Διήμερη επίσκεψη στο Tekirtag της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Γρεβενών στις 19 και 20 Μαρτίου. Στην ομάδα αποστολής συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Νικόλαος Ράμμος, ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Γρεβενών κ. Στέφανος Ράπτης, καθώς και άλλα 5 άτομα, μέλη και στελέχη των δύο φορέων.
Η επίσκεψη διοργανώθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης για το έργο “Mεταφορά Ορθών Αγροτικών Πρακτικών” του προγράμματος Civil Society Dialogue που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Τουρκία.
Την εναρκτήρια συνάντηση συντόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Επιμελητηρίου Tekirtag, κος Osman Sari.
Συμμετείχαν επίσημοι εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων, των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Γεωπονίας του Tekirtag, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου της πόλης Arad της Ρουμανίας, ενώ μεγάλη και ενθουσιώδης ήταν η συμμετοχή αγροτών και εμπόρων της περιοχής. Στη συνάντηση παρέστησαν και χαιρέτησαν η Πρόξενος της Ελλάδας στην Ανδριανούπολη, κα Κατερίνα Βαρβαρήγου, καθώς και η Πρόξενος της Ρουμανίας.
Στη συνέχεια ακολούθησαν επιμέρους συναντήσεις επαγγελματιών, που σκοπό είχαν την ανάπτυξη διεπαγγελματικών διακρατικών σχέσεων και εμπορικές συμφωνίες.
Αργότερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών, συνοδεία της προξένου της Ελλάδας κας Βαρβαρήγου, επισκέφτηκαν τον Περιφερειάρχη κο Ali YERLIKAYA και τον Δήμαρχο του Tekirtag, κο Adem DALGIC. Παράλληλα, η ομάδα επισκέφθηκε μεγάλης δυναμικότητας παραγωγικές μονάδες της περιοχής όπως η AKSATARIM και η KARFRUT όπου έγινε από τους υπεύθυνους παραγωγής, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και ενημέρωση για τα διάφορα στάδια παραγωγικής διαδικασίας.
Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό και θερμό κλίμα γι αυτό και η προγραμματισμένη επίσκεψη της τουρκικής αποστολής που αναμένεται το μήνα Μάϊο στα Γρεβενά, αποφασίστηκε να υλοποιηθεί με τη συμμετοχή διπλάσιου αριθμού ατόμων σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν από το σχεδιασμό του προγράμματος.
Στόχος του έργου είναι να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της ΕΕ και η ενίσχυση της βιώσιμης συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων του Tekirdag της Τουρκίας, των Γρεβενών και της πόλης Arad της Ρουμανίας.
Το πρόγραμμα Civil Society Dialogue ενισχύει την αμοιβαία γνώση και κατανόηση στα βασικά θέματα ένταξης των Τουρκικών Επιμελητηρίων στα Επιμελητήρια της ΕΕ, τη μεταφορά βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών στις δύο πλευρές και την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στο εμπόριο και τις επενδύσεις κατά τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Ράμμος