Γιατί γλύτωσε το κούρεμα η Ελληνική Τράπεζα που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή της Κύπ

Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος πριν από λίγες ημέρες με μια δραματική του ανακοίνωση δήλωσε πρόθυμος να συνεισφέρει όλη την περιουσία της κυπριακής Εκκλησίας προκειμένου να σωθεί η Μεγαλόνησος από οικονομική καταστροφή.

Είναι γνωστό ότι η Αρχιεπισκοπή της Κύπρου εκτός από την ουσιαστική της παρέμβαση στην πολιτική και κοινωνική ζωή διαδραματίζει και καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του νησιού.

Με επιχειρήσεις, συμμετοχές αλλά και μία δική της Τράπεζα. Την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου που εξαιρείται και επισήμως από οποιοδήποτε κούρεμα, ακόμη και από την αρχική απόφαση του Eurogroup.

Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι πρόκειται για μια μικρή τράπεζα στην οποία δεν έχουν καταθέσεις Ρώσοι ολιγάρχες. Στο παρασκήνιο βέβαια πολλά λέγονται και πολλά έχουν γραφεί για το ρόλο της τράπεζας αυτής στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η Αρχιεπισκοπή ελέγχει επισήμως ποσοστό 13,8% το οποίο ανεβαίνει με τη συμμετοχή και άλλων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων στο 21%. Από εκεί και πέρα ποσοστό 5,26% ελέγχει ο γνωστός Κύπριος επενδυτής Πόλυς Πολυκάρπου, ενώ ακολουθούν η Credit Suisse First Boston Zurich με 4,87%, η Universal Life Insurance με 4,7%, η Τράπεζα Κύπρου με 4,34% και η UBS AG με 4,04%.

Στους δέκα μεγαλύτερους μετόχους της ΗΒ βρίσκουμε ακόμη την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία η οποία επίσης ελέγχεται από την Αρχιεπισκοπή με 1,78%, το Ταμείο Προνοίας των εργατοϋπαλλήλων της Οικοδομικής Βιομηχανίας και Συναφών Κλάδων με 1,37%, την Morgan Stanley and Co International Ltd με 1,31% και την ΚΕΟ με ποσοστό 1,22%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους διοικητικούς σύμβουλους της τράπεζας, ο πρόεδρος Ανδρέας Παναγιώτου ελέγχει μόλις το 0,0095%, ο CEO Μάκης Κεραυνός 0,0070%, ενώ από τα υπόλοιπα μέλη το μεγαλύτερο ποσοστό 0,1818% ανήκει στον κ. Ιακώβου.

Η Ελληνική Τράπεζα ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1976 και σύντομα μετατράπηκε σε έναν από τους ισχυρότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Κύπρου με 80 υποκαταστήματα. Οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν σε Νότιο Αφρική, Ουκρανία και Ρωσία.

Στην Ελλάδα, η Ελληνική Τράπεζα, άρχισε να λειτουργεί το 1998 με το πρώτο υποκατάστημα στην Αθήνα και σήμερα έχει εξαπλώσει τις δραστηριότητές της σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια με 27 καταστήματα. Η Ελληνική Τράπεζα απευθύνεται σε ιδιώτες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Δημοσιεύματα για περίεργες συμπτώσεις

Ενδεικτικό όμως των δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης τράπεζας είναι σχετικά πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με αυτό, μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας:

  • Διακινήθηκαν μεγάλα ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας προς υπεράκτιες εταιρείες».
  • Η ίδια η Siemens, επισήμως, κατέθετε συχνά χρήματα σε λογαριασμούς που είχαν ανοίξει εκεί εταιρείες, με τις οποίες η γερμανική πολυεθνική είχε συνάψει συμφωνίες.
  • Πρωτοκλασάτο στέλεχος της Siemens Hellas (η οικογένεια Δενδρινού) είχε λάβει το 2001 δάνειο ύψους 190.755 ευρώ, προκειμένου να αγοράσει γη στην Τήνο.
  • «Μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, διακινήθηκαν 2.690.000 ευρώ, πιθανώς για μίζες που αφορούν το ομόλογο του Ταμείου δημοσιογράφων, ΤΣΠΕΑΘ.

Τα χρήματα αυτά μπήκαν σε λογαριασμούς εταιρειών που φέρονται να ανήκουν σε στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας, η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο των ομολόγων».

Οπως είναι γνωστό, πρόσφατα ο Αλέξανδρος Λέτσας, ο οποίος δήλωσε στον εισαγγελέα ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος του είχε ζητήσει να ανοίξει λογαριασμούς, προκειμένου να διοχετεύονται εκεί χρήματα της εταιρείας, εξήγησε ότι τον Σεπτέμβριο του 2005 έστειλε 222.000 προς την εταιρεία Martechnic Bunkering στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Η Martechnic ανήκει στον επιχειρηματία περί τα ναυτιλιακά, κ. Βασίλη Τυρογαλά.

Απαντες διαβίβαζαν στη συνέχεια σε χρηματιστές, όπως οι Νίκος Δεβλέτογλου, Αθανάσιος Ράμμος και Σάββας Γιαννακάκης. Ολοι, τέλος, «άδειασαν» τον Χριστοφοράκο, λέγοντας ότι τα λεφτά τελικώς τα γύριζαν στον ίδιον.

www.iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.