Οι στενές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους μας κάνουν χαρούμενους, σύμφωνα με μελέτη από την Αυστραλία
Μπορεί να φαίνεται περίεργο (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα της κρίσης), ωστόσο μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν βρίσκουν την ευτυχία στα χρήματα. Αυστραλοί οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά με το τι αξίζει στη ζωή απάντησαν στην πλειονότητά τους ότι τελικώς αυτό δεν είναι ούτε τα πλούτη, ούτε η διασημότητα, ούτε η ισχύς αλλά οι στενές σχέσεις που κρατούν στον χρόνο.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της μελέτης που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου Μόνας στην Αυστραλία άνδρες και γυναίκες απάντησαν πώς φαντάζονται τον εαυτό τους στα 85 έτη τους καθώς και ποια είναι τα 30 πράγματα που θεωρούν ως τα σημαντικότερα στη ζωή.
Τα «συστατικά» μιας ζωής που αξίζει να τη ζεις
«Επικεντρωθήκαμε σε αυτά που χαρίζουν μια καλή ζωή, μια ζωή που αξίζει τον κόπο να τη ζεις» ανέφερε ο δρ Γκέγκορι Μπον, λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μόνας ο οποίος ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης. «Ζητήσαμε από τους εθελοντές να φανταστούν τη ζωή τους ως μια ολότητα, να κοιτάξουν πίσω και να πουν τι ήταν τελικώς σημαντικό και τι όχι. Τα ευρήματά μας προσφέρουν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι οι στενές σχέσεις που διαρκούν στον χρόνο θεωρούνται ως το ‘κλειδί’ για να αισθάνεται κάποιος ικανοποιημένος με τη ζωή του».
Ο ερευνητής προσέθεσε ότι οι πραγματικές, στενές σχέσεις με τους ανθρώπους συχνά δεν είναι διασκεδαστικές: «Είτε κάποιος είναι παντρεμένος, είτε μεγαλώνει παιδιά, είτε χρειάζεται να συνυπάρχει με τους στενούς φίλους και συνεργάτες του, όλες αυτές οι καταστάσεις έχουν τις δικές τους προκλήσεις. Μακροπρόθεσμα περιλαμβάνουν πολλές στιγμές που δεν είναι καθόλου διασκεδαστικές. Και όμως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτές οι σχέσεις κάνουν τη ζωή να αξίζει. Αυτό κάτι πρέπει να μας πει για την ανθρώπινη φύση».
Αξιόλογη καριέρα και χόμπι
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι το να έχει κάποιος μια αξιόλογη, ενδιαφέρουσα καριέρα είναι σημαντικότερο από το να έχει μια επιτυχημένη καριέρα (να έχει γίνει ευρέως γνωστός). Συγχρόνως τα χόμπι και οι άλλες δραστηριότητες που γεμίζουν το άτομο κρίθηκαν ως ελαφρώς σημαντικότερα από το να έχει κάποιος παιδιά που είναι επιτυχημένα.
Η απόκτηση σοφίας με την πάροδο του χρόνου καθώς και το να ζει κάποιος μια ζωή που τη διέπει η ηθική ήταν μέσα στο τοπ 10 μιας γεμάτης ζωής και βαθμολογήθηκαν ως πιο σημαντικά από το να έχει το άτομο τον σεβασμό των άλλων.
Όχι στη διασημότητα
Τελευταίο στη λίστα των προαπαιτούμενων για μια ευτυχισμένη ζωή ήταν το να έχει το άτομο υψηλό κύρος ή να είναι διάσημο – ελάχιστα προηγείτο το να είναι το άτομο θρησκευόμενο. Το να έχει κάποιος ισχύ επάνω σε άλλους ερχόταν τρίτο από το τέλος της λίστας. Η οικονομική ασφάλεια κρίθηκε ως πιο σημαντική από τα ατελείωτα πλούτη – ο τεράστιος πλούτος βαθμολογήθηκε ως η πέμπτη από το τέλος απαίτηση για την ευτυχία.
Πρέπει να αναφερθεί ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι βασικές απαιτήσεις για μια ευτυχισμένη ζωή ήταν οι ίδιες σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτως της καταγωγής και του πολιτισμικού υποβάθρου τους. «Η σύνδεση, οι σχέσεις με άλλα άτομα είναι υψίστης σημασίας για όλους τους ανθρώπους. Ολοι ζητούν σχέσεις που διαρκούν στον χρόνο όπως το να έχουν στενούς φίλους, έναν καλό σύζυγο ή σύντροφο, μια χαρούμενη οικογένεια» γράφουν οι ερευνητές.
Συντροφικότητα, μια βιολογική ανάγκη
Το εύρημα αυτό μαρτυρεί, κατά τους επιστήμονες, ότι η ανάγκη για συντροφικότητα είναι βιολογική: «Οποια ομάδα και αν μελετήσαμε φάνηκε ότι έκρινε ως υψίστης σημασίας στο όραμα για μια καλή ζωή τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Φαίνεται λοιπόν ότι πρόκειται για μια ‘οικουμενική’ ανάγκη».