Σε ένα τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής μπήκαν από τα ξημερώματα της Τρίτης οι Κύπριοι καθώς εκτός του ορίου των 100 ευρώ στις αναλήψεις από ΑΤΜ, δεν θα μπορούν για το προσεχές χρονικό διάστημα να διακινούν μεγάλα χρηματικά ποσά από τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου.

Την ίδια στιγμή η χθεσινοβραδινή επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Λεμεσό προκάλεσε την έντονη ανησυχία κυρίως των υπαλλήλων της συγκεκριμένης τράπεζας, οι οποίοι συνεδρίασαν το βράδυ της Δευτέρας και ζήτησαν από την αστυνομία να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το νησί θα μπει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε μακρά περίοδο ύφεσης, ενώ τονίζουν ότι τα σοκ στην κυπριακή οικονομία θα είναι αλλεπάλληλα και θα κορυφωθούν τους επόμενους μήνες. Εδώ και εννέα μήνες η κυπριακή οικονομία παραμένει “παγωμένη” καθώς από τον Ιούνιο έχασε την πρόσβασή της στις αγορές, ενώ οι περιοριστικοί κανόνες που τίθενται σε άμεση εφαρμογή αμέσως μετά το άνοιγμα των τραπεζών θα δοκιμάσουν τις αντοχές της πραγματικής οικονομίας καθώς πολίτες αλλά κυρίως επιχειρήσεις θα έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε ρευστό. Χιλιάδες είναι και οι επιχειρήσεις που θα δουν τις καταθέσεις τους να μειώνονται δραματικά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας αναμένεται να χάσουν 4,2 δισ. ευρώ ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων αφορούσε σε κεφάλαια κίνησης ή επενδυτικά κεφάλαια από επιχειρήσεις. Αναλυτές ήδη εκφράζουν φόβους ότι η απόφαση του Eurogroup που θέτει εν αμφιβόλω το αδιάβλητο των καταθέσεων , θα ανοίξει το δρόμο για άτακτη φυγή κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες.

Ανταποκριτές ξένων πρακτορείων στην Κύπρο αναμεταδίδουν πληροφορίες ότι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες προσεγγίζονται από χώρες που θεωρούνται ασφαλέστεροι προορισμοί για μεταφορά κεφαλαίων. Η φυγή κεφαλαίων, μοιραία θα οδηγήσει και σε φυγή επιχειρήσεων έτσι αναμένεται να συρρικνωθεί και ο κλάδος των υπηρεσιών που είναι συνυφασμένος με την παρουσία τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων ο τομέας των υπηρεσιών που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις όπως λογιστικές, νομικές και επενδύσεις σε ακίνητα συνεισφέρει 5% στο ΑΕΠ της χώρας. Οι καταθέσεις πάντως που διατηρούν σε Κυπριακές Τράπεζες πολίτες που δεν κατοικούν στην Κύπρο φτάνουν τα 20,3 δισ. είναι δηλαδή υψηλότερες από το ΑΕΠ της χώρας που φτάνει τα 17,8 δισ. ευρώ.

Διεθνείς οίκοι και αναλυτές προβλέπουν ότι η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας θα είναι ραγδαία και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς ακόμη κι από το ελληνικό παράδειγμα που ήταν η πιο βίαιη προσαρμογή που είχε καταγραφεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες στο ΑΕΠ της χώρας της τάξης του 10% το 2013 που θα σημάνει απώλειες 1,8 δισ. ευρώ στην οικονομία και άλλο ένα 8% το 2014 με απώλειες 1,3 δισ. ευρώ. Η βίαιη προσαρμογή της Ελλάδας θα οδηγήσει σε απώλειες του 25% του ΑΕΠ μέσα σε 4 χρόνια. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλει και η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα η άμεση συνεισφορά του οποίου στο ΑΕΠ φτάνει το 12% και η έμμεση το 20%.

Σημαντικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις και στην απασχόληση καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις Κύπριων οικονομολόγων κάθε 1 μονάδα μείωσης του ΑΕΠ συνεπάγεται απώλεια 7.000 θέσεων εργασίας. Στον αέρα βρίσκονται και οι θέσεις εργασίας 12.000 τραπεζοϋπαλλήλων, κυρίως στις δύο τράπεζες επί συνόλου 300.000 εργαζομένων.

Σε συνέντευξή του στο MEGA Κύπρου, ο Μάριος Χατζηγιαννάκης μέλος του Δ.Σ της Λαϊκής Τράπεζας άσκησε έντονη κριτική στη διαχείριση Βγενόπουλου στη Λαϊκή Τράπεζα, έκανε λόγο για ανεξέλεγκτη επέκταση σε δανεισμό στην Ελλάδα και πρόσθεσε: “Τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Κύπρου τα οποία κληθήκαμε να πληρώσουμε και να διαπραγματευτούμε με την τρόικα είναι περίπου 1,5 δισ. Στη Λαϊκή Τράπεζα το συμβούλιο αναγκάστηκε να δημιουργήσει πρόβλεψη μόνο για ένα λογαριασμό περίπου 600 εκατομμύρια.

Megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed