«Σεισμικές δονήσεις» από την αποκάλυψη ονομάτων της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ

Guardian: 32 τρισ. δολάρια «παρκαρισμένα» σε «παραδείσους»

Τρανταχτά ονόματα της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ βρίσκονται πίσω από τις εξωχώριες εταιρίες οι οποίες εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπως προκύπτει από εκτεταμένη έρευνα της οργάνωσης «Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων» (ICIJ) με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ο εντοπισμός τους βασίστηκε στη διαρροή 2 εκατομμυρίων e-mail και άλλων εγγράφων, τα οποία μελετήθηκαν σε βάθος και δημοσιεύονται σε συνεργασία με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και την εφημερίδα «Τα Νέα»

Η αποκάλυψη των συγκεκριμένων ονομάτων δεν αποκλείεται να προκαλέσει «σεισμικές δονήσεις» στους «φορολογικούς παραδείσους», όπως εκτιμά χαρακτηριστικά ο Guardian, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στο όλο εγχείρημα, καθώς, πέρα από το θεσμικό ρόλο των προσώπων που «κρύβονται» πίσω από τις εταιρίες, τα ποσά που βρίσκονται «σταθμευμένα» σε αυτές είναι προκλητικώς υψηλά. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, πρώην ανώτατο οικονομικό στέλεχος της McKinsey εκτιμά ότι ο «θησαυρός» που κρύβουν οι εξωχώριοι παράδεισοι δεν αποκλείεται να φθάνει ακόμα και τα 32 τρισ. δολάρια (περίπου 25 τρισ. ευρώ!).

Τα ονόματα

Ως «πρόγευση» των προσώπων που βρίσκονται πίσω από τις συγκεκριμένες εταιρίες, ο Guardian δημοσιεύει μία ενδεικτική λίστα, στην  οποία συμπεριλαμβάνονται, όχι μόνο επιχειρηματίες, αλλά και πολιτικοί από όλες τις χώρες. Ενδεικτικά στον κατάλογο περιλαμβάνονται:

 

·        Ο Ζαν-Ζακ Ογκιέ, πρώην υπεύθυνος οικονομικών της προεκλογικής εκστρατείας του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2012

·        Ο Μπαγιαρτσόγκτ Σανγκατζάβ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Μογγολία. Ο προαναφερθείς ίδρυσε την εξωχώρια εταιρία «Legend Plus Capital Ltd» στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μέσω τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία, τη χρονική περίοδο εκτελούσε χρέη υπουργού Οικονομικών, από το 2008 έως το 2012. Σήμερα, ο κ. Σανγκατζάβ χαρακτηρίζει «λάθος» του το ότι δεν είχε δηλώσει την εταιρία, και λέει ότι «θα έπρεπε ενδεχομένως να είχε σκεφθεί την παραίτηση».

·        Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και η οικογένειά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξωχώριες εταιρίες που ιδρύθηκαν εν ονόματι του προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεβ, καθώς και των δύο θυγατέρων του, ελέγχονται από το μεγαλοεργολάβο του Αζερμπαϊτζάν, Χασάν Γκοτζάλ.

·        Η σύζυγος του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σουβάλοφ, Ολγκα Σουβάλοβα.

·        Σύζυγος γερουσιαστή του Καναδά. Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Τόνι Μέρτσαντ κατέθεσε πάνω από 800.000 δολάρια σε εξωχώρια εταιρία. Ο κ. Μέρτσαντ εξόφλησε μάλιστα τα τραπεζικά του έξοδα τοις μετρητοίς, ενώ έδωσε εντολή η γραπτή επικοινωνία να είναι «όσον το δυνατό λιγότερη».

·        Η κόρη του δικτάτορα των Φιλιππινών Μαρία Ιμέλντα Μάρκος Μανότοκ. Η τελευταία, τοπική κυβερνήτης από το 2010, είναι η μεγαλύτερη κόρη του πρώην προέδρου των Φιλιππινών Φερντινάντ Μάρκος- γνωστού για τα σκάνδαλα διαφθοράς του.

