http://images.newsnow.gr/39/393699/deka-ferari-sapizoun-stis-apothikes-tou-dimou-thessalonikis-1-315x236.jpg

«Μαγικό κουτί» αποδεικνύονται οι αποθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς σε αυτές κυριολεκτικά, σκουριάζει ή είναι σε αχρηστία υλικό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, υλικό που έχουν πληρώσει χρυσάφι οι Έλληνες φορολογούμενοι και οι Θεσσαλονικείς μέσω των ΚΑΠ.

Παράδειγμα, τα 10 σάρωθρα Φεράρι, υπερσύγχρονα μεν αλλά εντελώς ακατάλληλα, δεκάδες σάρωθρα Σουίπερ για ορισμένα εκ των οποίων ο δήμος ακόμη τέλη κυκλοφορίας, ανταλλακτικά καθαριότητας (σκούπες, κυλίνδρους, χτένια κ.ά.), καθώς και άλλες τέτοιου τύπου προμήθειες. Μεταξύ των ποσοτήτων υλικών που βαίνουν προς εκκαθάριση, περιλαμβάνονται για παράδειγμα χιλιάδες σακούλες για… περιττώματα σκύλων, οι οποίες ουδέποτε διανεμήθηκαν στους πολίτες.

Πρόκειται για υλικά που στοιβάζονταν στους αποθηκευτικούς χώρους του δήμου και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, την ώρα που διενεργούνταν διαγωνισμοί για την προμήθειά τους! Αναλυτικότερα:

Η επίσημη επιθεώρηση των… Φεράρι!

Τα δέκα σάρωθρα Φεράρι (με πετρελαιοκινητήρα ισχύος 30 ΗΡ, παρελκόμενα εξαρτήματα αλατιέρας και εκχιονιστικού), κόστους 534.000 ευρώ, είχαν παραταχθεί το Φεβρουάριο του 2010 (συμφωνητικό μεταξύ του δήμου και της προμηθεύτριας εταιρίας έγινε το 2009 ) στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επιθεωρηθούν από τον τότε δήμαρχο και καταδικασθέντα σε ισόβια Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Ωστόσο, όπως λέει στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» ο σημερινός αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θανάσης Παπάς, «τα περισσότερα από αυτά τα σάρωθρα (πλην τριών που χρησιμοποιούνται) χαλάνε συνεχώς, δε λειτουργούν καλά οι εκκινητήρες τους, είναι επικίνδυνα για τους χειριστές τους. Σίγουρα πάντως δεν κάνουν για αστικό χώρο, ενώ τα λάστιχα και τα λοιπά ανταλλακτικά τους είναι πανάκριβα».

«Για τα συγκεκριμένα, έχω ζητήσει τεχνική πραγματογνωμοσύνη, αφού δεν εξυπηρετούν τίποτα. Δεν είναι όμως μόνο αυτά…», συνεχίζει ο Θ. Παππάς και αποκαλύπτει για το υπόλοιπο υλικό: «Υπάρχουν επίσης σάρωθρα παλιά, τύπου Σουίπερ, τα οποία από το 2006-2007 παραμένουν άχρηστα στις αποθήκες, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί μαζί τους, να τα εκποιήσει, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να τα ασφαλίζουμε και να πληρώνουμε και τέλη. Επρόκειτο στο σύνολό τους για 23 σάρωθρα τύπου Σουίπερ, για το καθένα από τα οποία όλα αυτά τα χρόνια πληρώναμε τέλη χρήσης 155 ευρώ ετησίως. Σήμερα τα 15 από αυτά διαγράφηκαν και τα υπόλοιπα έχουν τεθεί σε διαδικασία οριστικής διαγραφής».

Τι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των… παροπλισμένων υλικών

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην αποθήκη βρέθηκαν επίσης συνολικά 352 σκούπες για σάρωθρα τύπου Σουίπερ (με την αξία της καθεμιάς να εκτιμάται σε 156 ευρώ το τεμάχιο), 580 κύλινδροι για σάρωθρα τύπου Σουίπερ, 171 σκούπες για σάρωθρα Νόβα (με εκτιμώμενη αξία 99,80 ευρώ το τεμάχιο), μόνο που δεν έχουμε σάρωθρα Νόβα, 832 χτένια μικρά (26,80 ευρώ το τεμάχιο) και 54 τροχήλατες σκούπες με κινητήρα αναρρόφησης, που δεν τα χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, αφού τα σάρωθρα για τα οποία προορίζονταν έχουν αποσυρθεί. Συγκεκριμένα, τα σάρωθρα τύπου Σουίπερ αποσύρθηκαν από το 2006-2007, ενώ τα σάρωθρα Νόβα αποσύρθηκαν από το 2003.

Εξορθολογισμός και εκποίηση υλικού

Ο αντιδήμαρχος απέστειλε έγγραφο στο διευθυντή Καθαριότητας του δήμου με το οποίο ζητείται να γίνει προγραμματισμός για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τα είδη που βρίσκονται στην αποθήκη των Κωνσταντινουπολίτικων, η οποία είναι η αποθήκη των υπηρεσιών Καθαριότητας. «Ζήτησα να γίνει εξορθολογισμός της κατάστασης, να καθαρίσει η αποθήκη από όλα αυτά τα άχρηστα για το δήμο υλικά, τα οποία έχουν εντοπιστεί, είτε μέσω της καταστροφής τους, είτε μέσω της εκποίησής τους», εξηγεί στον «ΑτΚ» ο κ. Παππάς. «Για παράδειγμα τα απόβλητα ξύλου μπορούν να εκποιηθούν, να πωληθούν και ο δήμος να κερδίσει από αυτήν τη διαδικασία», προσθέτει.

Η ανοργανωσιά και ο μη έλεγχος φέρνουν… άγνοια

Το γεγονός ότι ουδείς γνώριζε για τα υλικά που στοιβάζονταν στις αποθήκες του δήμου οφείλεται στο ότι ουδείς γνώριζε από ανοργανωσιά και έλλειψη ελέγχου τι υπήρχε στους τότε δέκα αποθηκευτικούς χώρους του δήμου. Αποτέλεσμα και ουδείς να γνωρίζει τι έμπαινε και τι έβγαινε από τις αποθήκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χαρτί τουαλέτας: το 2011 πολλοί εργαζόμενοι στο δήμο έλεγαν ότι δεν υπήρχε χαρτί υγείας στις τουαλέτες, με αποτέλεσμα να φέρνουν δικό τους από το σπίτι. Τότε, από τους ελέγχους που έγινα στις αποθήκες, αποκαλύφθηκε ότι στους τότε δέκα δημοτικούς αποθηκευτικούς χώρους υπήρχαν στοιβαγμένες ποσότητες προμηθειών ετών, τις οποίες αγνοούσαν οι υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών, σε αποθήκη στην Τούμπα βρέθηκαν τρεις διαφορετικοί τύποι χαρτιών υγείας.

Διαγωνισμοί για προμήθεια υλικού που ήδη υπήρχε

Η φύλαξη ειδών χωρίς στοιχειώδη οργάνωση, η ακαταστασία, η παραμονή ειδών που από χρόνια θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί, η απόθεση χρήσιμων ειδών χωρίς συντήρηση και προστασία ήταν μερικά μόνο από τα κομμάτια της εικόνας που παρουσίαζαν οι αποθήκες. Την ώρα που διενεργούνταν διαγωνισμοί για προμήθειες ειδών που είχαν αγοραστεί, στις αποθήκες στοιβάζονταν αναλώσιμα υλικά γραφικής ύλης, εξοπλισμός καθαριότητας, προστατευτικά μέσα εργαζομένων, είδη φαρμακείου, ρολά χαρτιά υγείας, ηλεκτρολογικό υλικό, ανταλλακτικά οχημάτων, ελαστικά.

Σακούλες για… σκύλους

Σε κάποια αποθήκη είχαν μάλιστα βρεθεί χιλιάδες σακούλες για περιττώματα σκύλων, οι οποίες ουδέποτε διανεμήθηκαν στο κοινό, ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν. «Στην αποθήκη στα Κωνσταντινουπολίτικα υπάρχει υλικό γραφικής ύλης, ειδών υγείας, καθαριότητας, ανυπολόγιστης αξίας. Σκούπες, φαράσια, βούρτσες μηχανημάτων καθαριότητας, κουβάδες, χαρτιά υγείας, υλικά προστασίας εργαζομένων και υλικό εκδηλώσεων αποθηκεύονταν για χρόνια, χωρίς να γνωρίζει κανείς τις ακριβείς ποσότητες», σημειώνει ο Θ. Παππάς και προσθέτει: «Στην αποθήκη του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ατάκτως ριγμένα, υπάρχουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων, κύλινδροι απορριμματοφόρων, ελαστικά οχημάτων και άλλα υλικά. Στο εργοτάξιο ασφαλτικών επικρατεί χάος. Στην αποθήκη των κοιμητηρίων στην Πυλαία, βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες ειδών. Στις αποθήκες ηλεκτρολογικού (Παπάφη) και Αρχιτεκτονικού (Δελφών με Μαρτίου), βρέθηκαν μεγάλες ποσότητας υλικών. Στην αποθήκη περιοχής Νέας Ελβετίας επικρατεί αταξία…».

aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.