Τα μυστικά του χαρταετού
Εδώ και περίπου 30 χρόνια κάθε Καθαρά Δευτέρα σε όλους τους λόφους της Ελλάδας πετούν χιλιάδες χαρταετοί που έχουν φτιαχτεί με μεράκι στη βιοτεχνία τους.
Ο Κωστής και ο Νίκος Καρανικόλας είναι δύο από τους λίγους τεχνίτες του είδους που απέμειναν σε όλη την Ελλάδα και κατασκευάζουν χαρταετούς σε επαγγελματικό επίπεδο.
Στη βιοτεχνία τους κατασκευάζονται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες χαρταετοί σε διάφορα μεγέθη και σχέδια, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών.
Χαρταετοί με αποκριάτικες φιγούρες, με κινούμενα σχέδια, γεωμετρικά σχήματα με ποικιλία χρωμάτων, χαρταετοί με τα χρώματα των αγαπημένων ομάδων, χαρταετοί για κάθε γούστο, όλοι είναι φτιαγμένοι στο χέρι σε πείσμα των καιρών που επιτάσσει μηχανήματα και αυτοματοποιημένες κάθετες μονάδες παραγωγής.
«Οι χαρταετοί μας γίνονται στο χέρι. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού πρόκειται για αντικείμενο της μιας μέρας. Δεν θα μπορούσε να σταθεί μια μεγάλη επένδυση με ένα εργοστάσιο για να φτιάχνει χαρταετούς. Για να καλύψουμε τη ζήτηση έχουμε δουλειά όλον τον χρόνο» μας λέει ο Κωστής Καρανικόλας από τις Συκιές Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί η… βαριά βιομηχανία κατασκευής χαρταετών στη χώρα μας.
«Τα εργαστήρια χαρταετού που έχουν απομείνει είναι ελάχιστα. Πιστεύω ότι κανένα δεν είναι τόσο οργανωμένο όσο το δικό μου» προσθέτει.
Πελάτες της παραδοσιακής βιοτεχνίας του κ. Καρανικόλα είναι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών, μεγάλα σούπερ μάρκετ, δήμοι και πολιτιστικοί σύλλογοι, και διαφημιστικές εταιρίες, μέσω των οποίων οι θεσσαλονικιώτικοι χαρταετοί φτάνουν σε όλη την Ελλάδα, από τον Εβρο έως την Κρήτη.
Οι… ανάγκες της χώρας μας σε χαρταετούς αγγίζουν τους 70.000, ενώ φέτος η οικονομική κρίση χτύπησε και τον χαρταετό, με αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή να υπολογίζεται σε περίπου 50.000 χαρταετούς.
«Περιμέναμε φέτος να πέσει η ζήτηση, αλλά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τις παραγγελίες. Μας ζήτησαν αρκετά περισσότεροι δήμοι, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Τα τρία προηγούμενα χρόνια, πάντως, δεν είχαμε καλά τριήμερα από άποψη καιρικών συνθηκών, γεγονός που επηρέασε τη ζήτηση. Ελπίζουμε να είναι καλύτερη η φετινή Καθαρά Δευτέρα. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεφύγει. Φέτος, πράγμα σπάνιο, η Αποκριά είναι αρκετά πιο αργά και εκτιμώ ότι ο κόσμος θα εκμεταλλευτεί το τριήμερο» είπε ο κ. Καρανικόλας.
Στο… χρηματιστήριο των χαρταετών υπολογίζεται ότι φέτος η τιμή τους θα κυμανθεί περίπου στα πέντε ευρώ, αφού όπως λέει ο ίδιος, «ο χαρταετός παραμένει ένα φθηνό και ωραίο παιχνίδι».
Ο κ. Καρανικόλας λέει ότι κάθε χρόνο η αγορά κινείται με βάση την επικαιρότητα αλλά και τη μόδα, κυρίως στις μικρότερες ηλικίες.
«Φέτος δεν είχαμε κάποια περίεργη παραγγελία. Αρκετές εταιρίες μάς ζήτησαν διαφημιστικούς χαρταετούς, αλλά τίποτε σχετικό με την τρόικα ή την κρίση» απαντά στη «δημοκρατία».
Το παράπονό του είναι ότι μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ξένων συμφερόντων που κάνει χρυσές δουλειές στη χώρα μας δεν προτίμησε ελληνικής κατασκευής χαρταετούς, αλλά κινεζικούς!
Τα μυστικά του χαρταετού
Η κατασκευή του χαρταετού έχει τα μυστικά της, αν και παρά το πέρασμα των χρόνων τα υλικά παραμένουν παραδοσιακά σχεδόν τα ίδια με ελάχιστες τροποποιήσεις. Ο παραδοσιακός χαρταετός είναι εξαγωνικός χάρτινος. Ο σκελετός κατασκευάζεται με τρία ξύλινα πηχάκια τα οποία καρφώνονται στο κέντρο με ένα καρφί, που λυγίζει στο πίσω μέρος.
Ο κ. Καρανικόλας χρησιμοποιεί λευκά πηχάκια αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά καλάμια. Δένει με σπάγκο τις άκρες και κολλά το χαρτί στο περίγραμμα. Κόβει και δένει τα ζύγια σε σχήμα τριγώνου με την επάνω γωνία του σκελετού. Το ίδιο κάνει και για τα ζύγια της ουράς, για να έχει ισορροπία ο χαρταετός. Προσθέτει την ουρά, που όσο πιο βαριά είναι τόσο καλύτερα πετάει ο αετός σε συνθήκες δυνατού άνεμου.
Δείτε πως να φτιάξετε τα ζύγια:
Νίκος Πιτσιακίδης στη Δημοκρατία