Να καθησυχάσει τους Έλληνες καταθέτες προσπάθησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ και την εκπομπή της Έλλης Στάη. «Οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι ασφαλείς» είπε ο κ. Προβόπουλος και ερωτώμενος αν θα ζήσουμε στιγμές όπως αυτές στην Κύπρο τόνισε:
«Είμαι απολύτως κατηγορηματικός σε αυτό, οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλείς». Και διευκρίνισε ότι το πακέτο των 50 δισ ευρώ για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού μας συστήματος καλύπτει την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και την πλήρη εξυγίανση των υπολοίπων. Όπως είπε ο κ. Προβόπουλος μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση.
Σημείωσε μάλιστα ότι οι «καταθέσεις συνεχίζουν να ανακάμπτουν. Και τον Μάρτιο είχαμε επιστροφή καταθέσεων, παρά την κυπριακή περιπέτεια» συνέχισε. Συμπλήρωσε πως τα προβλήματα που αντιμετώπισαν Κύπρος και Ελλάδα ήταν διαφορετικά και για αυτό δεν αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο. Στην Ελλάδα είχαμε το PSI, στην Κύπρο το κούρεμα των καταθέσεων.
Στο ερώτημα: Είναι φετίχ η επιστροφή στη δραχμή; απάντησε: Θα ήταν αληθινός εφιάλτης. Θα ήταν εγκληματικό λάθος, εκτιμώντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα βλέπαμε απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου κατά 50%-60% ή 70%. Αν το βιοτικό επίπεδο έπεφτε απότομα θα είχαμε αιματηρές θυσίες, όχι σαν αυτές που έχουν ήδη γίνει. Η Ελλάδα του 2009 και όχι μόνο, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια ξόδευε παραπάνω από αυτά που είχε και εμείς οι ιδιώτες ξοδεύαμε πολλά παραπάνω. Είχαμε ξεφύγει, συμπλήρωσε. “Ρωτάει κανείς τους άλλους αν θέλουν να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν τους Έλληνες;”
Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα τα αγαθά θα αποσύρονταν, θα έλειπε το εισαγόμενο πετρέλαιο και ο στρατός και η αστυνομία δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα οχήματα τους και ο δημόσιος τομέας θα υπολειτουργούσε, τόνισε.
Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις γνωστών καθηγητών -διεθνούς εμβέλειας όπως ο Κρούγκμαν-, σχολίασε χαρακτηριστικά: Δεν θα πω ονόματα, αλλά από την ασφάλεια των γραφείων τους, στη Νέα Υόρκη λένε πράγματα για χώρες που δεν γνωρίζουν ούτε στον χάρτη που βρίσκονται.
Και υπογράμμισε πως υπάρχει μία προοπτική και βελτίωση ορισμένων μεγεθών, αν όμως εκτροχιασθεί το πρόγραμμα οι κίνδυνοι είναι ορατοί. Το Grexit έχει υποχωρήσει σημαντικά. Αν όμως εκτροχιαστεί το πρόγραμμα θα μπορούσε να αναιρεθεί η πρόοδο που έχει σημειωθεί.
Χαρακτήρισε το «κράτος ως κακό επιχειρηματία» και εστίασε στις περικοπές δαπανών, και στις περιπτώσεις των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων. Όπως είπε χαρακτηριστικά: Γιατί οι επίορκοι πρέπει να πληρώνονται από το υστέρημα μας; Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που συνειδητά δουλεύουν και ξεπερνούν τον εαυτό τους, αλλά υπάρχουν και κηφήνες. Θα πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του δημοσίου. Ο κ. Μανιτάκης λέει ότι χρειάζεται χρόνος. Πόσος χρόνος; ένας αιώνας. «Διαφωνώ, συνέχισε ο κ. Προβόπουλος, όχι με τον υπουργό αλλά με το ότι τόσα χρόνια θα έπρεπε να έχουμε κάνει κάτι.
“Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιστραφεί η συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank”. Αυτό τόνισε ο κ. Προβόπουλος αναφερόμενος στα σενάρια που θέλουν την Τρόικα να έχει ενστάσεις για την ενοποίηση των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τρόικα έχει διάφορες ενστάσεις, όπως το γεγονός ότι δημιουργείται ένας μεγάλος παίχτης, με μερίδιο της τάξης του 40%, ο οποίος ενδέχεται να βρεθεί υπό κρατικό έλεγχο. “Αυτό που λέει η Τρόικα, και θα μπορούσα να το πω κι εγώ, είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στο άθροισμα δυνάμεων της Εθνικής με την Eurobank, καθώς θέλουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αρκετά μεγάλο στις παρούσες συνθήκες.
www.antinews.gr