιμασίας, για τις ενέργειες των πρωταγωνιστών.
Η εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα του προϊσταμένου της Βιβλιοθήκης, που εκμαιευτικά προσπάθησε να αντλήσει πληροφορίες για τον επετειακό χαρακτήρα της ημέρας. Στην ερώτηση « τι γιορτάζουμε σήμερα;» όλα σχεδόν τα παιδιά απάντησαν με μια φωνή « την παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που είναι αφιερωμένη στον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Στην δραματοποίηση των παραμυθιών έλαβαν μέρος οι : Ανθή Τσιάλτα, Άννα Δαυιδίδου, Βάσω Ζήση, Μαρία Καραμήτρου, Γιάννης Παπαδιαμάντης και η Κική Ευταξία η οποία είχε και την επιμέλεια της διασκευής των παραμυθιών.
Τις χορδές της κιθάρας, στη συνοδευτική υπόκρουση, χάιδεψε ο Στέλιος Παπαλαμπροπούλος.
Η βιβλιοθηκονόμος Ταρλατζή Λίτσα και η δασκάλα της Βιβλιοθήκης Έλενα Αναγνώστου αποθανάτισαν φωτογραφίζοντας και βιντεοσκοπώντας την εκδήλωση.
Από τις επετειακές εκδηλώσεις, που για επτά χρόνια έχουν διοργανωθεί για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στη Βιβλιοθήκη, αυτή η εκδήλωση ήταν πραγματικά μοναδική σε συμμετοχή, σε παλμό και ενθουσιασμό. Ήταν φανταστική, φτιαγμένη από τα υλικά που φτιάχνονται τα παραμύθια.
Αν θα βρισκόταν από κάποια γωνιά ο Άντερσεν, πιστεύω πως θα ανάπλαθε ένα ακόμη παραμύθι για τη χαρά της συμμετοχής, της συλλογικής αυτενέργειας και τον παλμώδη ενθουσιασμό, που ιονιζόταν στην ατμόσφαιρα του αναγνωστηρίου.
Σίμος Ζαγκανίκας