ΣΤΟ 4,26% ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
Mέσα σε 15 ημέρες, το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε όσα είχε κερδίσει από την αρχή του χρόνου. Η κυπριακή κρίση οδήγησε σε υποχώρηση της τάξης του 12% σε επίπεδα Γενικού Δείκτη και πολύ περισσότερα στον Tραπεζικό Δείκτη ο οποίος επέστρεψε κοντά στα επίπεδα Ιουνίου 2012.
Το ανοδικό σερί επτά μηνών στο Χ.Α. σταμάτησε τον Μάρτιο και η κυπριακή κρίση οδήγησε στις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες μετά τον Μάιο του 2012. Ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε κατά 13,77% και ο Τραπεζικός 26,58%. Η ολοκλήρωση του α΄χρηματιστηριακού τριμήνου, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 4,26% και τον Τραπεζικό Δείκτη απώλειες 44,22%, ενώ η μέση μεικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66 εκατ. ευρώ. Η άνοδος της Πέμπτης, αν και πραγματοποιήθηκε με χαμηλές συναλλαγές, έδειξε ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί προς τα επίπεδα των 900 μονάδων. Tην Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 869,19 μονάδες με άνοδο 2,30%. Κατά τη συνεδρίαση φάνηκε ότι εκτονώθηκαν οι πιέσεις στις περισσότερες τραπεζικές μετοχές που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της κυπριακής κρίσης, ενώ αποκαταστάθηκε και η ισορροπία στα μη χρηματοοικονομικά blue chips όπως ο ΟΤΕ ο οποίος εκτοξεύθηκε κατά 8,51%.
Σύμφωνα με την έκθεση της Emporiki Bank, για τις επόμενες εβδομάδες, θεωρείται ότι θα αποτελέσει αρνητική έκπληξη η καθοδική διάσπαση της ισχυρής ζώνης στήριξης των 820 – 760 μονάδων Γενικού Δείκτη Πιθανή εκτιμούν μια παλινδρόμηση σε ένα εύρος 100 περίπου μονάδων, σε μια προσπάθεια δημιουργίας βάσης τιμών.
Στην περιοχή των 820 μονάδων ολοκληρώθηκε διορθωτική κίνηση περίπου 40%, της συνολικής ανοδικής κίνησης, από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012 μέχρι τα ψηλά του Φεβρουαρίου 2013. Υπενθυμίζουμε ότι το (συνηθέστερο και στις περισσότερες περιπτώσεις το ελάχιστο δυνατό) ποσοστό διόρθωσης 33%, προσδιοριζόταν στις 860 μ. Ποσοστό διόρθωσης 50% (το οποίο συνήθως είναι το μέγιστο δυνατό σε αγορές που υπάρχει αξιόλογη ανοδικό momentum μεσομακροπρόθεσμα) προσδιορίζεται στις 760 μ. και ταυτίζεται με κομβική στήριξη.
«Από τις αρχές Φεβρουαρίου (με κορυφή τις 1.052 μονάδες) ο Γ.Δ. έχει διαμορφώσει πτωτική τάση. Οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις δεν ξεπερνούν τις πλησιέστερες αξιόλογες αντιστάσεις, οι οποίες στη παρούσα φάση εντοπίζονται στις 935 μ. (όριο καθοδικής trendline) και 973 μ. (η δεύτερη δύσκολα θα προσεγγισθεί)».
Του Nίκου Σακελλαρίου
nsakel@pegasus.gr