Μόνο στο γαλαξία μιας ίσως υπάρχουν 100 δισ.

 

Πόσα αδέλφια έχει η Γη;

Πριν από δύο μήνες είχε δημοσιευθεί μια μελέτη στην οποία ερευνητές μελετώντας δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler υπολόγισαν τον αριθμό των πλανητών στο γαλαξία μας οι οποίοι έχουν μέγεθος και συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της Γης. Ο αριθμός αυτών των πλανητών υπολογίστηκε στα 17 δισ.

Μια νέα μελέτη εκτοξεύει τον πιθανό αριθμό των «αδελφών» της Γης στον Γαλαξία σε 100 δισεκατομμύρια! Με δεδομένο ότι οι υπάρχουσες εκτιμήσεις υπολογίζουν τον αριθμό των γαλαξιών σε 100-200 δισ. είναι ευνόητο ότι αν ισχύει η νέα μελέτη ο τα αδέλφια της Γης στο Σύμπαν είναι…  αναρίθμητα!

Η νέα μελέτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία συνδύασαν δεδομένα που έχουν συλλεχθεί με το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler που αναζητά πλανήτες στο γαλαξία μας καθώς και στοιχεία από τις έρευνες που διεξάγονται με την τεχνική του βαρυτικού φακού.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο εντοπισμού πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το μητρικό τους άστρο στη λεγόμενη «φιλόξενη» ή «κατοικήσιμη» ζώνη. Την περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση από το άστρο τους τέτοια ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν εκεί συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη και συντήρηση της ζωής όπως παραδείγματος χάριν, νερό σε υγρή μορφή.

Η μέθοδος αυτή υποδεικνύει ένα πραγματικά τεράστιο αριθμό πλανητών στον Γαλαξία που μοιάζουν σε μέγεθος και συνθήκες με τη Γη. Η μελέτη κάνει λόγο για 100 δισ. τέτοιους πλανήτες. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των πλανητών στον γαλαξία μας υπολογίζεται σε 200-300 δισεκατομμύρια πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο οι μισοί εξ αυτών να μοιάζουν με τη Γη. Οι ερευνητές όμως δεν συμφωνούν με αυτή τη διαπίστωση και εξηγούν το γιατί.

Οι εξηγήσεις

«Οι πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης που εντοπίζει το Kepler βρίσκονται κοντά στο μητρικό τους άστρο και έχουν υψηλότερη θερμοκρασία από εκείνη του πλανήτη μας. Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίστηκε ο αριθμός των 17 δισ. πλανητών σαν τη Γη στον γαλαξία μας. Η δική μας πρόταση είναι να μετρήσουμε τον αριθμό των πλανητών με μάζα παρόμοια με αυτή της Γης οι οποίοι κινούνται σε πιο μακρινή απόσταση από εκείνη που εξερευνά το Κέπλερ. Μια απόσταση διπλάσια από εκείνη της Γης προς τον Ηλιο. Θα βρούμε έτσι περισσότερους πλανήτες με μέγεθος σαν της Γης αλλά πιθανότατα με χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που επικρατούν στον πλανήτη μας. Παρεμβάλλοντας δεδομένα από το Kepler και τις παρατηρήσεις βαρυτικού φακού μπορούμε να κάνουμε μια σχετικά καλή εκτίμηση για τον αριθμό των πλανητών με μέγεθος και συνθήκες φιλόξενες για τη ζωή στον Γαλαξία. Εκτιμούμε ότι ο αριθμός αυτός βρίσκεται στα επίπεδα των 100 δισ. Θα χρειαστεί ακόμη αρκετή προσπάθεια για να υπάρξει μια ακριβής μέτρηση πλανητών που είναι κατοικήσιμοι αλλά η μελέτη μας είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει ο Φιλ Γιόκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Οι ερευνητές συνεχίζουν την προσπάθεια τους συνεργαζόμενοι με Ιάπωνες συναδέλφους τους. Αυτή τη φορά συλλέγουν και μελετούν δεδομένα από επίγεια τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο.

 

Θοδωρής Λαΐνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.