·        Η βαρόνη Κάρμεν Τίσεν-Μπορνεμίσθα, πέμπτη και τελευταία σύζυγος του βαρόνου Χάινριχ φον Τίσεν-Μπορνεμίσθα, πρώην μονέλο και νυν πλουσιότερη συλλέκτρια έργων τέχνης της Ισπανίας. Η βαρόνη Τίσεν-Μπορνεμίσθα καταφεύγει στις υπηρεσίες των εξωχώριων υπηρεσιών για την αγορά συλλεκτικών έργων τέχνης.

·        Η Ντενίς Ριτς, πρώην σύζυγος του πολυεκατομμυριούχου και εμπόρου πετρελαίου Μαρκ Ριτς. Ο τελευταίος είχε περιπέτειες με την αμερικανική δικαιοσύνη, λόγω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του. Ελαβε ωστόσο χάρη το 2001 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Η κυρία Ριτς έχει καταθέσει το ποσό των 144 εκ. δολαρίων στην εξωχώρια εταιρία Dry Trust, με έδρα τις Νήσους Κουκ.

·        Ο Σκοτ Γιανγκ, εκατομμυριούχος και συνεργάτης του ρώσου ολιγάρχη Μπορίς Μπερζόφσκι. Ο κ. Γιανγκ βρίσκεται στη φυλακή, καθώς έχει καταδικαστεί για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων της πρώην συζύγου του.

·        Ο εφοπλιστής Αχιλλέας Καλλάκης. Ο τελευταίος χρησιμοποίησε πλαστά στοιχεία από δήθεν εταιρίες που διατηρούσε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους προκειμένου να λάβει δάνεια ύψους 750 εκ. στερλινών από βρετανικές και ιρλανδικές τράπεζες. Ο κ. Καλλάκης είναι και αυτός σήμερα έγκλειστος σε βρετανικές φυλακές.

Οσον αφορά τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, εκτιμάται ότι, από τη δεκαετία του ’80, οπότε και άρχισαν να διαφημίζουν τα φορολογικά τους «πλεονεκτήματα», έχουν ιδρυθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο εξωχώριες εταιρίες. Οι ιδιοκτήτες τους παραμένουν άγνωστοι, ακόμα και τις αρχές του νησιωτικού συμπλέγματος.

Τα οφέλη του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών

Αυτοί που επωφελούνται από τις πρακτικές και τις δραστηριότητες νομικών και φυσικών προσώπων ωστόσο δεν είναι λίγοι. Ανάμεσά τους, όπως επισημαίνει ο Guardian, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εγγραφές των εταιριών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους προκειμένου να επιδοτήσει το συγκεκριμένο κρατίδιο- απομεινάρι της αποικιοκρατικής εποχής της χώρας. Αλλά και οι χιλιάδες δικηγόροι και χρηματιστές του «Σίτι» επωφελούνται…τα μάλα από μία δραστηριότητα, ιδιαιτέρως επικερδή- όσο και «σκοτεινή»- αλλά παρ’ όλα αυτά, υπαρκτή…

Το δημοσίευμα του Guardian, αποτελεί μόνο την αρχή των αποκαλύψεων της «σκοτεινής πλευράς» των επίγειων «παραδείσων». Η συνέχεια, αν μη τι άλλο, αναμένεται με ενδιαφέρον…

Προχθές Τρίτη, εξάλλου, ο ρώσος πρόεδρος κ. Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε, προεδρικό διάταγμα, με το οποίο δίνει προθεσμία τριών μηνών σε κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους να δηλώσουν- και να επαναπατρίσουν- τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν σε «φορολογικούς παραδείσους», απειλώντας τους, σε αντίθετη περίπτωση με αποπομπή. Ολως τυχαίως, το προεδρικό διάταγμα αφορά μόνο τα ίδια τα πρόσωπα, και όχι συγγενείς τους που ενδέχεται να κατέχουν κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία, τους οποίους και εξαιρεί…

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.