Προεόρτια στη συνεδρίαση του άτυπου εννεαμελούς οργάνου και σε αρθρογραφία στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας

ΣΥΡΙΖΑ: Φουντώνει η συζήτηση για το ευρώ και η αμφισβήτηση επιλογών Τσίπρα

Τη στιγμή που η αμηχανία στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνεται έπειτα από τις δραματικές ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Κύπρο (χαρακτηριστική ήταν η απόφαση του κ. Αλ. Τσίπρα να μην κάνει δηλώσεις έπειτα από τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα το μεσημέρι της Τρίτης), στην αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε ημι-επισήμως η συζήτηση για τη γραμμή που θα πρέπει να χαραχτεί (ή να επανασχεδιαστεί) στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η συζήτηση ουσιαστικά ξεκίνησε στην χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου εννεαμελούς οργάνου που συνεδρίασε υπό τον κ. Τσίπρα με αντικείμενο την εκτίμηση των εξελίξεων.

Εκεί έγινε μία «ανοιχτή συζήτηση», όπως αναφέρουν μέλη του οργάνου, στο πλαίσιο της οποίας ο προβληματισμός και η αμηχανία κυριάρχησαν.

Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας ετέθη ευθέως ζήτημα επανεξέτασης της στάσης και της θέσης του κόμματος έναντι της ΕΕ και του ενιαίου νομίσματος, με κυρίαρχο στοιχείο τη δυνατότητα επιβίωσης της χώρας εντός του ευρώ.

Οι προβληματισμοί της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης», όπως εκφράστηκαν και δημοσίως τις προηγούμενες ημέρες με δημόσια τοποθέτηση του κ. Π. Λαφαζάνη στην «Αυγή», αφορούν το κατά πόσον εξακολουθεί να είναι ρεαλιστική η προσδοκία για μία διαφορετική πολιτική εντός ευρώ.

Ανοιχτή αμφισβήτηση επιλογών

Ευθεία και απερίφραστη είναι δε πλέον η αμφισβήτηση των  επιλογών του κ. Τσίπρα από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως ο κ. Γ. Σαπουνάς (μέλος και της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος σε αρθρογραφία του στο iskra.gr σημειώνει μεταξύ των άλλων ότι :

– «οι επιλογές του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όλο το τελευταίο διάστημα – πέρα από το μείζον πρόβλημα της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, καθώς αυτές οι πρωτοβουλίες δεν συζητήθηκαν και δεν αποφασίστηκαν από συλλογικά όργανα – κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και δεν βοηθούν στην υπόθεση της ανατροπής».

– «Η θέση πως “το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα”, η οποία εκφωνήθηκε μεν δημόσια αλλά δεν υπάρχει σε κανένα κείμενοαπόφασης του ΣΥΡΙΖΑ,φαντάζει πως πρέπει να ξεχαστεί το συντομότερο όταν κανείς ακούει αυτές τις ώρες τις δηλώσεις των κύπριων πολιτικών πως η Κύπρος καταστράφηκε αλλά … τουλάχιστον έμεινε μέσα στην ΟΝΕ».

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο αμφισβητείται και η η επιλογή της συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, καθώς σημειώνεται: «Σ’ αυτή λοιπόν την συγκυρία, όπου η ανάγκη για την αριστερά είναι μεγαλύτερη από ποτέ να αναδείξει τα αιχμηρά χαρακτηριστικά του δικού της ανατρεπτικού, ταξικού εναλλακτικού σχεδίου, (…) ήρθε η πιο παράδοξη και ακατάλληλη επιλογή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: η “σύγκλιση” με τους Ανεξάρτητους Έλληνες! Αυτούς που δεν είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν στην Βουλή με τους χρυσαυγίτες, που πρότειναν τον Κ. Καραμανλή ως πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλεγμένο από τον λαό, αυτούς που ονειρεύονται, όπως το πρόγραμμά τους λέει, αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας στην θέση των υπουργών… Σαν νάταν το κερασάκι στην τούρτα μιας σειράς αριστεροδέξιων επιλογών όπως η παρέμβαση στο ίδρυμα Καραμανλή, η κατ’ ουσία “συνδιοργάνωση” του διημέρου με τα πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠαΣοΚ γύρω από τον Γ. Αρσένη, την Λ. Κατσέλη αλλά και με το αμερικάνικο ινστιτούτο Levy – όπου ο Α. Τσίπρας δήλωσε ευθαρσώς πως το σύνθημα για Κυβέρνηση της Αριστεράς είναι ακατάλληλο και μάλιστα στέρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση στις εκλογές του Ιουνίου! – οι επισκέψεις στους διάφορους μεγαλοεκδότες, ταυτόχρονα με την παρουσία του προέδρου στην κηδεία του Τσάβες και τις κορώνες περί γκάγκστερ – ηγετών του Eurogroup».

