Ανέκαθεν, η δόξα στο ποδόσφαιρο συνδυαζόταν με το χρήμα. Οι πιο δημοφιλείς παίκτες ήταν αυτοί που κέρδιζαν τα περισσότερα. Ωστόσο, πάντα υπάρχει και η εξαίρεση καθώς στη λίστα που εξέδωσε το γαλλικό περιοδικό «France Football» με τους πιο «ακριβούς» παίκτες και προπονητές βρίσκεται και το όνομα ενός «άγνωστου» στο ευρύ κοινό ποδοσφαιριστή: του Νταρίο Κόνκα, ο οποίος αμείβεται ετησίως με 12,1 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, στην περυσινή ανακοίνωση της λίστας οι απολαβές του Κόνκα ήταν υψηλότερες από αυτές του Ρονάλντο και του Μέσι!
Ο 29χρονος Αργεντινός μπορεί να μην έχει αγωνιστεί ποτέ σε μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο, να μην έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας και το μόνο που έχει καταφέρει είναι να αγωνιστεί 17 φορές στο πρωτάθλημα της χώρας του (τρεις εμφανίσεις με τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ, με το ντεμπούτο του να γίνεται υπό τις οδηγίες του Μανουέλ Πελεγκρίνι και 14 με εκείνη της Ροζάριο Σεντράλ), ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους «τρελούς» διοικούντες της κινεζικής Γκουανγκζού Εβεργκράντε να ξοδέψουν μια περιουσία, προκειμένου να τον κάνουν δικό τους. Χάρη σ’ αυτήν την… τρέλα, ο Κόνκα κέρδισε μια θέση στη λίστα του «France Football».
Η επιλογή της κινεζικής ομάδας έμοιαζε περίεργη, καθώς το 2011 διέθεσε 7,7 εκατ. ευρώ -ποσό ρεκόρ για εκείνη την εποχή- για έναν ποδοσφαιριστή που ναι μεν διακρίθηκε στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας, ήταν όμως άγνωστος στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ακόμη και ο ίδιος μονολογούσε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, πως «δεν έχω δει τόσα μηδενικά στη ζωή μου…».
Η πρώτη του ομάδα, η Ρίβερ Πλέιτ τον δάνεισε σε αρκετές ομάδες σε Χιλή (Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, 2004-2006) και Βραζιλία (Βάσκο Ντα Γκάμα το 2007, Φλουμινένσε το 2008). Με τη Φλουμινένσε πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα Βραζιλίας (2010), έφτασε μέχρι τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες (2008), και απέκτησε το εκκεντρικό παρωνύμιο, ο «ξεχασμένος σούπερσταρ» (σ.σ.: El Crack Ignorado).
Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Κόνκα στις ομάδες που κατά καιρούς αγωνίστηκε δεν λύθηκαν στην Κίνα. Τον Μάιο του 2012 αποφάσισε να εκφράσει στον προπονητή του, Λι Γιανγκ Σου, χρησιμοποιώντας το Sina Weibo (σ.σ.: κινέζικο υβρίδιο του twitter), τα παράπονά του για τον χρόνο συμμετοχής του! «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί με αφήνουν στον πάγκο, με τη δικαιολογία πως είμαι καταπονημένος και πρέπει να ξεκουραστώ. Πώς μπόρεσα να πετύχω ένα τόσο κρίσιμο γκολ, αν είμαι σε αυτήν την κατάσταση; Και γιατί ο προπονητής ζητάει μόνο από τον Κόνκα να ξεκουράζεται;».
Η ανάρτηση δεν πέρασε απαρατήρητη από την ομάδα του, αφού τιμωρήθηκε. Ομως, περισσότερο θα πρέπει να τον ενόχλησαν οι εννέα αγωνιστικές, παρά το χρηματικό πρόστιμο που του επιβλήθηκε. Βλέπετε, μπροστά στα 10 και… κάτι εκατομμύρια που λαμβάνει κάθε χρόνο, τα 101.000 ευρώ της ποινής ήταν ψίχουλα. Οχι πως και η ποινή του ίσχυσε, αφού τα πλούσια «παιδιά» πάντα θα βρίσκουν έναν τρόπο να ξεγλιστρούν. Εντεκα ημέρες αργότερα βρισκόταν στην αποστολή των Κινέζων για το ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ. Πέτυχε το νικητήριο τέρμα στο 90′ και έδωσε την πρόκριση στην Γκουανγκζού. Η ποινή του ακυρώθηκε οριστικά όταν την ομάδα ανέλαβε ο Μαρτσέλο Λίπι, τρεις ημέρες αργότερα.
Τάσεις φυγής
Η παροιμία «το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία» βρήκε εφαρμογή στην περίπτωση του Κόνκα, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει. Κατέθεσε αίτημα μεταγραφής, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό. Τελικά πείστηκε να παραμείνει και πανηγύρισε ξανά το πρωτάθλημα με την Γκουανγκζού.
Παρά τα χρήματα που εισέπραττε, ο Αργεντινός επανέλαβε την πεποίθησή του να αποχωρήσει, στέλνοντας επιστολή στον πρόεδρο της ομάδας, Λίο Ζόα. Σε αυτήν εξηγούσε πως το όνειρό του ήταν να επιστρέψει στη Βραζιλία και τη Φλουμινένσε. Μόνο που λογάριαζε δίχως τον (άφραγκο) ξενοδόχο.
Η «Φλου» δεν είχε τα χρήματα για να τον αγοράσει και ο Αργεντινός κροίσος υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη «χρυσή φυλακή» του για να εκτίσει έναν ακόμα χρόνο…
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΙΟΥΛΕΝΟΓΛΟΥ
mgioulenoglou@pegasus.gr