Σε ποινή φυλάκισης 6 έως 11 μήνες με αναστολή, καταδίκασε προχτές το τριμελές πλημμελειοδικείο Κοζάνης τον πρώην δήμαρχο του Καποδιστριακού δήμου Σερβίων, έναν δημοτικό σύμβουλο και μία υπάλληλο του ΝΠΔΔ των Παιδικών Σταθμών του δήμου. Η μεγαλύτερη ποινή των 11 μηνών επιβλήθηκε στον πρώην δήμαρχο Δημοσθένη Κοκολιό.
Η υπόθεση αφορά στη ροή χρηματοδότησης των Παιδικών Σταθμών του δήμου και σε αλλοιώσεις στοιχείων με παραποίηση εγγράφων το 2007, η οποία έφτασε στο ακροατήριο έπειτα από μηνυτήρια αναφορά των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης την περίοδο εκείνη, ήτοι του εκλιπόντος Αντώνη Τσιγκόιδα, του Γιώργου Μπάκανου και του Κυριάκου Τσολακίδη.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης μετά από την ακροαματική διαδικασία, έκρινε ένοχους και καταδίκασε τους τρεις κατηγορουμένους, ήτοι: Την υπάλληλο του ΝΠΔΔ των Παιδικών Σταθμών Χρυσούλα Παπανίκου για παραποίηση δημόσιου εγγράφου, την οποία καταδίκασε σε φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή. Τον Χρήστο Τζικανούλα, δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης και αντιπρόεδρο του ΝΠΔΔ των Παιδικών Σταθμών, τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή, για συνέργεια και ηθική αυτουργία, καθώς και αφαίρεση βιβλίων και ηλεκτρονικού υπολογιστή από τον Β΄ Παιδικό Σταθμό, στις 13/2/2008, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, κατά την οποία ο σταθμός ήταν κλειστός και απουσίαζε η προϊσταμένη. Τον δήμαρχο Σερβίων Δημοσθένη Κοκολιό σε φυλάκιση 11 μηνών με αναστολή, για ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα.
Να σημειωθεί ότι στο δικαστήριο δεν παρέστη με δικηγόρο η σημερινή δημοτική αρχή, ενώ κατέθεσαν ως μάρτυρες οι δημοτικοί σύμβουλοι της επίμαχης περιόδου Γιώργος Μπάκανος και Κυριάκος Τσολακίδης, ο τότε πρόεδρος του ΝΠΔΔ των Παιδικών Σταθμών Γιάννης Τάσιος, τον οποίο η δημοτική αρχή «αντικατέστησε» με συνοπτικές διαδικασίες», η προϊσταμένη του φορέα Παρασκευή Ζαχαριάδου και η Παρασκευή Αραπίδου.
Να σημειωθεί ότι στη μηνυτήρια αναφορά γινόταν μνεία σε έγγραφο με ημερομηνία 29/11/2007 της τότε προϊσταμένης και διαχειρίστριας των παιδικών σταθμών Σερβίων Παρασκευής Ζαχαριάδου, σύμφωνα με το οποίο παρακρατήθηκε από τον δήμο και δεν αποδόθηκε το ποσό της κρατικής επιχορήγησης στους παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα στο οικονομικό έτος 2007 και να μην μπορεί να καταρτιστεί ο απολογισμός.
Για το θέμα ζητήθηκαν μάλιστα εξηγήσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στην απάντησή του ο δήμαρχος προς την ελέγχουσα περιφερειακή αρχή, σημείωνε: «Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο δήμος Σερβίων δεν έχει ουδεμία πρόθεση παρακράτησης του ποσού, διότι έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του δήμου του οικονομικού έτους 2008 και στα πλαίσια της ταμειακής διαχείρισης που ο δήμος διενεργεί, θα αποδώσει τμηματικά το ποσό ανάλογα με τις προκύπτουσες ανάγκες».
Σύμφωνα πάντα με τη μηνυτήρια αναφορά, ερωτηματικά δημιουργούν ορισμένα γεγονότα που ακολούθησαν σε παιδικό σταθμό των Σερβίων, όπως:
-Στις 13/2/2008 δημοτικός σύμβουλος εισέβαλε και αφαίρεσε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με το πρόγραμμα διαχείρισης του νομικού προσώπου και φακέλους με χρηματικά εντάλματα, κρατήσεις ασφαλιστικών ταμείων κ.λ.π.
-Στις 18/1/2008 ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών για έγκριση του απολογισμού 2007 και του προϋπολογισμού 2008. Το πρωί της ίδιας ημέρας όμως ο δήμαρχος συγκάλεσε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την κατάργηση του προέδρου του νομικού προσώπου και την ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.