Από την πλευρά της ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεν ορατή η ανησυχία του κ. Τσίπρα για την αστοχία τοποθετήσεων του προηγούμενου διαστήματος, έπειτα και από την τελική απόφαση του eurogroup, όμως διατυπώθηκε η εξής θέση: ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η διαμόρφωση συμμαχίας σε επίπεδο βάσης και πολιτών στον ευρωπαϊκό νότο και ότι υπό αυτό το πρίσμα, μία επιλογή απομονωτισμού με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ανακόπτει κάθε δυναμική σε αυτήν την κατεύθυνση.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται πλέον η επίσημη εκδήλωση της εσωτερικής συζήτησης στον ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως προσεχές διάστημα, με πρεμιέρα την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο αρχικός προγραμματισμός είναι να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση στις 4 και 5 Απριλίου, όμως η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο Πέμπτη από την γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συζητήσει το θέμα.

Εν όψει αυτών, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε την Τρίτη από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στη Βουλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε αυτήν τη φορά να κάνει δηλώσεις και αντ’ αυτού εκδόθηκε ανακοίνωση, με μία σειρά ερωτήματα. Ειδικότερα:

1) Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι αναμενόταν να τεθεί στις 15/3 στο Γιούρογκρουπ θέμα κουρέματος των καταθέσεων, ποια ήταν η προετοιμασία της, ποια η συνεννόηση με τη κυπριακή πλευρά και, εν τέλει ,προς τι η θετική στάση της ελληνικής πλευράς; Ποια θα είναι η στάση της αν ζητηθεί κούρεμα στις ελληνικές καταθέσεις;

2) Γιατί δε δόθηκε χείρα βοηθείας στην Κύπρο, ώστε να αποφύγει τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup;

Η απάντηση ότι δε δόθηκε επειδή δε ζητήθηκε από τη κυπριακή πλευρά, εγείρει επίσης πολλαπλά ερωτήματα για το ποιός λέει την αλήθεια: Ο κ. Στουρνάρας ή ο αντιπρόεδρος του κόμματος του κ. Αναστασιάδη;

3) Ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια, ότι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα πηγαίνουν ως μποναμάς σε μια, μέχρι πριν από λίγους μήνες, υπό πτώχευση ιδιωτική τράπεζα;

Κατά τα άλλα ο κ. Στουρνάρας επιμένει να είναι προσκολλημένος στο ιδεολόγημα ότι η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση και ότι η Ευρώπη δεν αλλάζει στρατηγική.

Παρόλα αυτά τον διαψεύδουν όχι μόνο οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, αλλά και αυτές της Σαντάλ Χιουζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Μπαρνιέ, που φανέρωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει κούρεμα καταθέσεων των ανασφάλιστων καταθετών.

Σε κάθε περίπτωση, μετά και τη σημερινή ενημέρωση, που δεν μας καθιστά ούτε σοφότερους ούτε λιγότερο ανήσυχους, εκτιμάμε ότι δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν :

Είτε η Ελληνική κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου για τις οδυνηρές συνέπειες στη Ελλάδα αλλά και σε όλη την ευρωζώνη από τη προχθεσινή απόφαση του Eurogroup για τη Κύπρο, είτε προσπαθεί για άλλη μια φορά, εντέχνως, να τις αποκρύψει από τον ελληνικό λαό.

Ειλικρινά δυσκολευόμαστε να αξιολογήσουμε ποια από τις δύο εκδοχές είναι η χειρότερη.

Κωβαίος Αγγελος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed