Πείραμα για τις τηλεφωνικές συνομιλίες πραγματοποίησε καθηγήτρια ψυχολογίας
Ανήκετε σ’ αυτούς που ενοχλούνται πολύ όταν υποχρεώνονται να ακούν κάποιον να μιλάει στο κινητό του μέσα σε ένα δημόσιο χώρο όπως ένα εστιατόριο ή το λεωφορείο; Μήπως σας ενοχλεί πολύ να ακούτε την μονομερή τηλεφωνική συνομιλία ενός συναδέλφου σας στο κινητό ή το σταθερό τηλέφωνο στο γραφείο; Νιώθετε το θυμό και την οργή σας να ξεχειλίζουν όταν ακούτε χωρίς να θέλετε, τις λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής των άλλων, τη γκρίνια τους και τα παράπονά τους, ενώ μιλούν στο τηλέφωνο σε δημόσιους χώρους;
Ίσως σας παρηγορήσει η σκέψη ότι δεν είστε οι μόνοι. Οι μονομερείς τηλεφωνικές συνομιλίες είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για όσους υποχρεώνονται να τις ακούνε και ένας κύριος λόγος που ισχύει αυτό είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την ακούσια ακρόαση. Είμαστε δηλαδή, υποχρεωμένοι να την υποστούμε ακριβώς επειδή ο χώρος είναι δημόσιος ή κοινόχρηστος.
Για την επίκουρο καθηγήτρια ψυχολογίας Βερόνικα Γκαλβάν από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο οι μονομερείς τηλεφωνικές συνομιλίες των άλλων είναι τόσο ενοχλητικές για την ίδια που αποφάσισε να διεξαγάγει ένα σχετικό πείραμα για να διαπιστώσει αν αυτό ισχύει και για άλλους ανθρώπους.
Πράγματι στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ανοιχτής πρόσβασης επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ακρόαση των μονομερών τηλεφωνικών συνομιλιών των άλλων είναι πολύ πιο ενοχλητικές και μας αποσπούν την προσοχή πολύ περισσότερο συγκριτικά με την ακρόαση μιας κανονικής συνομιλίας – δηλαδή την συζήτηση δυο ατόμων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με εμάς.
Οι ερευνητές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα… γραπτά μηνύματα που ίσως αντικαταστήσουν την συνομιλία, αλλά και πάλι, μήπως είναι πολύ αισιόδοξοι;